用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 46及48 網 2012-2013 入小一交流區
樓主: heiheikwok
go

46及48 網 2012-2013 入小一交流區 [複製鏈接]

不如大家 group 埋一起向度傾下, 唔使分散晒
[size=large]晞晞BB :hammer:

醒目開學勳章

回復 1# carnationBB 的帖子

香港道教聯合會圓玄學院陳呂重德紀念學校 好唔好呀.

小朋友K2學校可以係星期五一齊去參觀, 想了解左先決定去唔去好.

唔想浪費請假

醒目開學勳章

原帖由 seavl 於 11-9-7 11:27 發表
香港道教聯合會圓玄學院陳呂重德紀念學校 好唔好呀.

小朋友K2學校可以係星期五一齊去參觀, 想了解左先決定去唔去好.

唔想浪費請假

我呢邊有小朋友讀P1今年
我下星期左右去參觀,都會去了解下

之前聽好似最谷係 ..... 藍循 , 第一部份既我估 48 最多人揀都係呢 3 間加埋聖馬太

而家煩緊揀邊間好   

原帖由 carnationBB 於 11-9-7 00:28 發表
, 德田李兆強, 李兆強, 邊間最谷?

我會先揀聖馬太, 有分向手. second choice 就真係要諗諗先, maybe 官小

原帖由 chickenwing2006 於 11-9-9 05:27 發表
之前聽好似最谷係 ..... 藍循 , 第一部份既我估 48 最多人揀都係呢 3 間加埋聖馬太

而家煩緊揀邊間好 mouth:" /> mouth:" /> mouth:" />  

原帖由 karen55407 於 11-7-15 08:18 發表
夠分就唔會第一輪入唔到喇!即係唔係夠分喇!

錯 ! 如果果年同時有好多人都係手持20分爭入某一間學校的, 就要抽籤,係真係有機會入唔到的.(即夠分都未必入到)

只有兄姊在某校仍然就讀緊,咁弟妹先至係必收的.

我就係有個朋友就咁出左事, 舊年就係因為心儀學校收左細佬妹, 跟住原來好多25分, 佢個小朋友有20分, 要大抽獎, 都好彩俾佢抽到

所以佢叫我諗定d直資同私校

原帖由 JoeyJoey 於 11-9-9 10:35 發表

錯 ! 如果果年同時有好多人都係手持20分爭入某一間學校的, 就要抽籤,係真係有機會入唔到的.(即夠分都未必入到)

只有兄姊在某校仍然就讀緊,咁弟妹先至係必收的. ...

原帖由 heiheikwok 於 11-9-9 10:44 發表
我就係有個朋友就咁出左事, 舊年就係因為心儀學校收左細佬妹, 跟住原來好多25分, 佢個小朋友有20分, 要大抽獎, 都好彩俾佢抽到

所以佢叫我諗定d直資同私校

...

係架...apply聖馬太,藍循,新舊兆強的,手持20分以上的大有人在.....

佢果時有幾多分都入唔到自行學位呀,可分享嗎?

原帖由 heiheikwok 於 11-7-14 09:35 發表
大家好!!!有無觀塘區2012-2013 入小一, 交流下

小兒下年P1, 原來諗住唔搵私校及直資, 因為初初覺得佢已經有足夠分數入聖馬太小學, 但眼見有個朋友個小朋友夠分但第一輪抽唔到, 成日心驚膽跳到今年6月公佈左先鬆一口 ...

你係唔係今個月26號11年交表呀 ? 聖馬太 ? 你有幾多分呀 ? 對此校點解心儀呢 ?

原帖由 heiheikwok 於 11-9-9 09:37 發表
我會先揀聖馬太, 有分向手. second choice 就真係要諗諗先, maybe 官小

你有幾多分呀 ?

原帖由 josejandy 於 11-8-21 16:47 發表
我呢一刻會揀聖馬太

20分, 舊生

原帖由 cream997 於 11-9-14 00:28 發表
佢果時有幾多分都入唔到自行學位呀,可分享嗎?

你就好啦 ...... 15 分想入佢都幾難, 我囡得 15 分咋

不過要揀一間都想填佢 ...... 反正間間都係唔夠, 填佢博到時叩門好睇 D LOR

原帖由 heiheikwok 於 11-9-14 09:23 發表
20分, 舊生

唔好咁, 放鬆d, 唔好俾太大壓力自己!

我都好危嫁, 有好多有弟弟妹妹入, 又有好多有 25分 - 舊生 + 教友, 我都係平常心去, 第一round 唔得咪去第二 round, 我都預左會叩門

所以我已經搵定d直資同私校

原帖由 chickenwing2006 於 11-9-15 05:36 發表
你就好啦 ...... 15 分想入佢都幾難, 我囡得 15 分咋

不過要揀一間都想填佢 ...... 反正間間都係唔夠, 填佢博到時叩門好睇 D LOR

...

請問聖安當小學O 唔OK 呀?

我都是一樣,雖然有20分,但都冇把握入李兆強,其它循道聖馬太基顯等小學只得15分仲吾使望啦,都是向機會高的選吧,祝各位好運:)

聖馬太是什麼學校...傳統?

原帖由 hksandy_ma 於 11-9-15 14:37 發表
聖馬太是什麼學校...傳統?

係 谷到傻
‹ 上一主題|下一主題