用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問 我的成績入到李兆基中學嗎
go

請問 我的成績入到李兆基中學嗎 [複製鏈接]

第一次呈分試

中文a-
英文a-
數學a
常識a
視藝b+
音樂a
體育b+
普通話a

剛剛拿了成績表(五年級)幫我看看把!
   0    0    0    0

唔係計a與唔a, 當然a係好啦! 但係計標準化後的排名, 再分banding.

回復 1# KiraYamato 的帖子

deleted deleted...

我個仔今年自行簡李兆基,衰左, 佢除左中文係B外,其他全A, 我問佢有無其他同學入左, 佢話有, 一個係排球隊,另一個係足球隊, 所以我估, 係自行, 除了成績外, 你都要在體育方面有睇頭先會有 chance ~ 簡介會上佢地講5係運動叻先會收, 都係吹水居多

原帖由 kswiss 於 11-7-11 17:25 發表
你講緊自行嗎?

我係唔係攬錯左?依家講緊個間是不是天水圍個間直資?

我阿仔個同學, 全級10名左右, 有小提琴, 朗誦, 有羽毛球, 唔知仲有無其他, 不過自行唔收, 派了去自行第二志願.

原帖由 kswiss 於 11-7-11 17:45 發表
天 個間係書院, 我講緊葵涌個間.

原來如此,甘我delete番d資料!

原帖由 kswiss 於 11-7-11 17:45 發表
天 個間係書院, 我講緊葵涌個間.

就算全部A都要臨場同特異功能.. 最好有NT區金牌夾住啦, 不過, 如果我女有都唔駛考佢啦.

絕對認同, 費事 side 左個自行選擇

多謝各位嘅意見,補充一下,我的操行係a,加上我係該學校進行過常識問答比賽,並取得優異獎(有個小獎杯,有用嗎?)

回復 13# KiraYamato 的帖子

KiraYamato, 小學要攞A其實唔太難, 要睇排名, 因為好多時每個名次可以只相差0點幾分, 講得誇張D:平均分A可能全級第一, 亦可能全級第廿一呢!
其實間間Band One 英中都想响自行收生階段揀到D既成績又好, 又多才多藝既學生架啦, 因為到統一派位時冇得揀, 李兆基都唔例外, 建議你準備好D面試啦, 千祈唔好得個成績好, 但木木獨獨咁呀, 李兆基D學生多數係陽光少年, 較少書呆子的

講漏咗:仲要睇你讀邊間小學, 因為間間小學既Banding 分佈都唔同架

成績唔錯喎! 操行有'A'重掂過獎盃仔喇. 男仔定女仔? 呈分試全級考第幾 x/1xx ? 係囉, 讀邊間小學? 自行點解唔考荃官? 好似啱你多啲喎?

荃官自行收生甄選準則:
小學五及六年級操行獲乙等或以上。
1. 第一次面試
(1) 所有申請人均獲面試機會。
(2) 參與以粵語進行的小組面試。
甄別準則:
1. 申請人第一次面試表現 30%
2. 教育局提供之成績次第名單 60%
3. 申請人在/曾在本校就讀之兄姊或
在本校任職/曾在本校就讀之申請人父母 10%
2. 第二次面試
申請人將參與以英語進行的小組面試及以粵語進行的個人面試。
取錄準則:
1. 第二次面試表現 50%
2. 學業成績 20%
3. 校外課外活動獎項 10%
4. 專長 10%
5. 於小學期間擔任的職位 5%
6. 社區服務 5%

我係李一諤嘅...全級第5...但聽講我間學校派band1機會好低...

坦白講,有d危~ 今年我個仔自行簡李兆基第一, 佢講仁立,2次呈分平均排50名,只得校內運動獎+跆拳紅黑帶,但都5收,我覺得佢地傾向係自行收左運動個班精英先,派位時佢地一定會收晒B1生 (個d運動得5得係無得簡)

係仔定女? 如果係女, 不如簡蕭明啦?  自行+派位簡第一, 基本上都好大機會

男仔就頭痕d , 善德鐘5鐘意?

善德要吃素...我頂唔順

原帖由 KiraYamato 於 11-7-24 05:32 發表
善德要吃素...我頂唔順

哈哈哈 Sorry, 忍唔住笑咗, 讀善德係唔須要吃素架, 通常D人係頂唔順要着住黃色校服裙(女仔)/對住一大堆黃色(男仔)姐
‹ 上一主題|下一主題