用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 學好英文或是中文?
樓主: MaryBrown
go

學好英文或是中文? [複製鏈接]

原帖由 judy 於 11-7-11 17:14 發表

我就話係看綜合能力。如果英文真係緊要得咁交關,英國啲乞衣己湧到香港做達官貴人,使咩係英國乞米。

不是中才以上,不經過努力,實難掌握好中英雙語。牌面上來看,一個掌握好中英雙語的本地学生,好過只会ing門嘅"國際"學生 ...

用乞兒黎比,係唔係誇張一 d ?

原帖由 ok_ko 於 11-7-14 11:20 發表
當然資料都是主觀的。我寫的只希望帶出一點:不努力,無論在IS或local都不能做得好。

就算用top IS 與 elite local,根本都無法比較。

唔係無法比較,係比都多餘。
要用英國乞衣黎同香港學生比,係唔係有 D 貶低香港學生?真係要同呢個層次 (乞衣) 的人比,會令大家開心 D。
有人說本地名校英語能力可以和國際學校比。
如過咁令大家開心 d,無問題。
你地繼續咁認為啦。
本地學校的英文,係 second language,國際學校本來就 expect 你英文好,language class 係 first language level 咁教,唔係淨係要講得好。國際小學就已有大量的 literature 讀,唔係叫大家反去讀本書就算,係要學生討論分析,同埋唔好鬥邊個讀邊本書先,或者邊個本書厚 d。同一本書,學習時的層次也可以不同。
同一道理,也不能說某國際學校中文科用本地或新加坡中文課本,水準就一定可以追得上本地學校。
我覺得,做人要現實 D 咁面對,成日要鬥,鬥乜貴。
與其要討論本地生的英語,不如關心多 d 中文先啦,話晒中文先係 first language,但年年公開考試都大把人唔合格。

原帖由 MaryBrown 於 11-7-14 11:49 發表
Stccmc,  您有很多矛盾:

1) Elite 與 IS 比,  已經不對, 點解要將香港最優秀的, 才與IS 比,   任何本地Band 2 (也不用講Band 3),  師資和學校都受監管,  香港教育是兩文三語,顯得您對local school 的保留。
2) Elite  ...

我又唔認同你喇。

你仔女幾大?你知唔知,正如有人話,國際學校都有好多好唔掂?

唔好咁快覺得自己個細路英文一定好,你比 10 ?我仔係 top student,我都唔敢咁大口氣話 10。我識好多鬼仔鬼妹,講得好 (梗好架),但一寫就原型畢露:冇內容,冇鋪排,總之一塌糊塗。

我想講係,國際學校和本地學校學生,邊個中文英文好,都取決如學生本身,學校的模式和語文環境亦有限制。我仔法文都好好,但去到法國都係唔夠用。

鬥黎鬥去真舐氣。

原帖由 redkoni 於 11-7-17 22:46 發表

Cow: 你令我諗起我以前架Celica, 我手車好辣唔會輸蝕俾Benz跑, 其實我知揸Benz跑果啲多數只不過因為錫身, 唔關架車事...

當年我都有架 corolla,直情物超所值。
我反而想知,點解有 d 揸 toyota 的人,係要同人地架 benz 跑鬥呢?

原帖由 awah112 於 11-7-18 12:04 發表
原來IS是Benz,LS是Toyota.

LS 先係 BENZ,IS 係 TOYOTA 都未定。

原帖由 annie40 於 11-7-18 12:48 發表
揸 物车都无所为, 甚至无车要搭巴士, 都可以好开心的孩子, 是最醒一族 .  再讲车的牌子孩子可能觉得我们做父母的, 好shallow.

用車比喻學校的,唔係我。

社會上本來就有不同品牌,我唔認為要回避,比孩子知到各種不同的貨品的價錢,都可以係一個好好的價值觀教育,其實唔駛咁在意。

原帖由 awah112 於 11-7-18 12:42 發表
我讀Benz,你讀Toyota,點解係要同我鬥呢?

你唔好話,如果保養得唔好,BENZ 好快殘 (尤其近 10 年 D BENZ,太多電子野) ,未必好過新 TOYOTA。

原帖由 awah112 於 11-7-18 14:36 發表
''我反而想知,點解有 d 揸 toyota 的人,係要同人地架 benz 跑鬥呢?''

''你唔好話,如果保養得唔好,BENZ 好快殘 (尤其近 10 年 D BENZ,太多電子野) ,未必好過新 TOYOTA。''

冇所謂,妳鍾意就好. ...

冇話鐘唔鐘意
本來的比較 (國際學校 vs  本地學校) 就好無謂

原帖由 annie40 於 11-7-18 14:51 發表
明白!  我无开车, 无得比意见, 要暂时回避吓.

annie

本來都唔係我用車作比喻,不過見人咁講,都都湊下熱鬧,不過講講下,好似好多人好認真。
toyota 同 benz 都擁有過,其實都係車一架。有人覺得人地開口埋口話 benz 係吹噓,但其實大部份有 benz 的人都只當佢係一部車。
我覺得本來的比較就很無謂,其實大家各自心裡有選擇,無謂比較。不過我見人比較得咁開心,我又搭下咀咁囉。
國際學校,本地學校,都係中學階段,叻極都係中學。如果咁快就沾沾自喜,會唔會開心得太快?
不果如果入到 harvard stanford ,我就覺得抵人地人地認叻既。呢 d  大學,重唔係 lamgorghini ?咁人地架車靚,我都會望多兩眼欣賞下,而且,唔係個個渣得惦呢 d 車,不過我一定唔會藐人就真。

原帖由 awah112 於 11-7-18 16:12 發表
比較國際學校,本地學校的教育方式,選擇適合孩子的教育方式.
我唔覺得無謂.

比較,for the sake of making a personal choice,當然要啦 !

但而家根本就唔係友善討論,而係一批國際學校家長,同一批本地學校家長的鬥爭。

呢邊又話識亞邊個讀 LS 英文點好入了 STANFORD,個邊又話識亞邊個讀 IS 英文重好入料 HARVARD。呢 D 邊係討論?

我覺得唔只無謂,直情係無聊。

原帖由 awah112 於 11-7-18 16:49 發表
唔好意思,上網吹下水,唔好太認真。

我係見好多人好認真,先有感而發。

原帖由 annie40 於 11-7-18 17:06 發表
我的例子是让大家多点角度看教育, 不是要证明甚么. 本人只是普普通通的师奶, 不用太认真.  

刚想起前年有个South Island 满分壮元, 小学念local school, 中二先转校, 唔知D英文出自何处  

直觉是stccmc个女愿意倔 ...

呢度好多人好認真

突然諗起一個舊朋友,以前出好多千字文,比版主禁言無數次,又無數次復活過來;如果佢都出埋黎一齊討論,大家都會獲益良多。

‹ 上一主題|下一主題