用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 學好英文或是中文?
樓主: MaryBrown
go

學好英文或是中文? [複製鏈接]

原帖由 annie40 於 11-7-18 14:51 發表
明白!  我无开车, 无得比意见, 要暂时回避吓.

annie

本來都唔係我用車作比喻,不過見人咁講,都都湊下熱鬧,不過講講下,好似好多人好認真。
toyota 同 benz 都擁有過,其實都係車一架。有人覺得人地開口埋口話 benz 係吹噓,但其實大部份有 benz 的人都只當佢係一部車。
我覺得本來的比較就很無謂,其實大家各自心裡有選擇,無謂比較。不過我見人比較得咁開心,我又搭下咀咁囉。
國際學校,本地學校,都係中學階段,叻極都係中學。如果咁快就沾沾自喜,會唔會開心得太快?
不果如果入到 harvard stanford ,我就覺得抵人地人地認叻既。呢 d  大學,重唔係 lamgorghini ?咁人地架車靚,我都會望多兩眼欣賞下,而且,唔係個個渣得惦呢 d 車,不過我一定唔會藐人就真。

原帖由 awah112 於 11-7-18 16:12 發表
比較國際學校,本地學校的教育方式,選擇適合孩子的教育方式.
我唔覺得無謂.

比較,for the sake of making a personal choice,當然要啦 !

但而家根本就唔係友善討論,而係一批國際學校家長,同一批本地學校家長的鬥爭。

呢邊又話識亞邊個讀 LS 英文點好入了 STANFORD,個邊又話識亞邊個讀 IS 英文重好入料 HARVARD。呢 D 邊係討論?

我覺得唔只無謂,直情係無聊。

朋友住山顶, 想请司机, 问我意见, 我话真的需要吗?  她说: 老公做生意要点派场, 唔用唔得.  我说: 你要小心考虑教导孩子对待佣人的态度.  有时太多人比孩子使唤, 未必是好事.  要行事万般谨慎.  她说: 明白了!

一年后, 女儿回家说朋友的男孩(当年八岁) 在学校门后给老师大声训斥, 原因是其在校门前好凶狠的大骂司机, (状似六岁骂爸爸的小孩) , 小女的同学一般家境颇好, 有些父母和grandparents 也是旧生, 开校五十多年, 我想此小子是第一个为此原因而要见家长的.  

今天朋友已离婚, 孩子跟爸爸, 十四岁,  听闻常跟爸爸争用司机.

我的感想是资源丰富, 更要小心运用! 多未必最好!

annie

原帖由 Brisingr 於 11-7-18 15:33 發表
我認為為孩子提供教育,不應與其他消費或購買消費品相提并論, 我們最重要是給孩子最好的教育及教養, 因此花在孩子教育的資源,我從來不會去計算是否最合乎成本效益, 是否物有所值, 即使是物超所值, 但若所超出之值也未能 ...

不果如果入到 harvard stanford ,我就覺得抵人地人地認叻既。呢 d  大學,重唔係 lamgorghini ?咁人地架車靚,我都會望多兩眼欣賞下,而且,唔係個個渣得惦呢 d 車,不過我一定唔會藐人就真。

同意!

原帖由 nintendo 於 11-7-18 16:09 發表

本來都唔係我用車作比喻,不過見人咁講,都都湊下熱鬧,不過講講下,好似好多人好認真。
toyota 同 benz 都擁有過,其實都係車一架。有人覺得人地開口埋口話 benz 係吹噓,但其實大部份有 benz 的人都只當佢係一部車。
我覺得 ...

原帖由 awah112 於 11-7-18 16:49 發表
唔好意思,上網吹下水,唔好太認真。

我係見好多人好認真,先有感而發。

回復 2# Brisingr 的帖子

我的例子是让大家多点角度看教育, 不是要证明甚么. 本人只是普普通通的师奶, 不用太认真.  

刚想起前年有个South Island 满分壮元, 小学念local school, 中二先转校, 唔知D英文出自何处  

直觉是stccmc个女愿意倔就转读IS, 不出半年, 好大机会超班.  不过外面风景好, 转唔转都无大分别.

annie

回復 5# Brisingr 的帖子

FYI,星加玻爸爸的英文只是一般, 家庭母语是cantonese.

原帖由 annie40 於 11-7-18 17:06 發表
我的例子是让大家多点角度看教育, 不是要证明甚么. 本人只是普普通通的师奶, 不用太认真.  

刚想起前年有个South Island 满分壮元, 小学念local school, 中二先转校, 唔知D英文出自何处  

直觉是stccmc个女愿意倔 ...

呢度好多人好認真

突然諗起一個舊朋友,以前出好多千字文,比版主禁言無數次,又無數次復活過來;如果佢都出埋黎一齊討論,大家都會獲益良多。

The post initiator only asks a basic question.....

I will pick:
Writing & Reading - Chinese and English
Speaking - Cantonese, PTH and English
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

原帖由 Brisingr 於 11-7-18 17:23 發表
我反而有興趣知道有沒有自小在本地 EMI 中小學的香港學生, 而父母也是百分百本地教育出品, 而能在 IBD 之英文科 HL  取得 7 分滿分, 即使有, 相信都是鳳毛麟角°

// IBD 之英文科 HL  取得 7 分滿分
鑽牛角尖.

‹ 上一主題|下一主題