用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 賽馬會體藝中學
樓主: ntstgt
go

賽馬會體藝中學 [複製鏈接]

回覆 87# irispretty 的文章

葵青區有很多巴士入沙田,到沙田轉火車到火炭,或由沙田行去火炭都得。唔算遠...

我阿仔讀體藝(art),我覺得頗輕鬆,唔算逼得好緊。
不過請PE的鬥心比較強,老師話通常壓力來自同學們的競爭。
學業成績不算標青,勝在有得揀。我都有同事/朋友體藝畢業,有些做IT,有些做空姐,有些做牙醫,也有搞藝術和運動員...
高中時,可以唔揀PE/Art都得...

校風ok,唔係大死板。因為入得去的學生各有所長,自我形象都ok。尤其玩PE的,經常特訓,無時間去蒲...

學校都幾民主,學生們隨時可以跟校長反映意見...

有時候,仔女的意願也很重要!
如果係佢地自己揀,會讀得開心。我見過有些家長逼女兒入左band 1女校,最後阿女讀唔掂,反而怨家長...

回覆 82# irispretty 的文章

機會很大...因體藝近年要提升學業成績,大部份band 1生都會有得interview...

到時才考學生體能/畫功

請問如果選修ART,咁仲有冇PE堂上?
THANKS

選修ART,每個循環週有兩堂PE
原帖由 ^曾小姐^ 於 11-8-29 16:52 發表
請問如果選修ART,咁仲有冇PE堂上?
THANKS

Nice to meet you!

選修ART, 每週8堂ART, 兩堂PE
選修PE, 每週8堂PE, 兩堂ART

F1-F2, Geog/Hist,一年讀一科,預留些堂數給ART/PE.

我阿仔今年讀F5,以上次料資係當年的經驗。唔知有無變...

請問係體育要好叻先可以入???  因為小兒成績唔係咁好, 只係對游水比較有興趣, 不過無任何出面公開比賽嘅經驗/奬項, 咁機會係咪會好微???

回復 1# helenting 的帖子

大部份收生要求排列 : 成績 / 面試 / 體育

想考體藝的,
要有心理準備,
學校考試好深,
特別是芵文,當年有借其它中學的paper睇,
真係特別深,
因為用外國的出版社的芵文書教,
芵文科,如果只係小學的芵文書可以教高分,
入到去會好辛苦

要提醒小朋友,是傳統芵中,
我女女話,有借小學時朋友的野睇,
覺得自己讀得深D,
而老師話,沙田區得幾間中學用芵文教通識科

如果真係好喜歡體育或美術的,
會讀得幾開心的

阿仔今年小五,非常喜歡體藝,請問幾時會有開放日?阿仔成績不算太好,平均分8x分,入佐4個校隊(全部係體育),校外有攞獎,請問入ga機會大唔大?
原帖由 彤媽媽 於 11-9-7 00:12 發表
想考體藝的,
要有心理準備,
學校考試好深,
特別是芵文,當年有借其它中學的paper睇,
真係特別深,
因為用外國的出版社的芵文書教,
芵文科,如果只係小學的芵文書可以教高分,
入到去會好辛苦

要提醒小朋友,是傳統芵中,
...

推廣活動會在1月初舉行,約於12月接受活動申請
入體藝的機會當然有,不過如果學業成績再好些的話就會穩陣些,面試亦十分重要,機會大唔大就真係好難講。對不起!
原帖由 ling426 於 11-9-7 01:07 發表
阿仔今年小五,非常喜歡體藝,請問幾時會有開放日?阿仔成績不算太好,平均分8x分,入佐4個校隊(全部係體育),校外有攞獎,請問入ga機會大唔大?

^^.唔該哂。阿仔今年先小五,我應該今年12月去參觀,還是明年12月參觀?thanks!
原帖由 ^^. 於 11-9-9 01:51 發表
推廣活動會在1月初舉行,約於12月接受活動申請
入體藝的機會當然有,不過如果學業成績再好些的話就會穩陣些,面試亦十分重要,機會大唔大就真係好難講。對不起! ...

回覆 111# ling426 的文章

今年或來年,甚至兩年都參觀都可以的。不過,我認為不妨讓囝囝早一點參加簡介會和參觀學校,讓他先看看體藝的環境和認識其學習模式是否適合自己。假如他喜歡的話,就會有奮鬥目標,更加努力和知道如何努力。詳情請瀏覽以下網頁:http://www.tic.edu.hk/newweb/admission.php

回復 2# ling426 的帖子

我都去參觀咗2年,小五果年就我自已去睇咗先,到小六就帶亞囡同老公一齊去,亞囡今年入咗體藝中一!

回覆 15# ^曾小姐^ 的文章

學校個綱有詳細資料,我個囡今年都有寄宿,宿費每月$3700,包食包洗衫,雖然佢只得96個宿位,但係今年中一新生都收咗52個,問D師姐點解,佢地話可能好多宿生唔係咁適應寄宿生活,所以好多寄咗一年就唔寄啦!

回復 15# tsoielsa 的帖子

我個囡果時面試都係由副校長見,佢有個同學仲係校長親自見吖,但係佢話一D都唔驚,仲話校長好攪笑。。。

申請住宿困難嗎?是否需要評估?
原帖由 creativy45c 於 11-9-9 17:40 發表
學校個綱有詳細資料,我個囡今年都有寄宿,宿費每月$3700,包食包洗衫,雖然佢只得96個宿位,但係今年中一新生都收咗52個,問D師姐點解,佢地話可能好多宿生唔係咁適應寄宿生活,所以好多寄咗一年就唔寄啦! ...

恭喜你。其實阿仔成績唔算太好,入ga機會應該唔高。而我亦都十五十六唔知俾唔俾佢報,原因係我地住得遠,如果成功入到要寄宿,到時我可能會唔放心。
原帖由 creativy45c 於 11-9-9 17:27 發表
我都去參觀咗2年,小五果年就我自已去睇咗先,到小六就帶亞囡同老公一齊去,亞囡今年入咗體藝中一!

回復 116# ^曾小姐^ 的帖子

是,需要面試。倘若小朋友能「定性」和有禮貌就應該唔難。

我個女住得好開心,佢話宿舍好好玩。

thanks
請問住宿期間的晩上活動是做甚麼呢?
原帖由 ^^. 於 11-9-10 09:02 發表
是,需要面試。倘若小朋友能「定性」和有禮貌就應該唔難。

我個女住得好開心,佢話宿舍好好玩。

回覆 119# ^曾小姐^ 的文章

晚膳後第一個節目—温習時間(2 hr),2115 自由活動及梳洗,2215 留房休息、就寢及待導師點名。2230 房間自動關燈。
‹ 上一主題|下一主題