用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園
go

學之園 [複製鏈接]

請問你地小朋友讀學之園,
需否再出去搵英文讀? 如,ORAL,WRITING OR PHONICS
   0    0    0    0

醒目開學勳章

請問一下學之園四間分校,邊間比較好呢?

康城就最近我地屋企

My son is K2 (about to be k3 in Aug) with LH HL campus. We like it very much.
We do not send him to any other course for Eng, Math... ... and he is doing very well just by following the school's programme. :)

請問學校有無劍橋英文讀/報劍橋考試? 因為唔多見有家長講這樣野? 謝謝

原帖由 littlejimjim 於 11-7-25 09:24 發表
請問學校有無劍橋英文讀/報劍橋考試? 因為唔多見有家長講這樣野? 謝謝

讀呢d嘢只有York,你可留意吓,不難入的

回復 6# Cutemom0808 的帖子

ic, 咁即刻要家長自己出街再報. 謝謝!

我諗讀邊間學校, 都要係出面報讀一D課程進修一下吧..

may i know why is the cambridge exam so important?

原帖由 ol_bb 於 11-7-29 01:48 發表
may i know why is the cambridge exam so important?

有些家長需要張certificate呀,York正好迎合這類家長要求,但我仍未清楚York教cambridge同出面讀有乜分別,唔知有冇York人分享吓?

如果係香港考呢個試, 要足五歲先可以報考.

但 YORK 個賣點係, 組團上深圳考. 一講話四歲幾就考, 又考到幾個多盾咁, 好叻好勁咁...又係 "快人一步, 理想達到" 想法囉 ~

P.S. 我唔係 YORK 人, 不過去聽過佢校長既 BRIEFING 會~

原帖由 Cutemom0808 於 11-7-29 09:16 發表

有些家長需要張certificate呀,York正好迎合這類家長要求,但我仍未清楚York教cambridge同出面讀有乜分別,唔知有冇York人分享吓?

但國內張cert唔同香港, 我有朋友介意, 所以叫囡囡等到五歲時留在香港考.

原帖由 ramen 於 11-7-29 09:40 發表
如果係香港考呢個試, 要足五歲先可以報考.

但 YORK 個賣點係, 組團上深圳考. 一講話四歲幾就考, 又考到幾個多盾咁, 好叻好勁咁...又係 "快人一步, 理想達到" 想法囉 ~

P.S. 我唔係 YORK 人, 不過去聽過佢校長既 BR ...

我個人其實就覺得唔雖要介意, 因為個 TEST 應該係 standardize 的, 邊到考都一樣.  不過我就覺得洗唔洗咁谷 d 小朋友啫, 要比人地早考~

原帖由 littlejimjim 於 11-7-29 09:46 發表
但國內張cert唔同香港, 我有朋友介意, 所以叫囡囡等到五歲時留在香港考.

原帖由 ramen 於 11-7-29 11:01 發表
我個人其實就覺得唔雖要介意, 因為個 TEST 應該係 standardize 的, 邊到考都一樣.  不過我就覺得洗唔洗咁谷 d 小朋友啫, 要比人地早考~

要cert既家長自然谷,但奇怪點解攞左人地個試做自己既課程,同出面讀有乜分別?

佢係當課外一個course, 要自付. 朋友話同街果d無分別, 只不過唔要煩, 俾錢就有得讀!

原帖由 Cutemom0808 於 11-7-29 11:55 發表

要cert既家長自然谷,但奇怪點解攞左人地個試做自己既課程,同出面讀有乜分別?

你講得岩, 個 course 本身係無分別.

佢既學生都係要再比錢報讀呢個 course, 學費唔包的, 係學校到上堂既, 好似 ECA 咁.  分別係出面讀, 人地 d centre 唔會安排五歲以下既小朋友上深圳考, 而佢呢, 就會一車車旅遊巴咁, 車佢 d 學生上大陸考.  其實講來講去, 最多都係早人地一年囉, 但有家長 buy, 而讀呢間 kinder 的~

原帖由 Cutemom0808 於 11-7-29 11:55 發表

我想問...劍橋試考黎做乜架?係咪報小一要架?

係呀, 俾私小和直資的學校睇的!

原帖由 ho_yan2406 於 11-7-29 22:37 發表
我想問...劍橋試考黎做乜架?係咪報小一要架?

‹ 上一主題|下一主題