用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教發音唔正問題...煩惱中!
go

[聽/語障] 請教發音唔正問題...煩惱中! [複製鏈接]

兩歲幾...又真係唔駛太心急嘅...日常聽到小朋友讀錯, 可以示範一次, 叫佢跟你讀, 睇下佢得唔得...(因四歲前未能清楚咬字都叫正常)

返(工)   講成   返(風)
k音-->f音....先試小朋友可唔可以發咳咳音 (k音)...因k是舌後音, f係舌尖音...可以提小朋友條脷要縮去後面

(朱)古力    講成   (知)古力
呢個係個母音錯(vowel)...將 /u/(烏)讀成/i/ (依)....可提小朋友讀時要圓咀

(咁)樣  講成   (緊)樣
呢個係讀完無合埋咀...提小朋友讀完要合實咀仔呀

回覆 6# ccssww22 的文章

yes!
係可以試下協康的青蔥或耀能的兒童發展服務...其實有好多ngo都有架!

"哥"變"多"...係條脷仔無縮去後面...
你叫佢讀多一次或模仿你的正確讀音時, 佢可唔可以讀啱呢??
你試下提佢讀時條脷仔要縮去後面...
如果都唔得...可以做下一D訓練舌頭後縮的口肌訓練...如吹氣, 用飲管等....然後再做發音訓練

原帖由 Kanax 於 11-8-30 00:29 發表
我個女已經5歲喇,之前佢有幾個音讀唔到,諗住佢大d就會識,但到今時今日仲係讀唔到「哥」(讀成「多」),間中提佢練已經無咁多「d」音,但係有咩辦法幫佢練到發音準確呢?

佢細細個已經好注意咬字,老師無論教佢讀咩佢都會好認真, ...

無法...政府條龍真係好長........最快都要一年啦.....有D要兩三年TIM!!

lokchingbaby 發表於 12-2-7 17:23
我囝三歲半,讀"青草"會讀成"星數",可以點教? thx

青草-->星數, 係 "刷牙音" (切)讀左 "蛇仔音"(沙), 你試下叫小朋友讀字時咬實牙齒,唧D氣出黎, 由單字開始練習 睇下是否OK. (較簡單會係: 叉, 車, 痴, 初)

同時小朋友知唔知兩者有分別? 佢分唔分到媽媽讀緊" 草"定"數", "叉"還是"沙"

lyhv 發表於 12-3-19 15:34
請問是否當小朋友說話時有多餘的"d"音, 教他將舌頭後縮便可以?

點為之"說話時有多餘的d音??

Happylily2 發表於 12-3-15 19:35
我囡囡26個月,佢條脷唔能夠上下郁動,所有L音都發唔到,如:奶,啦,你,有冇方法?
試下同佢對住鏡玩舌頭遊戲, 睇下佢條脷可否模仿你上下郁動, 如ok, 就可做發音訓練, 唔ok就要做下口肌訓練

不過, 小朋友仲細, 未發到 "啦啦音"又真係唔駛太緊張!

lyhv 發表於 12-4-4 09:34
例如說"污糟"會說成"污都", 說"乖仔"會說成"乖抵",  說"著衫"會說成"剁衫"~不過如果指出小朋友會更改, 但 ...

咁係佢未掌握發"刷牙音"的技巧, 將ts 音讀成d音, 如果你指出後小朋友會更改, 代表小朋友的能力發展中, 你又唔駛刻意張大個口示範, 因為呢個音係咬實牙唧d氣讀出黎嘅, 你只要示範正確讀音, 叫小朋友讀字時咬實牙唧d氣出黎就ok了
‹ 上一主題|下一主題