用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 LMC前輩, 想請教小一入學的準備事情
go

LMC前輩, 想請教小一入學的準備事情 [複製鏈接]

各位LMC前輩, 小兒今年九月將入讀小一, 有幾樣事情想請教一下:

1/ 校服:於學校網站得知,有正規校服、體育校服及便服校服之分。便服校服是否只體育校服的上衫, 配正規校服的下身? if yes, 各式校服買一套是否足夠? 因為小朋友大得好快, 驚買多套, 第二年又唔啱著

2/ 書本及通告:由於要準備買書包, 想知道每日帶的書本會否很多, 另外會否有F4 size的通告, 因為有些細碼的書包放不下F4 size的folder

3/ 測驗及考試:根據校曆表, 知道一年有兩次assessment及兩次exam, assessment是否指測驗? 是否每科都有assessment?

唔好意思, 有咁多問題, 請多多指教, thanks!!
   1    0    0    0

原帖由 KimB 於 11-6-28 16:03 發表
各位LMC前輩, 小兒今年九月將入讀小一, 有幾樣事情想請教一下:

1/ 校服:於學校網站得知,有正規校服、體育校服及便服校服之分。便服校服是否只體育校服的上衫, 配正規校服的下身? if yes, 各式校服買一套是否足夠? 因為 ...

1/.係,formal就一個星期著一次, 體育校服上衫就時常都著,我就建議formal一套都夠,體育既就最好買兩套,如果怕細路大得快就最好買一套啱size,一套就大半個碼.咁就會好d~~

2/. 每日帶既書都真係幾多嫁,最好揀個輕d既書包。
通告有A4 size既~~

3/. assessment 我會當佢係測驗,因為會計分既~~
其實同外面有d學校叫法唔同,咩學習評估呀...觀察呀...
咪又係果d~~~

kim b,

最重要就係, 開學日要比我 :;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp:
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

bchi,

開學日, 妳會送阿囝返學嗎? 我有打算, 希望就到時間喇

原帖由 bchi 於 11-7-21 15:51 發表
kim b,

最重要就係, 開學日要比我 :;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp:

上年開學, 我一個個走去lam :;pppp:  d 家長, 今年我要:;pppp: 埋d 新生家長. hohhohohhhoho

醒目開學勳章

記得第一日穿formal uniform 要影相,LMC 套 fomral unform 真係好有型!!! 另外,小朋友大得好快,開學時一個樣,到P1完時已經大左好多,又唔同晒。所以,影低張相留下紀念!!
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

原帖由 bchi 於 11-7-22 22:30 發表
上年開學, 我一個個走去lam :;pppp:  d 家長, 今年我要:;pppp: 埋d 新生家長. hohhohohhhoho

bchi媽咪,妳真係好鬼cute!!
我都係新一屆P1家長,到時睇吓認唔認到妳!!

白松兄,

影相唔係第一日影架, 係有通告返黎, 叫我地要著formal uniform 返去影, 有d 好似影唔切, 第二日仲要著多日.

kimb & manman,

哼, 今年我唔會講我幾時出現, 總之你地早會前後, 突然覺得濕濕地, 就係我 :;pppp: :;pppp: :;pppp:  喇. 哼.

記住要搵個plastic folder 用黎放circular 啊, 好鬼多架,  
仲要買一 個功課袋用黎裝功課.  (bigger a4)
仲要買一個視藝袋, 放基本野, 另一個視藝袋就放學校locker.

所有外套, 冷背心,水壺,文具等都貼上名, 初開學我個仔周時咩兩個水壺返屋企架

bchi, 等住你出現, 不過我唔留得耐, 可能望一望就要走喇
原帖由 bchi 於 11-8-29 17:29 發表
白松兄,

影相唔係第一日影架, 係有通告返黎, 叫我地要著formal uniform 返去影, 有d 好似影唔切, 第二日仲要著多日.

哼, 今年我唔會講我幾時出現, 總之你地早會前後, 突然覺得濕濕地, 就係我 :;p ...

原帖由 bchi 於 11-8-29 17:32 發表
記住要搵個plastic folder 用黎放circular 啊, 好鬼多架,  
仲要買一個視藝袋, 放基本野, 另一個視藝袋就放學校locker.

所有外套, 冷背心,水壺,文具等都貼上名, 初開學 ...

請問個視藝袋要幾大 ? 放基本野 ? 即係咩野 ?
放係學校嗰個又放咩野 ?

原帖由 bchi 於 11-8-29 17:32 發表

所有外套, 冷背心,水壺,文具等都貼上名, 初開學 ...

嘩!!乜袋都要分咁多個,我個傻女都唔知顧得個書包嚟,會唔會連袋都唔見埋
bchi,
咁視藝袋係唔係好似功課袋咁要大過A4又要拉鏈同手挽呢??

原帖由 bchi 於 11-8-29 17:29 發表
白松兄,

哼, 今年我唔會講我幾時出現, 總之你地早會前後, 突然覺得濕濕地, 就係我 :;p ...

咁刺激,我一於攞半日假捕喺度等你出現啦...

放在學校的視藝袋 : sccissors, gule, colour pencils..一張台墊 , 等等
可以用環保袋或有拉鍊的小型布袋.呢個長期放在學校locker 的.

一星期帶一次的視藝袋我就用有拉鍊的a4 袋, 文具舖有架 : 放手抽, 濕毛巾 (即可拎返屋企清洗的東東 )

其實大家放心, 到時學校會比張list 大家執架.

至於功課袋, 要大過a4,  係方便小朋友做完功課執好入功課袋, 咪唔會執漏, 第二朝交功課時又方便.

放通告的plastic folder 最簡單, 因差不多每日都有通告啊.

你兩個衰野丫.....其實我每星期只會monday 帶阿仔返學架咋, 仲要八點前即走, 因要趕住返工, 有緣就:;pppp: 啦, 冇緣搵日大家約出黎:;pppp: 過你屎我活  

原帖由 bchi 於 11-8-30 11:31 發表
放在學校的視藝袋 : sccissors, gule, colour pencils..一張台墊 , 等等
可以用環保袋或有拉鍊的小型布袋.呢個長期放在學校locker 的.

一星期帶一次的視藝袋我就用有拉鍊的a4 袋, 文具舖有架 : 放手抽, 濕毛巾 (即 ...

咁妳一號咪唔會嚟囉,真係可惜!!

唔可惜, 實有機會見到

大家知唔知 facebook 有個保良局林文燦英文小學群組呀  ???

回覆 16# bchi 的文章

係??去look look先

我都去睇下先...

可以要求加入架喎.
‹ 上一主題|下一主題