用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 豁免默書
go

[讀障] 豁免默書 [複製鏈接]

有沒有讀障小朋友試過申請豁免默書部份的呈分試
   0    0    0    0

係咪應該唔得既呢, 因為老師話明, 佢下年呈分試一定冇得加時, 因為咁樣對其他小朋友唔公平wor, 所以我估應該冇得豁免.

版主

我地學校全校都唔計默書分

我地有得加時, 重組句子可以用數字代替, 佢地係由心理學家評估左 係有調適架麻, 人地公開考試都有, 點解呈分試冇??  禁我地評估黎做咩啊....

你學校好好, 我囝學校只可以加時,其他任何調適都無. 話呈分要公平. 不可以豁免默書

你都好呀, 有得加時, 我仔老師講明(佢今年9月升小五) 小五呈分試係冇得加時冇得用數字代替, 教署要求要對其他小朋友公平wor, 其實咁樣對佢哋先唔公平, 但冇辦法, 學校要跟教署指引.

原帖由 heihonmum 於 11-6-27 23:26 發表
你學校好好, 我囝學校只可以加時,其他任何調適都無. 話呈分要公平. 不可以豁免默書

你學校真係好好呀, 我都覺得係, 但無奈學校要跟教署指引呢.

原帖由 貓大姐 於 11-6-27 15:13 發表
我地學校全校都唔計默書分

我地有得加時, 重組句子可以用數字代替, 佢地係由心理學家評估左 係有調適架麻, 人地公開考試都有, 點解呈分試冇??  禁我地評估黎做咩啊.... ...

教署指引是可以豁免部份成績,但要有專家報告等. 但校方並不一定肯跟足指引,若要強烈爭取,又怕得罪學校,得不嘗失.
‹ 上一主題|下一主題