用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 想問現讀家長
樓主: cherrynicknick
go

想問現讀家長 [複製鏈接]

其實你唔講我真係唔知有學校找家長義工幫學生補習,仲要係補成班。想請問是補幾年級的課?學生成績真的很差嗎?要成班補?

一直以來只聽聞播道是一間超有愛心的學校,小朋友愉快學習,其他負面消息很少聽聞,所以願聞其詳想多多了解,畢竟是打算一讀12年的學校,對孩子成長有重要的影響。

另外,你提到只有小一有普教,現在是完全沒有嗎?播道是一間英文小學,英文程度如何?每星期有NET教英文嗎?

原帖由 失望家長II 於 11-10-28 01:08 發表

真係唔知點解.. ( (( 播道書院 )) )..小學依家差得咁緊要....???

1/ 師資參差...80後居多,..無經驗!! (好似到播道取經驗)

2/ 無能力處理課本知識以外事情!! (老師欠與學生溝通)

3/ 樣樣都唔關注!! 文又唔得,武 ...

首先多謝你的回覆!另外想問是否如那位家長所言,己沒有普教中文?另外有NET嗎?每星期有多少堂是NET教的?

原帖由 koho 於 11-10-28 12:36 發表
家長義工不是給學生補習, 是全方位活動 life-wide learning 的一個環節, 小朋友可以自由選擇的課餘活動, 有普通話故事, 有英語故事, 邀請有能力的家長做故事姨姨, 每星期兩節, 我太太就是其中一位哩. ...

多謝回覆!我真的被家長義工要幫全班補習嚇親,我問過我朋友,佢話好少學校要家長幫小朋友補習(自己孩子例外)仲要幫全班補...如果是說故事還說得過去

謝謝各位!

原帖由 bignose 於 11-10-28 13:54 發表
我是P.4家長, 在此4年都沒有聽說有家長義工要做補習工作.  

英文係冇NET教的, 4年前入學時已知道, NET也從來不是EC的賣點.  但聽同學們說, 有NET在rest time與同學傾計, 但NET不會在堂上教書的.

中文係粵普都有用, ...
‹ 上一主題|下一主題