用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真開心。。純粹分享一些喜悅
樓主: kaman488
go

真開心。。純粹分享一些喜悅 [複製鏈接]

咁奇怪的, 你囝囝上下學期都考第一, 但點解全個學期得第二呢???

原帖由 10022004 於 11-7-7 14:09 發表
咁奇怪的, 你囝囝上下學期都考第一, 但點解全個學期得第二呢???

問得好 。。可能係咁

第一次考試 全級第一
第二次考試 全級第三
上學期平均分全級第一

第三次考試 全級第五
第四次考試 全級第一
全學期平均分全級第二

可能係第三次考試拉低左。。不過已經做得好好啦
我同太太都好開心,希望囝囝繼續以呢個態度去學習!

其實囝囝今年都獲益良多 
校內作文同數學比賽冠軍
班際常識問答比賽冠軍班代表
環保賀年飾物創作冠軍
網上學習平台上學期校際冠軍

另外,上星期至代表學校參加I-CUBE校際智能爭霸戰,上學期學校頒獎禮有同兩位四年級姐姐做司儀,並且大受好評。兩岸四地中國青少年書畫大賽三等獎。

囝囝今年大豐收,希望佢繼續努力地享受愉快學習

我都鄧你開心, 希望再接再勵!!! 我想問下你, 你去邊度學畫畫呢? 仲有, 暑假又學D咩, 玩D咩呢?

原帖由 kaman488 於 11-7-7 16:31 發表

問得好 。。可能係咁

第一次考試 全級第一
第二次考試 全級第三
上學期平均分全級第一

第三次考試 全級第五
第四次考試 全級第一
全學期平均分全級第二

可能係第三次考試拉低左。。不過已經做得好好啦
...

原帖由 10022004 於 11-7-7 19:39 發表
我都鄧你開心, 希望再接再勵!!! 我想問下你, 你去邊度學畫畫呢? 仲有, 暑假又學D咩, 玩D咩呢?

原來我擺了烏龍..囝囝下學期係全級第二。
全學期係全級第一至真。。。。好開心

好叻呀! 如果我囡都係咁就好喇! keep going!

原帖由 10022004 於 11-7-8 00:32 發表
好叻呀! 如果我囡都係咁就好喇! keep going!

多謝呀。。千祈唔好同人作比較呀!其實呢一刻我覺得培養小朋友有個正確學習態度比較重要,我都希望你囡囡都可以係一個愉快學習環境下成長。

我囝囝係屋企附近一個商場學畫畫咋,至於暑假我地會去泰國玩幾日,報左習游班同埋一個玩具制作興趣班,反而學術上既野冇幫佢預備。其實一年有成十個月係左學習上,希望暑假可以比囝囝玩下輕鬆下。佢只
祇不過係一個小一生 !

原帖由 kaman488 於 11-7-8 09:41 發表
多謝呀。。千祈唔好同人作比較呀!其實呢一刻我覺得培養小朋友有個正確學習態度比較重要,我都希望你囡囡都可以係一個愉快學習環境下成長。

我囝囝係屋企附近一個商場學畫畫咋,至於暑假我地會去泰國玩幾日,報左習游班同 ...

Hello Kaman488,
好高興看到你們發放正能量呢!

我也很贊成養成良好的閲讀習慣,對學業是有很大的幫助,而且結果往往是大人們意想不到。你的仔仔和我的女兒很相像,今年她升六年級了,成績也保持穩定。

你們要加油哦!

原帖由 janelle00 於 11-7-8 10:51 發表

Hello Kaman488,
好高興看到你們發放正能量呢!

我也很贊成養成良好的閲讀習慣,對學業是有很大的幫助,而且結果往往是大人們意想不到。你的仔仔和我的女兒很相像,今年她升六年級了,成績也保持穩定。

你們要加油哦! ...

多謝janelle00既認同呀...我同太太都希望囝囝保持住呢個學習態度就好了。大家都加油呀

恭喜妳啊!

真係唔簡單ah!其實我都成日會唸,阿仔成績邊樣可以再叻d,仔仔已經ok,不過幾時都想佢再考高分d...

原帖由 Charlie1978 於 11-7-9 17:18 發表
真係唔簡單ah!其實我都成日會唸,阿仔成績邊樣可以再叻d,仔仔已經ok,不過幾時都想佢再考高分d...

其實每個父母會好緊張小朋友成績,但係千祈唔好過份壓迫同催谷。而我囝囝可以話係比一般小朋友懶,佢的確比一般小朋友好,另外佢始終都係一年級人仔,大家可能未適應同未開始上力,等今年再睇睇囝囝既功課同評估再去決定要唔要多小小課外補充 !

Well done !!!

開心的小一!

我真係好羨慕你有個o甘乖又有規律嘅小朋友! 仲有成績又好添!

我自問非常慚愧...自為一個全職媽媽... 個女D功課要做到十時多, 加理默書或小測要温習到十一時多才睡覺!
唉..... 实在太慚愧了!

真的恭喜你的小朋友!

原帖由 kitkitchui 於 11-7-17 23:48 發表
我真係好羨慕你有個o甘乖又有規律嘅小朋友! 仲有成績又好添!

我自問非常慚愧...自為一個全職媽媽... 個女D功課要做到十時多, 加理默書或小測要温習到十一時多才睡覺!
唉..... 实在太慚愧了!

真的恭喜你的小朋 ...

多謝曬 ! 唔好咁樣講到慚愧啦。。家長們大家都繼續努力啦,小朋友既學習之路仲好漫長,加油呀Kitkitchui
‹ 上一主題|下一主題