用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙扣門成功的家長請進>>>
樓主: Annngan
go

喇沙扣門成功的家長請進>>> [複製鏈接]

Did he apply for P.1 ?  

原帖由 pumbaa 於 11-6-29 14:54 發表
My friend just got the call from LS, his son will join the written test for mid-joiner on 6/July.

我見呢個topic d 家長主要係關心升小一叩門事宜, 所以overlook你原來係指mid joiner.

原帖由 To_Ma 於 11-6-29 23:20 發表
'mid joiner' 唔係解做插班生咩?插班就唔係p1 啦,呢個時侯?

小一可能要睇關係, 但小二以上的插班生絕多數睇成績, 今年唔得咪等出年, 只要成績好, 洗咩驚冇好學校收 ?

原帖由 smile2003 於 11-7-19 15:59 發表
"捉"都無用, 因為津校係有規限叩門位的數目. 唔可以話'開' 幾多都得.  亦因為係咁, miffy 所講, 係講關係唔係講'食力'.

我怕咁做會弄巧反拙 ! 學校reject得你, 一定有reason, 點解要死纏爛打?  不如係學校門口拉大字報或絕食, 起碼可能有報紙登出黎 !

原帖由 Furbymao 於 11-7-20 11:25 發表
我知道有人係咁架, 一大早兩公婆一齊去LS 門口等校長,一見佢就將自己個仔portfolio塞比佢.

因為有幾pair家長, 所以要爭囉. 對於一些人來講, 一日LS 未出reject, 佢都認為有chance ...

我唔係挖苦, 係事實, 你估日日係門口等校長, 佢就會心軟咩 ?  家長唔係盡一切去搵名校讀才係對小朋友好, 真係只得呢間係最好 ?  而家都有好多家長插班成功都猶豫讀唔讀, 所以失敗的家長可以出年再努力, 唔係用死纏爛打的方法.

原帖由 smile2003 於 11-7-20 15:47 發表
但作為父母, 佢地都係想盡一切去幫自己的小朋友, 我好明白當中的感受.  雖然我唔係贊成, 但好明白佢地的處境. 所以我覺唔應該去挖苦人地.

當小一只係30人一班, 小二加至35人, 即總共有30個位.
如果係SFA考前幾名, 各方面又唔太差, 都係必收的對象.
原帖由 msyamyam 於 11-8-7 18:35 發表
照大家咁講, 即係LS雖然中央派位而可能不能保證學生質素,所以很大機會靠收小二插班黎保證BANDING及成績,咁樣若抽唔到小一入學d家長都可以用呢個機會入去名校啦,不過機會有幾多呢?會收幾多個插班名額? ...

真正每級收幾多插班生年年都未必一樣架, 如有學生退學又會多左插班位.

原帖由 smile2003 於 11-8-8 15:06 發表
hi overview

請問是否

(1) 2010年同2009年的小一人數都係30人一班?

(2) 小二就人數升到35人一班?

謝謝!

‹ 上一主題|下一主題