用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 三歲想學英文
樓主: chelchel0126
go

三歲想學英文 [複製鏈接]

見到呢個TOPIC又有感而發:
我O係中六O既時候上過一個IPA (PHONETICS) O既COURSES, 6堂咖啫, 但我畢生受用, 我本身英文都叫OK啦, 會考有A O既, 但只係GRAMMAR同作文上好, ORAL ENGLISH自知唔算太好, 上左呢個COURSE我就明白講英文O既法門, 好多就算HK高官, 講英文我會話佢係流利=快, 但只係港式英文, 外國人聽O係黎應該同我地聽日本/韓國人講英文差唔多。
我想講我係"土炮"冇去過外國讀書, 但我今時今日都有唔少人問我係咪O係英國讀過書。呢個COURSE幫左我唔少。我諗學任何野都應該有D技巧野, 呢個COURSE真係教到我技巧。
而家都仲有得讀叫個COURSE, 大家都可以考慮下, IPA, DEREK KWOK主講。
講遠左, 講返小朋友先, DEREK KWOK 而家多左個班係PARENTS WORKSHOP, 今次仲少, 得2堂咖啫, 對於我教小朋友都有啟發, 最勁O既係DEREK個仔, 嘩, 英文NATIVE到不得了。我明白好多家長都講PHONICS, 但唔知有冇人知PHONICS 其實比較適合英語為母語O既小朋友。我用廣東話同個女溝通O既, 我諗我會跟DEREK果套MODIFY DD, 就係PHONETICS 為主, PHONICS 為副。

回復 40# mandor 的帖子

我都係探索中, 所以大家share 下~
我睇你話仔仔vocab冇問題, 但對答就唔得流暢, 我相信係信心問題, 如果仔仔都係用中文做母語, 要突然用英文對答可能會覺得信心不足, 驚比人笑。
返pg o係細個時係有用, 但都要家長識分辨到個老師o既教法適唔適合, 我都同過個女返pg, 見過好幾個唔同老師, 但我自己都會prefer native(english) accent o既老師, 唔係 australian/american o既老師。
至於build up 信心我諗就要有法門, 佢平時睇唔睇英文書, 有冇讀出黎 ? 我建議你可考慮圖書館借d audio book, 同時借埋本書, 開頭時一路播一路睇, 佢睇完讀返比你聽, 你就同佢分析d linking, intonation, weakform etc....讀得好唔好, 當係一種親子活動。終極目標就係可以唔睇書, only 聽audio book都可以明白。

大家有興趣可上下derek o既親子班/家長班, (我唔想講太多話幫佢賣廣告, 雖然我真心覺得佢o既班有用)了解左arm唔arm自己/小朋友。用開phonics o既家長更加應該了解ipa 同phonics 之間o既分別同埋phonics o既不足之處。 另外有本書我都介紹大家睇--周碩<<用對方法讀好書>>, 啱家有讀幼稚園同初小o既家長。
‹ 上一主題|下一主題