用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 未來兩年抽獎更難
go

未來兩年抽獎更難 [複製鏈接]

香港文匯報訊(記者  馮淑環)今年小一統一派位的77%成功率已創出8年新低,而隨適齡小一人口回升,內地回港就學的學生增加,加上小班教學逐步全面落實,有小學校長直言,未來數年獲派心儀名校的機會難免繼續遞減。他呼籲,家長應學習放下對名校的「情意結」,不應一面倒追捧,要嘗試深入了解子女需要,為其選擇條件合適的學校,成功機會亦更高。

根據現時幼稚園各級學生人數推算,今年適齡小一人數將上升2千人至4.7萬人,2012及2013年,更每年至少再增加2千人,小一人數即將重上5萬大關。同時,落實小班教學、每班封頂27人的學校數目亦正不斷增加,名校小一學額進一步減少,入讀機會勢必難上加難。

「一面倒申名校未必是好事」

津小議會主席張勇邦表示,家長對名校一直趨之若鶩,名牌效應更集中於數所傳統名校,加上預計內地學童回港就學的數字將繼續增加,多個因素結集下,預測未來數年統一派位的獲派理想志願的比率會持續下降。他坦言,不同類型的小學近年的教學質素均有所提升,呼籲家長別盲目追捧名校,而尋找一些有特色又切合子女需要的學校,「名校是有保證,但未必完全符合每個學童的條件,一面倒全部人申請名校未必是好事」。

資小校長會主席梁兆棠(見圖)則指出,雖然整體小一人數有回升跡象,但未來各校的具體競爭情況,仍需視乎人口回升所分布的地區,以及內地回港學童的數目才能定斷。
   0    0    0    0

唉, 愈來愈難玩, 因為出生率年年創新高, 而且推小班教學, 每班有"封頂", 令叩門位少左.

大勢所趨!各幼稚園家長要小心舖排,再睇小朋友性格先選校會好D。
一齊努力啦。

几年後會唔會唔夠學位架?
呢几年減左學位(唔少名校都減啦),到時唔夠位就開間新校?
大家推測,咩區競爭會相對變得更激烈?
名校網?定係鄰近邊境既新界網?
我囡升K1,啱啱先放棄左間龍校,係咪好儍 ?

原帖由 咩咩太太 於 11-6-6 00:18 發表
人口多左, 早年政府又不定殺校!都怪政府方向不定, 又要學校轉直資.

教統局一路都冇公報條數點計,剩係殺校縮班。但係出生人數不斷上升。
難怪我身邊啲朋友都對香港嘅教育不斷擰頭,兼且蓄錢俾小朋友大個到海外升學。

小兒03(SARS)年出生, 果年出生率不超過四萬, 小女08(鼠)年出生, 果年出生率差不多到八萬.  不敢想像龍年出生率如何.  試想想醫院都唔夠位生仔啦.  所以將來的學位好危 .

原帖由 littlecook 於 11-6-6 00:38 發表
几年後會唔會唔夠學位架?
呢几年減左學位(唔少名校都減啦),到時唔夠位就開間新校?
大家推測,咩區競爭會相對變得更激烈?
名校網?定係鄰近邊境既新界網?
我囡升K1,啱啱先放棄左間龍校,係咪好儍 ?

...

放棄左間龍校?!

In future the game is very difficult to play. If the 龍校 is above average, I strongly suggest you reconsider.

學校選學生也頭痛, 個個小朋友都差不多, 收左轉頭又話唔黎讀, 真係收生都要攪成年.

原帖由 DaddyX 於 11-6-5 22:52 發表
而且仲有學校轉直資
政府派位會越來越少

第2時D家長K3生要 考& interview 2十幾次  2十幾間

仲慘過 一次性 K3會考!!!
~easybring~

MimiCactus, I really like your comparison about the birth rate, although it is a very sad and worrying fact too

原帖由 MimiCactus 於 11-6-8 18:02 發表
小兒03(SARS)年出生, 果年出生率不超過四萬, 小女08(鼠)年出生, 果年出生率差不多到八萬.  不敢想像龍年出生率如何.  試想想醫院都唔夠位生仔啦.  所以將來的學位好危 . ...

話明抽獎, 當然好難嫁啦; 況且現在也一點都不容易, 對不對

Agree......

放棄TL,入KM...無去TL註冊啦,返唔到轉頭架啦,希望我唔會後悔啦!
只可說選KM對整個家庭既安排容易D,而KM都係非常鐘意既KG...唯一可惜唔係龍校,呢兩年都要上嚟呢度同大家作戰!

原帖由 siden 於 11-6-8 18:18 發表

放棄左間龍校?!

In future the game is very difficult to play. If the 龍校 is above average, I strongly suggest you reconsider.
‹ 上一主題|下一主題