用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 校風
go

校風 [複製鏈接]

其實點知間學校校風好唔好?
   0    0    0    0

其中一方法係返學,中午及放學時間,在學校附近觀察
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

醒目開學勳章

可以去商場,快餐店,麥噹噹睇下,d學生多數會真情流露d.

最近6點幾收工經過葵芳某商場,見到李兆基中學(已經係band 1)既學生真係麻麻地,我都好擔心, 因為阿仔簡左佢做第一志願 ~ 希望係個別例子啦

醒目開學勳章

原帖由 kinheimom 於 11-5-31 15:55 發表
最近6點幾收工經過葵芳某商場,見到李兆基中學(已經係band 1)既學生真係麻麻地,我都好擔心, 因為阿仔簡左佢做第一志願 ~ 希望係個別例子啦

kinheimom,

What did they do?

個女生既頭髮啡啡地,扎起條bin都睇到,最扎駛係佢同埋一班飛仔一齊,個班飛仔仲粗口爛蝕,係電話中問人地係咪圍x佢,真係比佢地嚇死,亦無expect係band 1既中學會有呢d咁既學生,真係好滴汗

醒目開學勳章

Band 1?!

banding 是分成績 , 不是分品行 . 除非您小學時操行很差 .
否則大多會取到 B . 所以 band 1 學校學生與 band 3學校學生只是成績有差別 . 因此在 b3 學校裏的學生品格未必差 , 相反 b1 學校裏的學生品格也未必一定好 .

只是大多 b1 學校所定校規及老師會較嚴 . 相反 b3 學校所定校規會較寬鬆及考師會較有心機來配合讀書能力較差學生 .

個女生既頭髮啡啡地,扎起條bin都睇到,最扎駛係佢同埋一班飛仔一齊

哈哈, 唔好用頭髮顏色去judge, 尤其喺啡啡哋....我個女天生頭髮淺啡,常常被老師話染髮要罰,我估佢穿起校服都會有被話破壞校風之可能...
‹ 上一主題|下一主題