用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2011~2012 小一家長,請進。
go

2011~2012 小一家長,請進。 [複製鏈接]

等待下個星期六,即6月4日放榜中,近日心情很緊張,不知能否順利派到。我已經在甲部及乙部均填【循道】做第一位了,另外,我亦問過很多囝囝間幼稚園(31區)的K3同班同學,大部分同學都是填:【新油天】或【舊油天】作第一,就好似只有我囝囝係填【循道】作第一志願,我估抽中的成數應該幾高,但仍是擔心中......
想問問循小的家長,以大抽獎抽入循道,容易嗎?機會大嗎?

1    0    0    0

小鄧

好多謝你的意見!!! 真係要多閱讀!!
亞仔都 like 小息 / 午休時去 library!!
另, 多做了 online ex., 中文都大有進步既!

大家加油呀, 我仔仔上年都係衰閱讀理解, 根本未識閱讀, 仲要理解, 話就話老師有讀俾小朋友聽, 係唔識個字, 讀完都唔會記得, 上年小一中文科簡介直插水式分數, 我印象中有一次唔知測驗定考試, 係有兩篇tim, 結果得60幾分, 大家有心理準備, 小朋友都會冇晒信心。

但當然係有辦法解決啦, 我就同佢睇多左中文圖書, 例如喜羊羊, 叮噹, 只要佢有興趣的, 佢鍾意的書就會讀完又讀, 最初會讀俾佢聽, 之後讀d唔讀d, 有時佢讀一頁我讀一頁, 有時扮唔記得點讀, 你會發現佢由完全唔識讀變左是但指一個字都識讀, 有左閱讀興趣, 肯去讀再去教佢理解。

之前"君媽"(剛畢業的同學媽媽) 有教我, 要佢填到正確答案, 先要小朋友在文章間出答案, 再慢慢抄。經過一年練習, 我仔仔今次測驗就有80幾分, 閱讀理解做得幾好, 錯少左, 我見佢有間住個答案, 佢d信心又返返來。

加油!

agree, 閱讀理解 is the most difficult part!!

原帖由 Starfish1027 於 11-11-28 17:37 發表
係呀,D試卷比想像中深,好似常識科我都唔知要考時事題,結果兩條衰晒。中文科本來都好地地,但係篇閱讀理解嘅答案題題都要寫個「糖」,我個仔又好衰唔衰,抄都抄錯,一個字連錯4次,扣足4次分,激屎我! ...

原帖由 benben 於 11-11-26 12:16 發表
OK la. . .but Chinese quite difficult!!
係呀,D試卷比想像中深,好似常識科我都唔知要考時事題,結果兩條衰晒。中文科本來都好地地,但係篇閱讀理解嘅答案題題都要寫個「糖」,我個仔又好衰唔衰,抄都抄錯,一個字連錯4次,扣足4次分,激屎我!

OK la. . .but Chinese quite difficult!!

原帖由 Starfish1027 於 11-11-16 08:59 發表
So far so good la!!!

So far so good la!!!
原帖由 囝囝mama 於 11-11-13 14:53 發表

試卷已派回,成績好嗎?

原帖由 benben 於 11-11-3 12:33 發表
今日 TEST, 大家加油 ar!!!

試卷已派回,成績好嗎?

今日 TEST, 大家加油 ar!!!

原帖由 囝囝mama 於 11-10-31 00:07 發表

我囝囝也是1D班!!

原帖由 benben 於 11-9-7 10:37 發表
my boy is 1D. 幾驚 my boy is the one singing ugly songs!!   

我囝囝也是1D班!!

my boy is 1D. 幾驚 my boy is the one singing ugly songs!!
原帖由 benben 於 11-9-5 11:19 發表
which class is yr son?

btw, with some photo on the sch web!! can see them having lunch on last Friday!!

醒目開學勳章

原帖由 benben 於 11-9-5 11:19 發表

btw, with some photo on the sch web!! can see them having lunch on last Friday!!

1B~~How about your son?
Oo聖然相簿oO(有婚沙影樓相la)

原帖由 fongfonglover 於 11-9-1 23:55 發表
我問呀仔有無識到朋友仔,佢答我:梗係無LA!因為小息先可以講野(今日無小息)=0=

返學的第一日,已經學左首歌返黎,一見到我就好興奮話要唱俾我聽,我起初好開心仔仔咁快投入新小學,點知.............原來首歌係同學仔教o ...

醒目開學勳章

回復 87# benben 的帖子

我問呀仔有無識到朋友仔,佢答我:梗係無LA!因為小息先可以講野(今日無小息)=0=

返學的第一日,已經學左首歌返黎,一見到我就好興奮話要唱俾我聽,我起初好開心仔仔咁快投入新小學,點知.............原來首歌係同學仔教o既,而且歌詞核突,我聽完真係..............無奈~仲要嚴厲地叫佢以後唔準唱-.-

今日番得1.5小時, 亞仔話去 hall 學下 queue up, 上了classroom 跟學號坐, 好快就放學了!!!

謝謝fongfonglover

原帖由 fongfonglover 於 11-8-30 01:12 發表
我今日打過去問,帶個吉書包得La,之前我o係中華書局買o既書,有d會送去學校,咁我就放埋張單落書包睇下有無得派書~

謝謝 Fongfonglover :loveliness:

醒目開學勳章

原帖由 carriekwok 於 11-8-29 20:51 發表
請問開學日要帶咩回校?謝謝
我今日打過去問,帶個吉書包得La,之前我o係中華書局買o既書,有d會送去學校,咁我就放埋張單落書包睇下有無得派書~

thank you fongfonglover
Isaac成長篇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離

開學日

請問開學日要帶咩回校?謝謝

醒目開學勳章

原帖由 bbkitty 於 11-8-25 01:34 發表
thank you fongfonglover. 真係唔好意思, 其實我仔仔今年讀K3, 今年9月先報第一輪, 因心儀循小, 但又家住TKO, 所以想先知道搭校車要幾耐才決定. 唔知有冇家長可以幫下我? ...
開學後有機會幫你問下司機~
‹ 上一主題|下一主題