用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迦密柏雨比較蘇浙中學
go

迦密柏雨比較蘇浙中學 [複製鏈接]

迦密柏雨比較蘇浙中學那間水平較深?是否柏雨重英文,蘇浙重中文?如果我仔仔普通話較好,入蘇浙的機會是否大些?
   0    0    0    0

CPU 是大埔最 TOP 的中學

原帖由 tictactoe 於 11-5-28 07:57 發表
CPU 是大埔最 TOP 的中學

同意,在大埔不選此校

除非是因為心儀 鄧顯 或 曾肇添

我大仔今年升小五, 我都開始留意中學, 因為334影響, 微調之後, 我都係向沙田出發, 大埔心儀迦密柏雨, 北區就鄧顯, 沙田就好多都心儀...
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

原帖由 mrs.so 於 11-5-30 14:49 發表
我大仔今年升小五, 我都開始留意中學, 因為334影響, 微調之後, 我都係向沙田出發, 大埔心儀迦密柏雨, 北區就鄧顯, 沙田就好多都心儀...

沙田蘇浙中學深不深?如果我仔仔普通話較好,入蘇浙的機會是否大些?

回覆 5# etK@n 的文章

我不信蘇浙會以申請人的普通話水平作為取錄與否的第一考慮。

間間學校都是擇優取錄,學業成績先行,如兩人成績相同,看誰有特殊技能...

迦密柏雨band 1 頭,蘇浙 band1尾,無得比。

以下是蘇浙公開的收生準則:「面試表現(30%);校內中、英、數成績(20%);操行等第(20%);教育局評定成績次第(20%);課外活動表現及個人專長(10%)。」
但如何評定申請人各方面的分數? 普通話較佳可以多幾多分?

但係資料顯示迦密柏雨開5班中一, 4班係英語授課, 而沙田曾肇添/呂明才/蘇淅等全部開足5班英語授課班, 我朋友今年就係考慮呢一點, 所以跨網揀沙田區中學, 希望一擊即中...

CPU是大埔最top的中學,怎會有中文班?
CPU 今年5班,全部英文授課。
下學年全區減班,CPU只開4班,亦是全部英文授課。

沙田蘇淅亦會減班,只開4班。

班數多不表示入讀的機會大些,大埔的學校只有大埔及北區的學生會揀,但沙田的學校,除沙田、大埔、北區的學生會揀,連荃灣、黃大仙、慈雲山的學生都揀。

原帖由 mrs.so 於 11-5-31 10:38 發表
但係資料顯示迦密柏雨開5班中一, 4班係英語授課, 而沙田曾肇添/呂明才/蘇淅等全部開足5班英語授課班, 我朋友今年就係考慮呢一點, 所以跨網揀沙田區中學, 希望一擊即中... ...

原帖由 mrs.so 於 11-5-31 10:38 發表
但係資料顯示迦密柏雨開5班中一, 4班係英語授課, 而沙田曾肇添/呂明才/蘇淅等全部開足5班英語授課班, 我朋友今年就係考慮呢一點, 所以跨網揀沙田區中學, 希望一擊即中... ...

KCC 只開 4 班.......
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_5513/st.pdf

今年大埔縮班, 迦密柏雨開4班中一, 沙田TOP中開足5班, 向沙田出發既一點都唔出奇...

原帖由 mrs.so 於 11-6-2 14:16 發表
今年大埔縮班, 迦密柏雨開4班中一, 沙田TOP中開足5班, 向沙田出發既一點都唔出奇...

Yes, CPU 2011 開 4 班~
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_5513/tp.pdf

沙田開 5 班有:TST/LMC/TTS/SRL~

‹ 上一主題|下一主題