用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 無人同仔仔玩
go

無人同仔仔玩 [複製鏈接]

小朋友唔識同人溝通, 公園D小朋友都唔理佢, 我個仔有時行埋去D小朋友度, D小朋友就叫佢行開D EE問仔仔幾大, 我只好答佢岩岩2歲,他個子又SHORT, 樣又BB, 如果同人講佢真實年紀一定比人話唔似,一個知成村人都知,   真係好怕比人笑佢..有少少覺得仔仔好慘

0    0    0    0

我仔現在1歲10個月大, 但只有6個月大BB的能力, 我住沙田, 若不介意, 可以約出黎玩呀

三九吾識七,有d大d或叻d嘅小朋友真係吾睬你,叫你走。通常去到公園都係我同仔仔玩,一起sir滑梯,一起攀高攀低,或磅住佢玩。

記得有一次幾個5-6歲男仔在滑梯底玩"爆旋佗攞",我個仔走賣去想攞個爆旋佗攞,我就同佢講:不可以攞架!我地企响道睇哥哥點玩呀!然後我就在旁旁述d哥哥做緊mug野。之後佢又想去sir滑梯度想落黎,我又話:哥哥玩緊呀,不好sir住,去果度玩呀!之後仔仔都冇再走近,只在滑梯上面望落去,睇人玩。

我又試過叫仔仔同一個6歲的姐姐講hello,當時仔仔正準備sir滑梯,個姐姐排第2,點知佢個妹(排第3)(5歲)响後面話:走啦!我仔仔當然吾知發生咩事,我就叫佢sir落黎。

有時都冇辦法,自己果個lee方面弱,唯有在旁多d教佢。睇吓邊d小朋友可以同佢有交流,找機會教佢。

原帖由 我係女仔 於 11-5-23 19:34 發表
小朋友唔識同人溝通, 公園D小朋友都唔理佢, 我個仔有時行埋去D小朋友度, D小朋友就叫佢行開D EE問仔仔幾大, 我只好答佢岩岩2歲,他個子又SHORT, 樣又BB, 如果同人講佢真實年紀一定比人話唔似,一個知成村人都知, ...

好難講...依家香港呢個社會,教育出大部份比較自我 (or 自私) 的孩子?!

人家孩子無問題,好多家長都不認為 (or 不知道) 正常而健康既社交有幾重要?!

孩子有背景,我們一般比較敏感,咩都想孩子做到最適當...但世間上無論人或事都根本唔容許我們去追求“完美”?!

凡事盡力而為好了...有時響言語上是會吃點虧的 (例如人家說話無禮,但我們不可能這樣教育/縱容自己孩子),不過,一切一切,但求無愧於心好了?!

永遠相信今日播的種,他日一定會開花結果!

其實都有d正面嘅經驗嘅.....

記得又有一次,仔仔讀緊公園嘅英文字,有個都係3-4歲嘅男仔走近,跟住仔仔讀字,仔仔就好開心,然後佢兩個你一言我一話,哈哈大笑。仔仔走開,佢又跟住我個仔走,好似想同佢玩咁....

見到呢d情形,我就最開心啦。不過so far都係試過3次...

但有D小朋友行埋D都比佢話, 仔仔又無搞佢D野喎, 只係睇咋麻

原帖由 我係女仔 於 11-5-24 12:01 發表
但有D小朋友行埋D都比佢話, 仔仔又無搞佢D野喎, 只係睇咋麻

而家香港好多小朋友都係咁, 都唔知係唔係獨仔獨女, 定係家庭教育差! 如果有其他小朋友叫我地的小朋友走啦or唔好搞我地d野等, 我會同佢講 "唔可以咁樣同人地講野架" "唔好咁緊張, 我地都冇搞你d野" 雖然我冇權話人地的小朋友, 但真係會睇過眼! 有時d小朋友用左個sir滑梯來玩爆旋佗攞, 我都會同佢地講, 你地咁樣會左住其他小朋友玩架!

原帖由 Roseyuen 於 11-5-24 12:52 發表

而家香港好多小朋友都係咁, 都唔知係唔係獨仔獨女, 定係家庭教育差! 如果有其他小朋友叫我地的小朋友走啦or唔好搞我地d野等, 我會同佢講 "唔可以咁樣同人地講野架" "唔好咁緊張, 我地都冇搞你d野" 雖然我冇權話人 ...
不緊要啦,我仔細時成日都無人同佢玩,又尖叫,打人,依家都乖左多d帶佢出街,失敗過後就會好,DON'T WORRY!

我會同我小朋友帶一0的玩具去玩, 例吹波波OR 皮球, 可以用呢0的玩具同同齡既小朋友玩, 我小朋友都有被大佢2,3歲既小朋友, 我同個小朋友講佢係慢少少, 個小朋友就冇介意仲主動同佢玩. 我個女都有睇小朋友玩爆旋佗攞, 係度指手畫腳好開心, 我就同0的小朋友傾計, 有0的較百厭既小朋友成日走黎走去, 推到我個女, 我特意唔理, 就有0的小朋友保護佢, 拖住佢坐係佢隔離

我覺得唔好怕, 反而我地可以主動多0的, 等小朋友都可以主動, 我小朋友而家都會主動同人玩, 不過同人講有內容既話題仲未好得, 同埋講得較簡單...要人地guide住佢講就得...

一般小朋友都唔會點同細BB玩架!佢地自己又可能有朋友仔一齊....我仔果時都係得我同佢玩! 除非我攞單車/波呀呢D....其實人就會走埋嚟玩(你個玩具!)
而家我仔番左成年N班,識左好多同學...追住跑佢就會一齊玩,但有時人地同佢講野(溝通),我仔都係唔多理,自己有自己跑.....=_=

醒目開學勳章

我就咁睇,被拒絕都係學社交嘅其中一環,小朋友有小朋友自己嘅溝通方式,非必要(打交)我都唔會出聲,由得佢地用自己嘅方法去同人玩,爸爸媽媽成人跟住佢係唔會有進步的。

另外,我覺得冇必要刻意唔俾人知自己小朋友嘅真實年齡,細粒咪細粒囉,有乜嘢問題?我都有好幾個朋友嘅仔女都係細細粒的,我唔覺得好笑,個小朋友都有好多朋友呀!我反而諗係咪媽媽你自己介意個仔唔夠人高大呢?

醒目開學勳章 王國長老

我仔讀N班時, 老師都講過類似既COMMENT, 聽到我都好心痛(無人同仔仔玩)
無計啦, 自己小朋友溝通係弱D, 的確會令佢地比較難融入一D遊戲裡面, 譬如人地玩ROLE PLAY, 我仔真係完全跟唔上亦無興趣, 咁情況下, 可以"介紹"自己小朋友去一D無咁複雜既遊戲, 例如SIR滑梯, 一齊TUM TUM轉等, 等佢地有得一齊玩但仔仔又唔會跟唔上, 如果可以的話, 你陪住佢, 同佢一齊向小朋友分享(分享小食啦, 遊戲啦, 或者搵到既有趣既樹葉都可以)
另外, GENI講得岩, 現實世界總唔同既人, 被人拒絕都係學習既一部分, 就算正常既小朋友都有被拒絕既時候, 睇開D!
‹ 上一主題|下一主題