用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 大家一齊分享下今個暑假為小朋友PLAN 左咩課外活動 ...
樓主: emilythestrange
go

大家一齊分享下今個暑假為小朋友PLAN 左咩課外活動 [複製鏈接]

其實之前已經有好多家長問過我這個問題﹐我copy返過來呢頁比大家參考啦﹕

葉氏 --
大班教學﹐1位老師﹐兩位助教﹐對二十幾個小朋友﹔
家長不能陪同上課﹔
每個學期(每三個月)學唱4-5首歌(首課已有樂譜派回家﹐可以和孩子練習)﹐另外﹐通常隔個禮拜也有兩頁工作紙在課堂上完成﹐然後帶回家(關於五線譜上的認音-CDEFGAB﹐音符價值﹐拍拍子﹐課堂上聆聽不同的樂器音色﹐樂曲速度等等)﹔
每個學期的最後一課會對每名學生作獨立評估﹐會發回分紙(可以見到不同方面的細分)和證書﹔考得95分或以上會有額外的證書和獎品。
課程著重歌唱訓練﹐認識手號﹐認音(一方面要在五線譜上認讀letter names﹐另一方面也要用sol-fa names去學唱歌)﹐以及其他樂理知識﹐認識不同時期及作曲家﹐和不同的樂器。

Yamaha --
1﹕12
必須一名家長陪同上課﹔
有textbook, workbook, CD 和 DVD;
課後要在家裡多溫習+練琴和做簡單功課﹔
課程著重培養對音樂的興趣﹐想象力和創造力﹐欣賞能力﹐節奏感和聽力訓練(尤其音感)﹔
JMC時特別多keyboard learning,家長可能需要在家添置鋼琴/電子琴方便練習﹔
另外﹐yamaha只教sol-fa names認音﹐而非letter names。

原帖由 天賜小公主 於 11-5-25 13:16 發表
Hi,
你覺得yip"s music 還是TomLee 好呢? 是否兩間都是太古分店呀?
還有你小朋友在那裡學enopi math呀?
本人住東區想幫3.5yr old 囡囡報暑假班; 如果ok, 都會keep住讀, 請分享, 謝謝.

...

Btw, 我個仔返緊Upper 1喇﹗很不錯呢﹗

原帖由 sunshine231207 於 11-5-25 11:09 發表

eeee....妳個仔係咪返星期二下午班架, 我可能成日見到妳媽咪同仔仔喎, 不過我個女上緊L1 咋, 鄰居.

Yip's-太古康怡﹐Tom Lee-將軍澳寶琳

enopi math 就返坑口新寶城地下0個間

p.s.我地本身住坑口地鐵站上蓋

Hi,
你覺得yip"s music 還是TomLee 好呢? 是否兩間都是太古分店呀?
本人住東區想幫3.5yr old 囡囡報暑假班; 如果ok, 都會keep住讀, 請分享, 謝謝.

...

其實我個仔跟過Miss Ha, Miss Lin 同Miss Lam﹐由Music Wonderland至今(JMC Book 2)﹐每堂都係我自己陪他去上﹐我覺得三位老師都相當不錯﹐我個仔都一樣喜歡﹐一樣學得很好。只不過有d家長和小朋友特別喜歡Miss Ha﹐因為她比較多笑容和比較活潑...但係我同個仔就無0羊所謂﹔教學內容一樣﹐無分別﹗

原帖由 Keithchloe 於 11-5-25 14:03 發表
我都係住將軍澳的, 想報寶琳Yamaha 兒童音樂班, 請問你跟我老師什麼名和好嗎? 聽說Tomlee 的師資教參差, 可否俾些意見

東區的話﹐可以打去QQClub問下﹐我個仔返nursery之前都有一段時間返QQClub的課程﹐都很不錯的﹗

Hi,

...

請問幼聯在哪裡有centre?

原帖由 Kaw0307 於 11-5-25 14:45 發表
我幫阿女報咗幼聯暑期班, 一星期上三日, 每日兩小時, 有英文/中文故事屋, English Drama, 夏日小厨師 及運動班.  阿女都係三歲, 希望佢玩得開心, 唔好甘怕醜. ...

相對Miss Ha﹐Miss Lam無0甘輕鬆活潑﹔不過我自己同個仔就無0羊所謂﹐都係一樣0甘學。

原帖由 carnationBB 於 11-5-25 19:19 發表
可能我都會改星期三, 因囡囡其實都鍾意上堂!  請問你MISS lam 上堂時輕鬆嗎?  

回覆 2# ohmygosh 的文章

可以參考以下網站:
http://www.hkceces.org/

希望幫到你

謝謝

原帖由 Kaw0307 於 11-5-26 13:22 發表
可以參考以下網站:
http://www.hkceces.org/

希望幫到你
‹ 上一主題|下一主題