用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳幼兒園
go

將軍澳幼兒園 [複製鏈接]

大家好﹗
我是一個新媽媽
寶寶現在還未出世
但我已想做好一點準備迎接他們
我住左將軍澳(近寶林/新都城附近)
如果讀幼兒園有什麼好選擇呢?
知道n1 是沒有學卷資助的,那麼大概一個月要多少錢
呢?(因我有了孖b,所以支出會比較緊張一點)
最後,想問一下,playgroup 同幼兒園有什麼分別嗎?

問了很多問題,謝
   0    0    0    0

原帖由 alicemi 於 11-5-9 14:29 發表
大家好﹗
我是一個新媽媽
寶寶現在還未出世
呢?(因我有了孖b,所以支出會比 ...

將軍澳的KG..如果有N班的...一係就係普通廣東話為主的KG..學術性一般...一係就係貴的雙語KG..二文三語...
無咩中間價的好選擇..

如果平的..救世軍都幾出名..仲有保護兒童會..保良局..
保良局的幼稚園係一個好選擇..因為對入保良局小學有利..

我唔係好熟寶林個邊的KG..我個邊將軍澳站..仲有小童群益會樂緻,梁省德之類.....

呢類普通KG...大約千幾元半日或者二千幾全日..

區外可考慮 藍田迦南..二千幾半日..學術會比以上的KG再深一d..佢由N班開始一星期已有二堂英文堂..但都幾多人報..我今年報N都失敗左...

如果貴的..有綠茵,翠茵,BOXHILL,學之園..
呢類都3千幾元半日..貴在有提供雙語英普課程或粵英課程..

如果去到K1..有學劵的選擇會再多d....
保良局的會多多幾間...仲有青衣商會..茵怡都係區內幾出名..

pg..多數係1小時為主..比BB遊戲中學習...遊戲為主..多數要家長陪上堂..

n班..半日返3小時..要獨立上堂..除左學習..仲有學自理,及規律..及群體生活..

多謝你呀﹗

我重有少少野麻煩 問一問

如果平的..救世軍都幾出名 - 我想問下救世軍響邊架?
同埋我聽人講一拎左出世紙就要去報,係咪架?
我預產期係10月,應該係細b,我睇過呢個forum d 人有提過,細b 係唔係冇咁早入到救世軍呢

保良局..
保良局的幼稚園係一個好選擇..因為對入保良局小學有利..

我自己其實希望佢地響番區內讀小學同中學
我想揀東華三院的
是不是在幼稚園時揀番東華三院的好一點?
而東華三院的有冇n 班可以讀?.?

原帖由 alicemi 於 11-5-9 15:29 發表
多謝你呀﹗

我重有少少野麻煩 問一問

如果平的..救世軍都幾出名 - 我想問下救世軍響邊架?
同埋我聽人講一拎左出世紙就要去報,係咪架?
我預產期係10月,應該係細b,我睇過呢個forum d 人有提過,細b 係唔係冇咁早入到救世軍呢
...

根據我手上的資料
TKO救世軍有二間..慶恩 及 明德
要出世就排隊的係明德(因為係行蒙特梳利)..佢waiting有7XX人咁長..
我8個月開始幫我仔排..到而家2歲幾..毫無消息..

東華三院有二間,一間叫獅子會..一間叫力勤...但係好似無n班喎..
讀保記KG上保記小學有利....係因為人地話扣門會優先考慮自己KG的小朋友先喎..唔知東華小學係咪咁..

謝謝你的資料呀>,<

我都唔知東華有冇n班,等我試下打去問一問
不過我見其他人有提過讀完東華既幼稚園可以易d 讀到佢地既小學先咁問
(我剩係知小學同中學有掛勾)

FYI
http://www.chsc.hk/kindergarten/tc/schoollist.asp?district=SK
以我所知,救世軍、保護兒童會(維景灣)都要好早好早報名,聽過救世軍係bb幾個月大都收報名表了

原帖由 alicemi 於 11-5-9 14:29 發表
大家好﹗
我是一個新媽媽
寶寶現在還未出世
呢?(因我有了孖b,所以支出會比 ...

保護兒童會都係一拎出世紙就可以報名了~~
‹ 上一主題|下一主題