用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QES VS 真光女書院 - 急!急!
go

QES VS 真光女書院 - 急!急! [複製鏈接]

原帖由 心急P.6Mama 於 11-5-2 13:10 發表
Khmama,

小女現讀油天海泓屬band 1, 不知報QES/真光女書院在首位. 本人和小女較喜歡QES, 但學位是61比84, 很擔心. 但本校較多女仔選真光, 男仔選華仁及聖芳濟, 當然要看全區及他區實際情況. 不知那所機會大? 請問61 ...

您女兒喜歡QE就應該揀QE, 無人會知道其他人點揀, 可能今年多人揀QE, 又或多人揀真光也說不定. 表面上真光多位又少咗男仔同您爭. 但可能個個都喺咁諗反而填哂真光.  最緊要您囡囡喜歡女校, 定男女校. 真光較嚴, 要疏辮,  QE好自由, 無乜功課. 兩間都好, 看看那一間適合您囡囡. 您如果仲諗埋其他男仔點填, 盞自己鑽牛角尖.
小女去年都喺大抽奬入咗QE, 所以話呢D真喺講運氣.

另外, 61個位是給油尖旺的學生抽, 他區唔可以同你爭呢61個位. 他區和聯繫位喺分開計的. 你排的志願都幾正路, 去年我選哂所有英中就立刻揀培道. 今年少咗好多位, 培道要前少少都好, D家長都話培道唔錯

原帖由 dahchonghong 於 11-5-2 14:35 發表
可考慮ST. MARY'S.

聖瑪利今年得3個位, 去年都有17個位, 今年更加小機會, 真喺好搏. 知唔知聖瑪利的聯繫小學可唔可以爭呢3個非保留學位? 如果可以, 就更加小機會, 我諗搏BPS容易D.

原帖由 greendotdot 於 11-5-2 16:28 發表

再補充 ...

新油天升中情況:
2009  女拔 2  SPCC 2  SPCS 1  德望 1  英華男 3
2010  德望 3  聖保羅書院 1

貴校在張志鴻校長領導的年代(2009及之前),有不少高水平學生升去頂級直資,2010換咗新校長便無晒,呢類高水平 ...

我覺得4個全部都喺大抽奬抽入去都唔喺無可能, 小女間小學剛好去年亦有四個女仔大抽奬抽入QES, 四位小朋友在自行時都無得INTERVIEW.

原帖由 心急P.6Mama 於 11-5-2 17:43 發表
小女話要填QE, 放棄真光! 好啦, 跟她心意. 如失敗扣門, 有好提議嗎? 我會先到上智的.

不要太担心, 大家都是講運氣, 你現在這樣填, 最起碼都入到培道.
同意要有心理準備叩門, 那麼下一部就是決定: 派到第幾個志願便叩門? 銘基? 黃笏南, 定喺培道?

我也覺得叩上智機會不大, 但是如果你派到第二個志願銘基都想叩門, 咁當然喺叩上智啦. 或者叩番你自行o個兩間. 至於還有循道,  都應該有多一點的叩門位

原帖由 stanleya 於 11-5-2 17:18 發表

我覺得4個全部都喺大抽奬抽入去都唔喺無可能, 小女間小學剛好去年亦有四個女仔大抽奬抽入QES, 四位小朋友在自行時都無得INTERVIEW.

對不起, 我搞錯了要更正, 剛問過小女, 原來佢小學去年4個入qes, 其中有兩個是有得interview
‹ 上一主題|下一主題