用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 就快崩潰了...
樓主: 丞丞BB
go

就快崩潰了... [複製鏈接]

尋日c6一句:對住你真係好x辛苦...我委屈到喊到pk,佢都唔理...打d社工,都係 ...
呢排阿仔又唔舒服,不停喊,點氹都唔得...病左成個禮拜,我就成個禮拜無覺好訓.c6連過問下都無...
我知道我同個仔都需要家人關心...阿仔有事,搵訓練,頭痛返學問題,搵資料...所有所有一切一切全部都係得我一個人去承受...
尋日一時諗唔開想攬住阿仔一齊死左佢,但望住個仔,覺得自己帶佢嚟到呢個世界,又點忍心奪走佢生存既權利...

我只不過唔想比人覺得我同阿仔係個負擔
   0    0    0    0

原帖由 apple~y 於 11-4-22 15:55 發表

0甘你仔仔評估0左未呀??排了服務嗎??
你有無傾訢對象呀??我0地可以互相交流
屈屈埋埋真係好辛苦呀
真係要搵專業人仕幫手先得
你c6應該接受唔到小朋友的問題
最好搵醫生解釋比你c6聽小朋友情況 ...

阿仔1歲10個月就做左評估,証實係a.
c6佢唔係唔知阿仔自閉,而係無關心過...

原帖由 apple~y 於 11-4-23 16:04 發表
做有特殊須要小朋友媽媽真的很辛苦
大仔發展遲緩,今年入s位
加上有個剛出生妹妹要照顧無工人
自己一腳踢,加上睡眠不足
有時情緒都會好down
條路真係行得不易,轉過幾間學校
因小朋友特殊問題,係學校好似特別出名
之前 ...

"忍不住出手打他,打到他喊,我又喊"我都係咁
有時候"猛"到忍5到手...打左之後又知道自己好衰,見到個仔喊到咁無辜又好心痛,因為佢都5理解自己因乜事遭人打...睇到佢咁樣,睇到自己情緒越來越不受控制,真的好心酸...
阿仔呢幾日發燒,退燒咁樣持續左一個禮拜,佢又5識表達自己邊道唔舒服,只係用喊用發脾氣來抗議...
我既擔心又心煩又無覺好訓...睇左四次私家都5得
直到尋晚入屯門E院留院觀察...無人探望,
個仔成晚都要抱住訓咁沛...終於捱5住,e生批准今晚放我地返嚟一晚,聽日早上再入住
愿主保佑,我可以堅持

很多謝各位媽咪既留言同鼓勵.
亞仔既病已經好返..但脾氣仍然好大...
同埋我依家都改緊自己的脾氣,佢扭計時,我已好冷靜地等佢扭完計先...
同埋我正在幫個仔搵緊訓練...雖然無$做密集訓練...但仍在努力中...$方面都係個好大問題

原帖由 pipi331 於 11-4-27 00:55 發表

您系搵緊邊類訓練?
感統同遊戲訓練...

原帖由 szeszes 於 11-4-28 16:21 發表
其實你小朋友而家出現左邊方面問題?

如: 語言, 有沒有感統問題 (即係自轉, 做重覆既動作, 無故傻笑, 大叫), 自理能力, 認知等等

你要先了解小朋友邊方面有最大問題, 就由最大問題開始訓練, 有些訓練係可以在網上搵 ...
阿仔感統方面好大問題,乜都轉餐飽,唔係圓既東西都轉,圓既就更加啦
去公園,佢都係圍住滑梯跑,轉圈
‹ 上一主題|下一主題