用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) [複製鏈接]

原帖由 十月媽咪 於 11-9-9 16:45 發表
其實除咗呢度, 我都唔係好願去其他討論有關公文既topic的, 不過見嗰度個樓主咁問, 我忍唔住就答吓咀, 點知一如所料, 真係畀人咬住唔放係咁問....不過算啦....預咗嗰啲人係咁的, 一知半解, 總之大家揀啱嘢畀個女就算 ...

十月媽咪,
我都係lee道問你好d.
我個囝都係升P.3 , 暑假前已CUT英/數, 中文 BI 讀左半年有多, 都唔知幾時考試.
(中文係升P.1前暑假開始, 由最低LEVEL開始)
係咪個CENTER 有問題, 定我個囝有問題.

原帖由 Pooh_Pooh 於 11-9-12 14:59 發表

只靠kumon中文可學識
普通話?

呢個問題可圈可點.
要睇你所謂的「學識」係咩定義?要求幾高?

我可以講自己的經驗同你分享
我地屋企無人可以教個女普通話,在幼稚園時另請老師回家教普通話拼音,學左大半年(唔記得清楚,總 ...

Pooh_Pooh,
你個小朋友和十月媽咪個小朋友都好outstanding.
我自問個仔資質都唔差架, 但kumon對佢ge幫助就不大. 所以點解咁多人唔buy kumon, 因為真係咪必適合某d小朋友, 尤其是一d, 急功近利的家長, 更加覺得無用.

原帖由 十月媽咪 於 11-9-15 22:42 發表
Yau_Cheung,

其實學校一直都畀好大壓力家長, 因為校長極度討厭學生學習公文的, 認為每日做20版數, 數百條數學題, 係對學生有害無益....以往校長只係響開家長會時, 同家長發表佢反對公文既偉論....但今年....一開學, ...

十月媽咪,
見你囡囡係公文學得好好要quit真係有d可惜.
不過有時真要學識"捨得", 捨棄后可能有其他得著呢.
‹ 上一主題|下一主題