用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁難入嗎?
樓主: mandy1024
go

皇仁難入嗎? [複製鏈接]

聯繫位係計晒上下午校一切抽架,300多人當中女生人數都未必夠一百,而且band 1 比率高,即多人去爭,今年只有14個聯繫位。而43個抽簽位係比成個灣仔區去抽架!
其實想大d機會入qc,愛官比軒官易,雖然看來聯繫位不多又不是灣仔網,但有7個聯繫位另加二個抽簽位(相信只有愛官學生放qc在第一志願),只有一間學校的學生去爭,容易計算抽中的機會有多少,男女生人數比例平均,band 1比率沒軒官高,即確定是band 1 生的話,抽中的機會大軒官很多。

如你不是12校網, 只靠自行, 那麼真的很難!  

原帖由 mandy1024 於 11-4-21 12:42 發表
皇仁難入嗎?

1) 147人? 2間軒官計起來有三百多人喎.
2) 舊年皇仁3間聯繫小學, 21個聯繫位? 21個係分比灣仔網 (即軒官2間學校), 另還有8個位(唔記得係8個定9個) 係分比東區校網 (即愛官)

原帖由 goodenough 於 11-4-22 02:40 發表

全級147人,軒小竟佔去63人
舊年皇仁有3間聯繫小學,有21個聯繫位 ...

我睇返又似係。
不過qc 2010-2011 中一係180人。

原帖由 CrabPincers 於 11-4-23 09:54 發表

我估, 147人, 係指皇仁中一學生數目
35X 5 ?

高主教小學已搬到灣仔網,是會呈分的私校,可抽非保留位。

原帖由 hellomickey 於 11-4-23 21:07 發表

不過今年有高主教小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104加入爭位--此話怎說,願聞其詳!!
高主教是私校,如何爭位,要爭位,全港男生也可/想爭位。 請賜教! ...

如這1-2個尖子不是12網的,咁大家都係一樣靠自行!
11和12網名校多, 很多有直屬中學,華小超過50%入華仁,還有st Joe上年直屬位都99個,咪仲令羨慕。
聽聞上年聖雅各有廿人入qc。

原帖由 hellomickey 於 11-4-23 21:20 發表

20%已經唔低--Agreed!
相對其他小学,大部份都只有1-2名尖子(唔夠1%)入到,20%真的算係極好了。

QC一直是男生的Dream school,至少我小時己是這樣。20%?真的很羨慕。 ...

據我所知band 1比率不只30%

回覆 34# trust23 的文章

這個我只是聽聞,都唔知係唔係!

上午和下午都一樣年年都有插班生, 有親戚讀緊上午校.
而我估今年軒官大約43個入QC (我唔分上下午了, 因大家都係聯繫小學, 只是人多人少, 好不好彩之分)
‹ 上一主題|下一主題