用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KLN3, band 1生第幾志願先搵band 2墊底
樓主: 小慧
go

KLN3, band 1生第幾志願先搵band 2墊底 [複製鏈接]

迦密會縮班, 如三間我會1,3,2 不過三間都係一線學校,派唔到第一志願好可能跌落第四之後.

原帖由 向晴 於 11-4-19 18:41 發表
1.華英
2.迦密
3.旅港開平

Band 1 仔在KLN3 乙部頭3志願咁排可以嗎?

三間中, 得旅港冇縮班, 華英得 68個位, 迦密得 74個位

原帖由 RRNG 於 11-4-20 10:43 發表
迦密會縮班, 如三間我會1,3,2 不過三間都係一線學校,派唔到第一志願好可能跌落第四之後.

原帖由 katielui 於 11-4-20 10:02 發表
我現在已假設了九龍城區校網Band1學生比Band1學位多呢 , 我在選擇時已選了12所BAND 1 及 3 所BAND 2 , 其餘就不填了 ! 我唔敢講咁算唔算係設立安全線(都要睇大家對安全線的定義) ! 最後3間係假設前面11間都派不到才選的學校(我有信心BAND 1學生實入到 , 不論什麼隨機號碼) ! 16-30就不填了(初稿已交老師 , 老師並沒有反對/提醒)

有信心係好事。你都有point嘅,因為九龍城區校網有很大優勢,過往都是Band1學位多於Band1學生,雖然今年亂局情況有可能逆轉,但肯定唔夠分都不會差太遠,抽不到的Band1學生,由於區內的熱門Band2中學累積大量學位,所以就算後啲先揀,只要有揀(安全網),都不會派唔到熱門Band2中學。不過其他區校網情況完全不同,有些的形勢很惡劣。我以自己的方法估算過今年九龍城區校網统一派位乙部Band1抽獎頭四輪形勢,進入第四輪階段時,剩餘的Band1學位巳經少於最初估算非保留學位的10%,換句說話,有很大機會在第六輪時所有Band1位巳經被分配,如果屬實,都毋須揀12間Band1,我都係靠估啫,不要介意,祝好運!
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

其實你的論點正確 ! 所以在第5志願以後我都不再選區內band 1 , 填的都是選區外的學校 , 其實我有想過 , 填落去都係無意思 ! 不過連第一行都唔填哂 , 好似比較唔知點咁 ( 我只是偷雞 博一博) 所有咪照填呢 ! 如果頭三志願入唔到 , 咁就攞個band 2 位, 再叩門啦 !

原帖由 greendotdot 於 11-4-20 11:26 發表

有信心係好事。你都有point嘅,因為九龍城區校網有很大優勢,過往都是Band1學位多於Band1學生,雖然今年亂局情況有可能逆轉,但肯定唔夠分都不會差太遠,抽不到的Band1學生,由於區內的熱門Band2中學累積大量學位,所以就算後啲 ...

我想問,如果男仔油尖旺band 2中至尾,轉去九龍城網會唔會好d﹖因為油尖旺都無咩band 2揀,九龍城係咪多d﹖

原帖由 katielui 於 11-4-20 13:39 發表
其實你的論點正確 ! 所以在第5志願以後我都不再選區內band 1 , 填的都是選區外的學校 , 其實我有想過 , 填落去都係無意思 ! 不過連第一行都唔填哂 , 好似比較唔知點咁 ( 我只是偷雞 博一博) 所有咪照填呢 ! 如果頭三 ...

你令我想起當年自己填表,因為太後既志願完全唔知點填(因為3rd已到安全網),因為老師話唔準有吉位,但我唔想填d band 3校名落去,於是後尾果d就填返晒傳統名校,我仲同人講,dgs我揀20...haha,好鬼威!

原帖由 小慧 於 11-4-19 23:18 發表
Kln3 band 1 學校:唔計瑪莉諾、協恩、聖家、民生、培正呢幾間得10幾個位既學校,其余既何明華、華英、迦密、黃芴南、丘佐榮、旅港等都必為家長三甲之選,仲可以將呢堆band 1 放晒band 2 前?仲有機會博到?仲派到第三志願仲邊 ...

可放丘佐榮在band 1 校最後,band 2校前

1.華英
2.迦密
3.旅港開平

祝福你能夠抽到華英(68個位)。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

多謝你的祝福!!
原帖由 greendotdot 於 11-4-20 14:04 發表

祝福你能夠抽到華英(68個位)。

1.華英
2.迦密
3.旅港開平

如果no好就邊間都無所謂。旅港多些位,排先有著數。
第三間就穩陣些比較好。

其實3間都好好,入到其中1間都好開心,
小兒乙部第1選華英,第2選旅港,現正等運到!
原帖由 fallenleaf 於 11-4-20 15:58 發表

如果no好就邊間都無所謂。旅港多些位,排先有著數。
第三間就穩陣些比較好。

原帖由 greendotdot 於 11-4-20 11:26 發表

有信心係好事。你都有point嘅,因為九龍城區校網有很大優勢,過往都是Band1學位多於Band1學生,雖然今年亂局情況有可能逆轉,但肯定唔夠分都不會差太遠,抽不到的Band1學生,由於區內的熱門Band2中學累積大量學位,所以就算後啲 ...

你估到第六輪,我估第三輪已經全部本區band 1額派完。其實第四輪開始已經要選區外band 1學校或者區內band 2頭的學校作墊底。
所以頭一二志願超緊要,三都派唔到就唯有講聲祝你好運。
‹ 上一主題|下一主題