用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KLN3, band 1生第幾志願先搵band 2墊底
go

KLN3, band 1生第幾志願先搵band 2墊底 [複製鏈接]

王國長老

學校成日講第3第4你唔放間band 2墊底隨時唔知派咗去邊?? KLN3, band 1生, 你地又會點?
   1    0    0    0

我都想知呀!!
原帖由 小慧 於 11-4-19 17:35 發表
學校成日講第3第4你唔放間band 2墊底隨時唔知派咗去邊?? KLN3, band 1生, 你地又會點?

原帖由 小慧 於 11-4-19 17:35 發表

我將何官排第8,老師話正常情況下這是安全線,如隨機no.不太後的話,應該唔會派第9或以後的志願。

原帖由 csk家長jj 於 11-4-19 17:47 發表

我將何官排第8,老師話正常情況下這是安全線,如隨機no.不太後的話,應該唔會派第9或以後的志願。

你沒有到英華註冊?放棄了?

1.華英
2.迦密
3.旅港開平

Band 1 仔在KLN3 乙部頭3志願咁排可以嗎?

原帖由 ElizabethLAI 於 11-4-19 18:17 發表

你沒有到英華註冊?放棄了?

謝謝你還記得我。
最終放棄了英華,因為想搏自行皇仁,幸好面試也頗順利。

原帖由 向晴 於 11-4-19 18:41 發表
1.華英
2.迦密
3.旅港開平

Band 1 仔在KLN3 乙部頭3志願咁排可以嗎?

我估開平放第3是0機會。

3間只可選一間, 笫二志願已有D危 (因為人哋擺第一已揀哂), 咁你就會跌落第4志願

原帖由 csk家長jj 於 11-4-19 18:55 發表

謝謝你還記得我。
最終放棄了英華,因為想搏自行皇仁,幸好面試也頗順利。

破釜沉舟之志可嘉,祝你能成功.你乙部第一志願是甚麼?

原帖由 ElizabethLAI 於 11-4-19 19:07 發表

破釜沉舟之志可嘉,祝你能成功.你乙部第一志願是甚麼?

謝謝祝福!
La Salle

csk家長jj,skytrain,
先謝你們的回應!
這是我校某家長為女兒的排行,但問題是有老師竟然接受,我是替同學仔擔心而已。
原帖由 於 11-4-19 18:57 發表

我估開平放第3是0機會。

自行英華收左唔讀, 咁點解當初唔揀喇書?  (just 好奇)

原帖由 csk家長jj 於 11-4-19 19:08 發表

謝謝祝福!
La Salle

早兩年, 我幫個仔頭16志願都係英中, 結果入到第2志願.

不過今年縮班, 應該唔可以咁擺

回覆 2# overview 的文章

自行有揀
1/La Salle 2/皇仁

其實band 1 fill 完先 fill band 2 , band 1 學生 fill band 2 學校如胡兆熾 , 照計排到30位都安全啦 ! 如果band 2 學校係fill band 1學生時 fill 哂 , 咁佢咪band 1 學校 !?

所以我認為沒有什麼安全線 ! 不過我已揀無可揀 , 揀了12間後將3間band 2放在 13 , 14 , 15 !

原帖由 向晴 於 11-4-19 17:39 發表
我都想知呀!!

王國長老

Kln3 band 1 學校:唔計瑪莉諾、協恩、聖家、民生、培正呢幾間得10幾個位既學校,其余既何明華、華英、迦密、黃芴南、丘佐榮、旅港等都必為家長三甲之選,仲可以將呢堆band 1 放晒band 2 前?仲有機會博到?仲派到第三志願仲邊有位剩?

仲有d他區學校呢 !

原帖由 小慧 於 11-4-19 23:18 發表
Kln3 band 1 學校:唔計瑪莉諾、協恩、聖家、民生、培正呢幾間得10幾個位既學校,其余既何明華、華英、迦密、黃芴南、丘佐榮、旅港等都必為家長三甲之選,仲可以將呢堆band 1 放晒band 2 前?仲有機會博到?仲派到第三志願仲邊 ...

王國長老

都係,但他區果啲通通得幾個位,都唔易中~

Btw, kln3 果幾間band 1 其實邊間最熱門?華英?旅港?迦密?丘佐榮?何明華?黃芴南要搬入大圍係咪相對無咁多人揀?

原帖由 katielui 於 11-4-19 22:53 發表
其實band 1 fill 完先 fill band 2 , band 1 學生 fill band 2 學校如胡兆熾 , 照計排到30位都安全啦 ! 如果band 2 學校係fill band 1學生時 fill 哂 , 咁佢咪band 1 學校 !?

所以我認為沒有什麼安全線 ! 不過我已揀無可揀 , 揀了12間後將3間band 2放在 13 , 14 , 15 !

假設你知道九龍城區校網Band1學生比Band1學位多呢,你會唔會仍然不設安全線?
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

我現在已假設了九龍城區校網Band1學生比Band1學位多呢 , 我在選擇時已選了12所BAND 1 及 3 所BAND 2 , 其餘就不填了 ! 我唔敢講咁算唔算係設立安全線(都要睇大家對安全線的定義) ! 最後3間係假設前面11間都派不到才選的學校(我有信心BAND 1學生實入到 , 不論什麼隨機號碼) ! 16-30就不填了(初稿已交老師 , 老師並沒有反對/提醒)

原帖由 greendotdot 於 11-4-20 00:07 發表

假設你知道九龍城區校網Band1學生比Band1學位多呢,你會唔會仍然不設安全線?

‹ 上一主題|下一主題