用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 小六生升中問題
go

小六生升中問題 [複製鏈接]

如果被學校派獲band 2A,
請問入到ST. JOE COLLEGE的機會率大約是多少?!
如果第一志願放了sjc, 第二志願則應放band2學校嗎?
鄧鏡波適合嗎?!

thanks!
   2    0    0    0

其實Band 2A已經有一半機會入到SJC,入唔入到就要隨機編號,Band 2A, 2B 及2C機會均等。

今日家長會都有講,如果第一志願入唔到,就要選擇一間多D位的學校,機會大D。聽聞St Joe 囝入了鄧鏡波成績會好好,如果考第一,有機會第二年入番SJC。

原帖由 qson 於 11-4-15 23:27 發表
如果被學校派獲band 2A,
請問入到ST. JOE COLLEGE的機會率大約是多少?!
如果第一志願放了sjc, 第二志願則應放band2學校嗎?
鄧鏡波適合嗎?!

thanks!

請問知唔知2A係咪只係校內排名,全球排名,會否升上band 1﹖

SORRY打錯字,應該係全港排名,會否升上band 1﹖

原帖由 guoguosailo 於 11-4-16 11:43 發表
請問知唔知2A係咪只係校內排名,全球排名,會否升上band 1﹖

回覆 1# guoguosailo 的文章

其實校長都有講這個只是一個參考標準,唔代表實際的banding.....

教署套短片都有講,係自己學校係band1,當標準化後都有機會變為band2,但係band2又有機會上番band1.....

以聖若瑟的程度,係標準化後,band2a仔真係有可能升上band1的.....

始終最後的派位及全港排位是由教署決定,所以學校都未必可以話到俾妳知實際banding,所以校長都鼓勵我地d band1及2仔第二志願揀'波仔',咁樣個風險無咁大......

而且今年學位縮少哂,立立亂,我個人認為填表時都是保守d較好.....

同意! 學校只是提供一個參考標準,並非實際的banding。

聽聞去年有位學生自己學校係band 1, 最後入唔番SJC.....真係要小心選擇學校 ..........都係保守D好.....

原帖由 pmamylee 於 11-4-17 07:34 發表
其實校長都有講這個只是一個參考標準,唔代表實際的banding.....

教署套短片都有講,係自己學校係band1,當標準化後都有機會變為band2,但係band2又有機會上番band1.....

以聖若瑟的程度,係標準化後,band2a仔真係有可 ...

Band 1都入唔番﹖﹗

原帖由 Piglet_mamie 於 11-4-17 14:37 發表
同意! 學校只是提供一個參考標準,並非實際的banding。

聽聞去年有位學生自己學校係band 1, 最後入唔番SJC.....真係要小心選擇學校 ..........都係保守D好.....

...

我都係聽D家長講,唔知是否真的! 去年個學生以為一定入番SJC,點知入唔番。

不過學校估計的Banding,又有機會同實際的不同,可能真係入咗Band 2組別,派唔番......

原帖由 guoguosailo 於 11-4-18 11:00 發表
Band 1都入唔番﹖﹗

醒目開學勳章

依家大家係咪都煩緊點揀三十間學校?
我懷疑有冇人可以填得哂?

家長會上校長講嗰份Powerpoint放咗上Intranet啦!
但係年年都係嗰三幅被。

Piglet_mamie or pmamylee, 可否分享吓校長講咗啲乜嘢而冇喺Powerpoint 寫低嘅呢?
啲家長又問咗啲乜嘢問題而校長又點答呢?
出年就到我受罪啦,真擔心…
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

其實呢兩年學校估band1的數目都比較保守,因為先2年真是好幾個band1仔在統一派位公報時入唔番中學部,但之後都有收番.....
有時話d band1仔入唔番係同佢的選校策略錯誤有關....
舊年都無st jo band1仔入唔番自己中學......

我覺得如果st jo話得妳係band1仔,跌band的機會唔會大,反而好多band2a仔升band的機會仲大......

原帖由 Piglet_mamie 於 11-4-18 10:12 PM 發表
我都係聽D家長講,唔知是否真的! 去年個學生以為一定入番SJC,點知入唔番。

不過學校估計的Banding,又有機會同實際的不同,可能真係入咗Band 2組別,派唔番......

...

校長會話俾家長知全港有幾多學生參加統一派位,灣仔區約有2100人左右,灣仔區的band1學生約700人左右(唔知有冇記錯,不過呢d資料係可以問到教署的)

其實如果係band1仔,又將st jo college放1st choice,基本上之後的choice點填都無所謂....反正屬灣仔本區的band1英中只得兩間最多位,如果妳將佢呢2間放係1st choice後面,抽到的機會率幾乎等於零.....

又或妳將其他屬本區band1學校放哂係1st choice後面,其實抽到的機會都好微.....所以校長都建議將波仔放2nd choice, 咁抽唔到st jo,都必入波仔.....

坦白講如果阿仔係band1仔,又唔係心頭高想去間好過自己中學部的,咁基本上唔使煩....

反為係d band2仔係選校策畧上就要落d功夫.....

俾心機考好頭2次呈分試最重要,咁阿仔的議價能力就強,邊間名校都收......

原帖由 Derdad 於 11-4-19 01:02 AM 發表
依家大家係咪都煩緊點揀三十間學校?
我懷疑有冇人可以填得哂?

家長會上校長講嗰份Powerpoint放咗上Intranet啦!
但係年年都係嗰三幅被。

Piglet_mamie or pm ...

同意! 我都係將SJC 為1st Choice, 波為2nd Choice。

又可以同大家分享一下,今年見家長時,老師的一番說話... 她說有一位學生,5年級以前是屬於Band 3,成績一向不好,而他在5年級下學期,成績開始進步,老師說這位學生對她說要比心機讀書,到了6年級上學期,成績已去到Band 2頭或Band 1尾左右,聽聞6年級下學期的成績亦不錯。

Derdad 你個仔現時5年級,重有時間去操,繼續努力,務求要在Band 1 的組別!

原帖由 pmamylee 於 11-4-19 06:45 發表
校長會話俾家長知全港有幾多學生參加統一派位,灣仔區約有2100人左右,灣仔區的band1學生約700人左右(唔知有冇記錯,不過呢d資料係可以問到教署的)

其實如果係band1仔,又將st jo college放1st choice,基本上之後的choi ...

x2

[quote]原帖由 Piglet_mamie 於 11-4-19 23:43 發表
同意! 我都係將SJC 為1st Choice, 波為2nd Choice]

醒目開學勳章

原帖由 Piglet_mamie 於 11-4-19 23:43 發表
Derdad 你個仔現時5年級,重有時間去操,繼續努力,務求要在Band 1 的組別!

唉,遇着學校出到咁深,點努力都考唔到好成績啦!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

當日家長會,位英文subject teacher有當着眾家長面前澄清,她說老師們從無向學生透露過有幾多人唔合格,坊間的有成三份二人唔合格等純屬謠言,聖若瑟一向以英文程度好為榮,外界對聖若瑟學生有期望,所以這幾年老師都把關得很辛苦,老師係唔會特別出深某一份卷,同學上次考得好今次唔好,唔關份卷深淺的問題,只不過是同學們對今次要考的範圍掌握得唔好,特別是男仔比較粗心,有時會將d舊野忘記,至於有得加番分,係因為老師都好民主,當好多同學提出唔同答案時,佢地考慮過某些答案都可接受,所以就將分數調整,每次老師都會跟所考的範圍出卷......

原帖由 Derdad 於 11-4-20 01:19 AM 發表

唉,遇着學校出到咁深,點努力都考唔到好成績啦!   

我都明白老師的情況,亦理解他們對學生的期望。

實際上,真係有一半學生唔合格,D 囝將成績表實有很難出去搵學校。而且事實上,份卷真係好深。以我個仔為例,考試前不停操英文,英文為第一位,佢好努力...好辛苦。咁學校又是否要出到咁深呢????????

原帖由 pmamylee 於 11-4-20 06:22 發表
當日家長會,位英文subject teacher有當着眾家長面前澄清,她說老師們從無向學生透露過有幾多人唔合格,坊間的有成三份二人唔合格等純屬謠言,聖若瑟一向以英文程度好為榮,外界對聖若瑟學生有期望,所以這幾年老師都把關 ...

您唔記得個English Panel Head講,“社會對聖若瑟有期望”,“百年老校,有頭有面”,咁又點可以唔出咁深呢﹗

......咁學校又是否要出到咁深

雖然我唔知個panel head姓乜但我就覺得佢的語氣係

百年老校加上有頭有面,同大部份學生不合格跟本沒有直接關係。

其實學校要求學生的語文水平,一早已有定案,每班的老師亦一定瞭解所任教每個學生的學習進度,究竟是老師們走漏了眼?或是沒有盡心為未能達標的學生追上應有的水平?令到今次全級學生的成績如此

學校有沒有檢討今次問題的主要原因? 是水平要求太高?學生水平不濟?老師或課程未能配合聖若瑟的標准

傳言2/3同學英文科不合格方面,確實家長及學生沒有明確的數字,但雖不中亦不遠,不應該諉過於學生以此作為逃避責難的藉口。同學們互相知道分數,是非常正常的情形,就算成績好的同學亦指出有半班同學不合格,相信好成績同學不會是以此作為藉口吧!

學校是否要反省整體水平要求及教學方式,去年(5年班) 已經歷過半班學生數學科不合格的事件,今年再接再勵,校方究竟發生了甚麼問題:(

陰謀論 只留下最精英的一群,其餘的請在5年級以前轉校,否則拿著成績有D級的成績表,將來不用找學校。同時把多出了的中學學額收取其它小學的精英份子

原帖由 guoguosailo 於 11-4-20 23:52 發表
您唔記得個English Panel Head講,“社會對聖若瑟有期望”,“百年老校,有頭有面”,咁又點可以唔出咁深呢﹗

我都不明白,點解這些名校,行動也很一致,
聽說 瑪利X 5年班的GE都有一半吾合格!
點解佢地要出得咁深呢?
EIKO

事實上,我亦與老師一樣,對小朋友有好大的期望,我個囝對自己亦有要求,亦有其理想。在每一次考試或測驗,他亦好努力讀書,務求得到好成績。相信每一個SJPS的學生亦是這樣的想法。

明白老師亦希望小朋友有好的成績,老師們亦好努力及同心教學,我亦好欣賞及感謝SJPS的英文老師,在囝囝5年級上學期的時候,給予很大的鼓勵,令到囝囝知道自己的問題,而更加努力讀書。

但是,我始於不明白,為何考試要咁深.......

原帖由 英子 於 11-4-21 18:11 發表
我都不明白,點解這些名校,行動也很一致,
聽說 瑪利X 5年班的GE都有一半吾合格!
點解佢地要出得咁深呢?
‹ 上一主題|下一主題