用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才(楊殷有娣)書院 小一入學簡介會
樓主: iantsang
go

優才(楊殷有娣)書院 小一入學簡介會 [複製鏈接]

聽完都幾喜歡gt
-小班 1:24
-愉快學習,不過冇detail咁講點做到,有冇gt家長可分享

王國長老

初小時功課唔太緊張, 人數小, 大家關係會密切好多, 老師又好(真係好好), 所以小朋友返學好開心.

小三起有增益科, 其實係做d小實驗, 老師講解下原理, 佢地又有得參與, 覺得好有趣味性.

學校有乒乓球打, 有跳繩, 有圖書睇, 小息時都可以玩得好開心, 食完飯又可以捉下棋, 或者間中有電影睇, 佢地學校生活好豐富, 對學校好有歸屬感.

今年小四, 學校開始有中史, 講d歷史故事, 佢地都好鍾意, 唔駛咁快考, 聽多d, 培養個興趣.

總括黎講, 暫時見到小朋友大部份都係好投入校園生活, 校風都好好.

edea,
我想問下D小朋友會唔會坐定定上堂架?星期六呀女返去MK campus上小一適應班,佢話佢D同學仔喺課室走黎走去... 我有D擔心! 到時真係小一上堂唔會架,係咪?同埋GT係咪男仔多過女仔好多架?我見今年好似好多男仔,得好少女仔。

原帖由 edea 於 11-5-16 13:32 發表
初小時功課唔太緊張, 人數小, 大家關係會密切好多, 老師又好(真係好好), 所以小朋友返學好開心.

小三起有增益科, 其實係做d小實驗, 老師講解下原理, 佢地又有得參與, 覺得好有趣味性.

學校有乒乓球打, 有跳繩, 有 ...

王國長老

原帖由 muichujamie 於 11-5-16 14:24 發表
edea,
我想問下D小朋友會唔會坐定定上堂架?星期六呀女返去MK campus上小一適應班,佢話佢D同學仔喺課室走黎走去... 我有D擔心! 到時真係小一上堂唔會架,係咪?同埋GT係咪男仔多過女仔好多架?我見今年好似好多男仔,得好少女仔 ...

當然會啦, 上堂時要乖乖地既, 班都有紀律, 轉堂太曳班長會先警告, 後摘名

如果老師教書時都傾計, 唔專心, 就會影響同學.

功課堂老師會鬆少少, 大家做功課, 就唔會太嚴厲, 小朋友不免有時傾兩句, 但唔好太過份, 老師應該都容許, 我見囡囡好多時都做左好多功課先返屋企, 再完成餘下部份.

對於有個別活躍既小朋友, 老師會有佢地handle既方法, 亦會同家長多溝通, 係要幫到小朋友而唔係要針對小朋友.

但當然賞罰都要分明, 好似上星期咁, 囡囡同幾個同學主動幫老師手做d野, 老師就獎佢地小禮物, 咁多年都有d筆/間尺/書籤咁作鼓勵, 小朋友會好開心. 如果做錯事會罰, 例如走廊度跑(會有機會撞倒同學). 制度上ok, 我自己冇聽過家長覺得學校做法有問題

Thanks~~ 咁我都好放心喇~

原帖由 edea 於 11-5-16 14:43 發表

當然會啦, 上堂時要乖乖地既, 班都有紀律, 轉堂太曳班長會先警告, 後摘名

如果老師教書時都傾計, 唔專心, 就會影響同學.

功課堂老師會鬆少少, 大家做功課, 就唔會太嚴厲, 小朋友不免有時傾兩句, 但唔好 ...

原帖由 pandabonita 於 11-5-16 10:49 發表
聽完都幾喜歡gt
-小班 1:24
-愉快學習,不過冇detail咁講點做到,有冇gt家長可分享

少功課,少抄寫,經常用不同的遊戲方式,令學生不知不覺地學習。例如:考試前有班際常識問答比賽、小息時有普通話急口令挑戰、聲韻母表要背給十個不同的人(同學或家人)、每週有一條數學挑戰題(類似奧數)作為組際比賽。。。。。太多不能盡錄。

多謝 edea 和 iamderek,有兩位用家正面的囘復,我會入表試試.

6個NET, P1 一星期8堂英文.
P1-3 會係旺角校舍上堂, P4-6先會轉到TKO校舍.

原帖由 joanthony 於 11-5-16 22:46 發表
因有事上星期去唔到, edea, 請問:

有幾多個NET教英文? 一星期幾堂?
旺角校舍會用到幾時? 幾時1-3年級先會係番TKO上堂? THANKS

冇記錯應是analytical

呢樣又唔駛擔心既, 果日返去果D全部都係K3小朋友, 都未正式上小學, 果日又唔係真係返學, 氣氛輕鬆D, 佢地行黎行去都正常既。相信真正上堂時, 老師一定會控制課室秩序。

原帖由 muichujamie 於 11-5-16 14:24 發表
edea,
我想問下D小朋友會唔會坐定定上堂架?星期六呀女返去MK campus上小一適應班,佢話佢D同學仔喺課室走黎走去... 我有D擔心! 到時真係小一上堂唔會架,係咪?同埋GT係咪男仔多過女仔好多架?我見今年好似好多男仔,得好少女仔 ...

王國長老

原帖由 Chickee 於 11-5-18 09:51 發表
呢樣又唔駛擔心既, 果日返去果D全部都係K3小朋友, 都未正式上小學, 果日又唔係真係返學, 氣氛輕鬆D, 佢地行黎行去都正常既。相信真正上堂時, 老師一定會控制課室秩序。

...

有既. 正式上堂要專心同守秩序, 尋日有得觀課, 我見有個小朋友冇聽書, 老師都會叫佢個名, 等佢聽番老師教書.

Hi edea,

請問:
1/小四至小六是否NET老師做班主任.
2/所有校外公開試,是否全級∕班一定要參加,比賽費由學校比還是家長比.
3/小學部有沒有獎學金.
4/你的孩子今年小四,請問他對中學的哥哥姐姐感覺如何?會否一齊玩,或他們會主動幫助小學生.

謝謝!

原帖由 edea 於 11-5-16 13:32 發表

學校有乒乓球打, 有跳繩, 有 ...

剛親手遞交報名表,希望快d收到信 interview。如果優才第一輪便ok,咁就唔駛煩,其他一間都唔駛報,一心等升小學就安樂晒!

Good luck!
其實呀女舊年都係fu fu look look入到,之後都無再報其他學校lu~~~

原帖由 roccolamar 於 11-5-19 14:55 發表
剛親手遞交報名表,希望快d收到信 interview。如果優才第一輪便ok,咁就唔駛煩,其他一間都唔駛報,一心等升小學就安樂晒!

本人沒有去簡介會, 請問要放porfolio嗎? 如要, 有沒有特別requirements?

回覆 35# roccolamar 的文章

咁roccolamar媽咪你有冇交埋portfolio呢?

原帖由 im_csb 於 11-5-19 22:50 發表
本人沒有去簡介會, 請問要放porfolio嗎? 如要, 有沒有特別requirements?

可以唔交,但若果有portfolio,唔可以超過十頁紙。
千祈唔好交CD,學校一定唔會睇!

王國長老

原帖由 Ivy18018 於 11-5-19 13:41 發表
Hi edea,

請問:
1/小四至小六是否NET老師做班主任.
2/所有校外公開試,是否全級∕班一定要參加,比賽費由學校比還是家長比.
3/小學部有沒有獎學金.
4/你的孩子今年小四,請問他對中學的哥哥姐姐感覺如何?會否一齊玩,或他們會主動幫助小學生.

1. 應該只係小三. 今年小四唔係NET做班主任.
2. 全級一定參加, 邊個俾我再問問先, 因為平日呢D錢銀老公負責.
3. 獎學金...囡囡試過學期尾某科目考到第一, 會有幾百蚊現金支票...係咪等於獎學金?
4. 冇乜聽囡囡提過中學生, 照觀察中學生還中學生, 佢地同小學生活動範圍唔同, 亦冇一齊玩.

第二點問完再補充
‹ 上一主題|下一主題