用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 遠近視與智力的關係
樓主: faith
go

遠近視與智力的關係 [複製鏈接]

Re: 遠近視與智力的關係

小兒也是3歲多時己配帶眼鏡,而且他有100度遠視更有外斜視,近視倒沒有,不過他一帶就很適應,從來沒有不肯帶,所以你不用太擔心。你說因有視力問題而影响學習動機,這个我很認同。

小兒出世時眼晴是沒有異樣的,但2 歲多左眼開始往外跑,遠視好多小朋友都有,一般遠視是因孩子眼球未發肓完成引致,但完成後多變成近視,你仔500度是算幾深,應該他睇嘢好辛苦喎。而小兒眼鏡會不會很容易刮花? 非常易!!如果仔仔是活活潑潑就更慘,而且依家啲鏡質數差d....不會用橡根箍住個頭,好怪相喎.....有沒有同學仔笑佢呢?都有d架,你要預咗囉!!你仔仔兩隻眼都是同一度數嗎?差不多啦,其實仔最大問題都是外斜視,現正考慮做糾正斜視的手術,因為完全沒有好轉過!放輕鬆d吧,佢有遠視已成事實,唯有陪他度過,太擔心只會令你仔仔覺得他自己有事,就算不開心係佢面前都要死挺。我都曾經多次晴天霹靂,仔仔除了眼有問題,他亦有哮喘和行為問題。

ALAL

阿仔最近老是說看不到琴書內音符,又係看不到中文書的細字喎,但剛剛check 過眼話佢視力無變差喎...
不過佢亦有散光...

看了眼濕濕....我就是害怕仔仔將來被同學欺負才決心替仔做手術,說到可能是遺傳,我也有同感,因老公有1300度近視。 Faith 要堅強,加油啊!!

Hi, jeffreyhouse

小兒的問題是外斜視,出世時眼晴是沒有異樣的,但2 歲多左眼開始往外跑,現在6歲已決定做糾正斜視的手術,因為做了幾年的眼部練習但完全沒有好轉過!其實今次亦是仔學校社工叫我正視他外斜視這問題,他說再大一點仔仔可能會意識到自己與別人不一樣而自卑冇信心,現在看了 faith 的往事更引證這个可能性是蠻大的!

Dear yvonnetsang

今个月做,在養和,因對government hospital d 見習冇信心。

Me too!! Dr Tse Tao Yan, the operation cost is around $30,000 how about your son? 朋友說她是專做小朋友外斜視手術的,你認為呢?你對她有信心嗎?你仔仔幾時做??

‹ 上一主題|下一主題