用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問小朋友睜一隻眼閉一隻眼看東西(玩眼),怎麼糾正? ...
go

請問小朋友睜一隻眼閉一隻眼看東西(玩眼),怎麼糾正? [複製鏈接]

我小朋友最近開始喜歡玩眼,自己睜一隻眼閉一隻眼看東西,閉上的那只眼睜開后過很短時間又閉一隻睜開一隻,而且每次都是同一隻眼睛。越說他頻率越高,但是如果不提,我見到他的樣子又很忍不住,怕他越來越習慣,變成一種自然。。。見到就煩啊。
我開始以為他眼睛不舒服,但我觀察過眼睛也沒什麼異樣。這是不是這類孩子的特徵之一呢??
   0    0    0    0

會不會是自我剌激呢....你可以話都唔靚,個個人都兩眼看東西啦....試一試吧
spw

原帖由 spw 於 11-3-22 11:05 發表
會不會是自我剌激呢....你可以話都唔靚,個個人都兩眼看東西啦....試一試吧

我有說,但他就因為我的提醒,而更加注意自己單眼,反而多了那個動作。甚至演變成故意做給我看。。。現在我試下不理他。

回覆 1# xixi1218 的文章

你說得對, 講係無用, 同佢講道理佢識得"講"返出呢, 但係唔識"做"返出呢. 做個"嬲"表情或 ignore 佢就 OK...

原帖由 kelvin_hmlau 於 11-3-24 13:44 發表
你說得對, 講係無用, 同佢講道理佢識得"講"返出呢, 但係唔識"做"返出呢. 做個"嬲"表情或 ignore 佢就 OK...

是啊,我現在基本就當見不到。其實有時真是很忍不住想說他,提醒他,不過有時我就故意不望他。
‹ 上一主題|下一主題