用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 5-6歲小朋友講"黐線"野
go

5-6歲小朋友講"黐線"野 [複製鏈接]

近lee半年, 小朋友常同我講, 話佢個 "腦" 叫佢做d "黐線" 野, 如見到厠所污jo, 個 "腦" 就叫佢:"食屎la", 跟住佢就想嘔...

近幾星期, 見到怪奇劃面, 如長頸既羊, 個 "腦" 就話想砍左佢個頭落來; 見到大吵大鬥既bb, 個腦就話要殺左佢,...

問過e生, 話思覺失調吾會係5/6歲小朋友到出現, 如果比小兒精神科dr.睇, 都只叫你留意下佢平時劃劃, 有無劃d恐報野.

小朋友都無特別劃de核突野gei.

有無ma ma遇過lee de 事呀?
   0    0    0    0

不如你帶佢去睇睇兒童心理學家先啦,評估左,睇下乜野事先,吾好自己嚇自己。

我想可能你小朋友的腦袋轉數比較快,他想事情並非直綫去,他會想像很多個可能。但在現階段他的想像有點恐佈,我想你可以多說童話故事書和比較有趣可愛點的卡通片同化吓佢,看看有無幫助。
我個名叫林波仔

My advice is: go to see a psychiatric doctor or clinical psychologist, they will give you more information. Don't wait. If they think that it's just your child's creative thought, it's really good and you don't need to be worry. But if not, it's important to be alerted at the earliest time. You need to get more information on what to be watched out.

佢肯講出來都算係好事,至少家長知道佢想乜,可以指導吓佢.你首先唔好太大反應,用好温和的方式教番佢正確知識,如果改善唔到先再睇醫生.

小朋友思想方法和我地不同,可能佢地只係想像力太豐富,未必係有惡意,又可能佢同其他小朋友玩時聽人地講衰嘢,佢半知半解地跟人講.

我個女(6歲)都會間中講d我完全諗唔到的事,例如昨日,佢用張被包住佢3個月大妹妹對腳,話妹妹係美人魚,仲話要掉佢落海底生活...我同佢講妹妹唔係魚,如果放佢落水會浸死,佢應該要保護妹妹....佢即刻話佢只係講笑,佢其實知道咁係唔得.

我個女之前有一排都成日講食屎,我同佢講屎係唔食得,如果佢認為係食得咁佢試下食啦,佢即刻話其實佢知,只係因為去公園玩時其他小朋友用屎尿屁來講笑,所以佢跟住講,我叫佢既然知唔啱就唔好跟住講.

我個女又試過講粗口,駡人"死八婆",(佢話搭校車d同學係咁講),我即刻話呢d說話唔可以用來當笑話講,如果比老師聽到老師會話佢唔乖,而且其他人都會覺得佢無禮貌,以後無人鍚.

通常我好温和咁教番個女之後佢都唔會再講....不過佢又會不斷咁學到d新的"衰嘢",所以要keep住教.

原帖由 wittymom 於 11-3-16 12:20 發表
近lee半年, 小朋友常同我講, 話佢個 "腦" 叫佢做d "黐線" 野, 如見到厠所污jo, 個 "腦" 就叫佢:"食屎la", 跟住佢就想嘔...

近幾星期, 見到怪奇劃面, 如長頸既羊, 個 "腦" 就話想砍左佢個頭落來; 見到大吵大鬥既bb,  ...
‹ 上一主題|下一主題