用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果想入拔萃/喇沙, KV定YORK好?
樓主: twiggyland7
go

如果想入拔萃/喇沙, KV定YORK好? [複製鏈接]

唔好意思, 咁KV 一級600人, 唔會全部都入晒TOP ONE.

可能你朋友的小朋友程度未夠入TOP ONE.

另外, INTERVIEW 都係講運氣 + 臨場表現的, 如果派位, 更加冇得計成績.

原帖由 cherryird 於 15-3-2011 10:41 PM 發表
唔明點解個個都話 根德好, 我有2個朋友個小朋友讀根德, 都考唔到直資/私小, 佢地都好失望

咁點解話好?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 BBG1 於 11-3-16 20:29 發表
kv每年600人畢業,按比例計算,當然入到名校的會較多呢!沒有可能讀親kv就入名校呢!

我都係咁諗架~所以收咗都無俾阿仔讀!

不過樓主嘅問題係讀邊間好d嘛~~
咁.. 我會覺得,家長覺得响屋企俾到個點樣嘅環境小朋友,邊間學校可以補到不足呢?e.g.屋企英文已經好夠,咁就唔駛去york啦!平平地讀KV都得!
恐龍家

原帖由 dlmcdlcl 於 11-3-16 21:27 發表
唔好意思, 咁KV 一級600人, 唔會全部都入晒TOP ONE.

可能你朋友的小朋友程度未夠入TOP ONE.

另外, INTERVIEW 都係講運氣 + 臨場表現的, 如果派位, 更加冇得計成績.

...

原來kv真係好多fans

其實呢間係無net, 我不信小朋友程度唔夠好入唔到top one小學, 反而係可能英文唔夠其他有net的kg例如st cat等, 所以一到面試就會見真章

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 gigiwin888 於 11-3-17 09:55 發表

其實呢間係無net, 我不信小朋友程度唔夠好入唔到top one小學, 反而係可能英文唔夠其他有net的kg例如st cat等, 所以一到面試就會見真章 ...

dlmcdlcl  唔係fans咁簡單!佢位公子入到DB呀!
恐龍家

I will choose KV. My son was graduated from KV and he is now studying in DBS.  Athough LS needs to go through balloting, two of his classmates could get into LS.

其實係咪大部份小一interview都係用母語ga?
原帖由 gigiwin888 於 11-3-17 09:55 發表

其實呢間係無net, 我不信小朋友程度唔夠好入唔到top one小學, 反而係可能英文唔夠其他有net的kg例如st cat等, 所以一到面試就會見真章 ...

正如學英文緊係外藉老師教好,相反,學普通話都冇理由揾個鬼佬教。

我見9間, 9間都係用中文, 只係有D 會問下簡單對答的英文

原帖由 pandabonita 於 17-3-2011 10:53 AM 發表
其實係咪大部份小一interview都係用母語ga?

可唔可以講下係邊9間呀?

原帖由 dlmcdlcl 於 11-3-17 18:24 發表
我見9間, 9間都係用中文, 只係有D 會問下簡單對答的英文

真係唔明, 一間學校連學校網址,畢業禮, 親子旅行都無, 仲有人去考慮入讀, 怪怪

有網址喇, 有畢業禮 (只係師生參與, 沒有家長份).

原帖由 cfaye 於 17-3-2011 08:33 PM 發表
真係唔明, 一間學校連學校網址,畢業禮, 親子旅行都無, 仲有人去考慮入讀, 怪怪

就係鐘意佢實實在在
原帖由 cfaye 於 11-3-17 20:33 發表

"英文唔夠其他有net的kg例如st cat等"...又唔一定嘅,呢樣好睇個別小朋友發展。

至於話"面試就會見真章",其實大部份小一interview都用廣東話,加一、兩題簡單英文問題。而某d好top嘅小學,interview時都唔需要考英文,係一句都唔使。至於需要用英文interview嘅CKY及需要做英文listening嘅SFA,每年都收唔少KV嘅學生。

其實當大家咁注重英文嘅同時,係咪應該都要學好中文,因為無論上到中文/英文小學,d中文係一d都唔淺!!早輪喺小學topic嗰邊睇到有家長問點樣為小朋友準備今年9月讀小一,好多唔同小學嘅家長不約而同話要打好d個中文底。

咁真係怪咗d喎!

原帖由 cfaye 於 11-3-17 20:33 發表

有網址喇, 有畢業禮 (只係師生參與, 沒有家長份).咁可唔可以打個網址出來, 我係yahoo都search唔到,謝!

Here you go:

http://www.kentville.edu.hk/system/tool/webpage/index.php?charset=iso-8859-1&netroom_id=1785&tool_id=17717&channel=&tool_admin=0

原帖由 cfaye 於 11-3-18 12:35 發表
有網址喇, 有畢業禮 (只係師生參與, 沒有家長份).咁可唔可以打個網址出來, 我係yahoo都search唔到,謝!

別人笑我怪怪地,我笑他人看不穿

KV真係好怪架!

我阿仔以前返n嗰間kg有net教英文、有好多party、有親子旅行、有運動會、有website、連課室都有video cam比家長看上課情況. 但我仔放學經過KV時, 卻說要去KV讀K1, 結果讀咗, 同以前那間kg比, KV可說什麼都冇, 但我仔卻十分喜歡返KV 好奇怪

原帖由 fishballbaby 於 2011-3-18 01:24 發表
咁真係怪咗d喎!

莫說"他人", 畢業生家長(我自己)也看不穿, 小朋友很認真學習, 但又十分喜歡學校. 十分奇怪!!!!

原帖由 pandabonita 於 11-3-18 15:55 發表
別人笑我怪怪地,我笑他人看不穿
~easybring~

York 雖然係金錢掛帥,但既然錢可解決問題,何不俾攪掂
‹ 上一主題|下一主題