用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教各位選科--中史,世史有冇分別?
go

請教各位選科--中史,世史有冇分別? [複製鏈接]

醒目開學勳章

阿仔學校有中史...冇開世史...想知道有冇分別嫁...請各位指教...
   0    0    0    0

睇名都知,中史-中國歷史, 世史-世界(包括歐洲亞洲的歷史). 你有特別疑問?

原帖由 慧妮會員 於 11-3-13 16:24 發表
阿仔學校有中史...冇開世史...想知道有冇分別嫁...請各位指教...

醒目開學勳章

原帖由 KK07 於 11-3-13 23:41 發表
睇名都知,中史-中國歷史, 世史-世界(包括歐洲亞洲的歷史). 你有特別疑問?

可能問得唔好...我都知中國同世界的區別...我亦都知一個係中文答...一個係英文答...
我係問同屬選修單元...出路同日後修讀學系上有冇分別...
咁講啦...讀中史/世史第時大學有咩學系適合...

oic..以我所知世界史係可以選用中文答.  同意kaka_mami 所講,上到大學,論影响選系既,就沒太大分別,很多學系都作為elective subject看待. 要讀歷史系,好像不一定中學修讀歷史.

原帖由 慧妮會員 於 11-3-14 21:26 發表

可能問得唔好...我都知中國同世界的區別...我亦都知一個係中文答...一個係英文答...
我係問同屬選修單元...出路同日後修讀學系上有冇分別...
咁講啦...讀中史/世史第時大學有咩學系適合... ...

醒目開學勳章

原帖由 KK07 於 11-3-14 23:28 發表
oic..以我所知世界史係可以選用中文答.  同意kaka_mami 所講,上到大學,論影响選系既,就沒太大分別,很多學系都作為elective subject看待. 要讀歷史系,好像不一定中學修讀歷史.

...

雖然原則上都同意Kaka_mami咁講...不過就有小小疑問...打個比喻...同一個學生...一個修讀Chem...一個修讀歷史...同樣都考到5級...你估大學會考慮邊個先...我相信會先取錄Chem先囉...

中學選科同大學選學系應該是有雙互關系

回覆 6# 慧妮會員 的文章

不能有這個假設,因為要看考那一系, 亦是每學系自訂的. 建議你先看看大學網頁收生要求. 讀醫的必須有Chemistry, 但讀History or other arts department, 中/世史應該更好.

醒目開學勳章

原帖由 KK07 於 11-3-16 09:03 發表
不能有這個假設,因為要看考那一系, 亦是每學系自訂的. 建議你先看看大學網頁收生要求. 讀醫的必須有Chemistry, 但讀History or other arts department, 中/世史應該更好. ...

我就係睇咗大學的收生要求...大多數的學系指定的選修科目多數要有Chem/Phy/Bio其中兩樣...相反...見唔到有任何關於歷史的項目...

我就係睇咗大學的收生要求...大多數的學系指定的選修科目多數要有Chem/Phy/Bio其中兩樣...相反...見唔到有任何關於歷史的項目...

所以你要看清楚目標學系去選科....
‹ 上一主題|下一主題