用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙小學與九龍塘學校小學部 會選哪一間? ...
樓主: laisuen88
go

喇沙小學與九龍塘學校小學部 會選哪一間? [複製鏈接]

原帖由 joemyt 於 11-3-11 23:09 發表
無錯,喇沙小學唔係100% Band 1 學生,同時唔係全部P.6學生直入喇沙書院,只有約百零人可升讀。

而在KTS,亦唔係100% 的學生屬於 Band 1,可以升讀 Band 1 英文中學或自行考獲 Band 1 英中的小朋友亦唔係全部。

但如果小朋 ...

同意.  我承認喇沙唔少有錢人, 但亦唔少普通人家(我係其中一個).  但好大部份家長都係好友善同好齊心為學生同學校.  正所謂有錢出錢, 有力出力.
我估反而讀kts普遍家長背景會更好, 因為可以付負3千幾一個月 x 6年喎............
都係果句, 學校係讀書既地方, 讀得好, 就冇人會睇少你. 反而你大把錢, 大把補習d成績都唔得, 仲易比人笑...

Many civil servants put their kids in APS/KTS.  They pay only a portion of school fee only.

原帖由 Daisy媽咪 於 11-3-12 16:05 發表

同意.  我承認喇沙唔少有錢人, 但亦唔少普通人家(我係其中一個).  但好大部份家長都係好友善同好齊心為學生同學校.  正所謂有錢出錢, 有力出力.
我估反而讀kts普遍家長背景會更好, 因為可以付負3千幾一個月 x 6年 ...

升中競爭很大,不用多說。

喇沙書院是九龍區中學的 dream school 之一,也不用多說。

入讀喇沙小學,升中時,大機會入讀喇沙書院。

其他小學的學生,入讀喇沙書院的機會小很多。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

貢獻勳章

入番正題啦,如果你長遠一點,睇埋中學的話,喇沙係不二之選;相反,你覺得無乜所謂,又或者宗教原因,就無謂勉強啦!

講到錢,你又話唔係重點,不過我都講少少啦! 在KTS(或其他私校/直資)的六年裡,正如另一位會員話齋,要成20萬學費+洗費。雖然公務員有津貼,但有幾多個呀!在喇沙讀,你理得佢有幾多個有錢同學! 又唔會迫你捐錢,真係要捐,都係入落個白信封度。記得舊年全年亞仔捐錢唔超過三舊水,因為我窮嘛! 20萬留黎學下野好過啦!

人地有錢,關我乜事,我又唔係黐人地金匡! 我只係要一個理想的學習環境,豐富的教學資源,最好就緊係唔駛錢啦!

Agree!

好坦白我真係唔係有錢人, 阿仔入ls前我都驚會有比較, 但有錢人都係人黎姐, 亦唔會個個都難相處, 我識得幾個住響學校附近的媽咪都好nice同肯幫人架

原帖由 Daisy媽咪 於 11-3-12 16:05 發表

我估反而讀kts普遍家長背景會更好, 因為可以付負3千幾一個月 x 6年 ...

原帖由 bb2 於 11-3-12 11:29 發表
除左升中要考慮外, 其實仲有一樣要考慮係小朋友的能力, 因為KTS 英文係讀高一級, 數學又讀高半級, 所以家長同埋小朋友都會比較吃力...特別係升小學頭一年...相反, LS就係津貼學校, 要跟政府課程走..雖然佢地都會係課 ...

KTS 英文係讀高一級, 數學又讀高半級, 中文都好勁, 學生平均醒d.
LS  英文冇讀高一級, 但reader都教得深. 數學如果叻, 可以入校隊培訓, LS  奧數一直係全港三甲. 中文教學極有水準, 行內出名. 不過LS學生幾叻幾差都有, 非常參差.
兩間小學各有千秋.

不過, 若你問LS中學家長, 佢地一定建議你入LS小學.

喇沙vs九龍塘學校(小學部)

喇沙vs九龍塘學校(小學部),你選定了嗎?

[quote]原帖由 wingjoei 於 11-3-10 20:58 發表
喇沙好似好D WOW~
最後你選定未?喇沙or九龍塘學校小學部?

早幾日和幾位朋友傾開la sa, 他們幾位都一致話la sa 是有錢人讀. 其實我想知有錢人的定義是什麼? 講開錢, 人人都話自己是窮人, 窮人的定義又是什麼呢? 雖然, 我好像離了題, 但我真的很想知道.

我自己會選la sa, 因大機會升回la 中. 成績唔好就算去到kts 讀讀吓都可能頂不住要轉校, 讀得好係可去好多top 的英中, 但始終都要經歷面試或大抽獎遊戲, 比起la 小考頭5x% 名就穩打穩扎入sa 中真係正好多.

回覆 1# little-baby 的文章

LS可能真係有好多較富有的人讀, 但同樣都有好多中產及草根階層讀囉....放心啦!呢間學校最緊要係睇成績同課外活動表現, 有錢冇錢根本唔重要....

梗係喇沙啦!

佢係派位既小學,除左部份世襲生之外,其餘大部份都係派位入既學生,咩階層既家庭都可能有,所以呢間吾係淨係得有錢人讀既學校。

反而要考慮既係小朋友既成績追吾追得上仲好啦。

JOEMYT & billyyanst ,

我想了解下,你地話唔係有錢人,係窮人咁係咪即係不是住41網而係誇區入到架 ?  (我係有善問,唔係惡意架,希望唔好誤會 )

因為對我黎講,我覺得係41網住既係有錢人,咁41網地區既樓真係唔係一般人能負擔,咁喇沙又係津校,係靠派位入去,咁如果住得41區網入既一定唔會窮,咁如果係誇網既係超超超難入 !  

我無惡意架,因為我真係唔明白而問架咋,我同一般人唸既一樣,應該係有錢人讀既呢d校,雖然好想個女係d好環境學習,但會唸下呢d學校咁難入到(誇區) 入到佢咁多有錢人,自己又唔係,真係講得上係窮人,咁所以唸都唔係太敢唸 !
[

原帖由 babycoming 於 11-4-8 18:43 發表

我想了解下,你地話唔係有錢人,係窮人咁係咪即係不是住41網而係誇區入到架 ?  (我係有善問,唔係惡意架,希望唔好誤會 )

因為對我黎講,我覺得係41網住既係有錢人,咁41網地區既樓真係唔係一般 ...

有d係借地址入到. 大部份家庭是中產或以上.
就算窮等家庭, 喺 ls 裏面, 只要努力讀書, 冇人敢睇低你.

回覆 2# babycoming 的文章

咁41校網除左九龍塘之外, 九龍城都計架喎...九龍城好多樓都好舊架, 相信住既好多都係一般人家...

貢獻勳章

原帖由 youma 於 11-4-8 21:30 發表

有d係借地址入到. 大部份家庭是中產或以上.
就算窮等家庭, 喺 ls 裏面, 只要努力讀書, 冇人敢睇低你.

100% 同意,只要你用功讀書,成績OK,對人有禮,老師只會欣賞你,並唔會睇你唔起 !

除了旁門左道,插班亦係一個進入喇沙的方法 !

冇錯, 我唔係住響41NET (跟本買唔起亦租唔起), 阿仔插班入去讀的...

原帖由 babycoming 於 11-4-8 18:43 發表

因為對我黎講,我覺得係41網住既係有錢人,咁41網地區既樓真係唔係一般 ...
‹ 上一主題|下一主題