用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 兩兒讀小學, 點教??
go

兩兒讀小學, 點教?? [複製鏈接]

請問一些有兩個小朋友都係同時讀小學的家長, 你地係點樣教/ 安排小朋友學術同功課??

我有兩個仔, 現一個小一, 一個k2, 今年大仔第一次考試時, 我就感受到好大壓力, 幫一個溫書都咁辛苦, 咁出力, 如果細仔好彩入番哥哥間小學, 咁d考試測試時間咪一樣, 咁我點分身呢??

我大仔放學番到屋企都4點, 食吓茶點, 休息吓, 4點半開始做功課, 宜加因為我要睇住細仔成績(k2成績影響升小), 所以我冇睇住我大仔做功課, 只係同佢對功課。
每日做完功課, 公文式, 已經6-7點, 7-8點就食飯同沖涼, 8-9點玩吓, 睇吓電視就要瞓喇!
有時想佢溫吓書, 但我又唔忍心佢全日都冇自己時間, 我又唔想佢遲過9點瞓。
星期二, 五, 5:30-7pm要番補習, 星期六3點前要番興趣班同公文式, 下午係佢嘅活動時間。
星期日係family day, 但考試前三個星期都要留在家溫書, 次次溫書都要daddy帶細仔出街。

宜加上述時間還可以支持到, 但一想到細仔都升上小一, 咁點安排好呢??
eg. 兩個係屋企溫書, 點溫呢? 有乜方法令佢地專心呢?? 屋企唔係大, 我教緊一個, 另一個一定聽到, 點算呢??
又eg. 兩個一齊做功課, 一定有快有慢, 點樣至唔影響到對方呢??

我好想知其他家長係點分配時間 , 同點做呢?? thx.

0    0    0    0

船到橋到自然直,如小的同一小學,大測驗卷給小的温,或請l個私人補習補2個,如不想可將小的入國際小學,功課就不多了

回覆 2# 恩林 的文章

我要兩個仔坐係飯桌做功課,我坐係中間。輪流溫習。我自己亦會拎本書一齊睇。

反而唔放心俾佢地自己係房,唔知佢搞乜。

佢地都習慣了,可以專心。有時教哥哥溫習,弟弟亦一齊聽一齊學。

你兩小朋友都好叻, 好專心呵~!

我唔知work唔work 呢??
我細仔好多口, 非睡覺時間, 佢嘅口可以不停咁講....
就好似"月光寶盒" 嘅羅家鷹一樣....  -_____-

所以我怕佢影響到哥哥...
HAHAHAHA

原帖由 lillymarie 於 11-3-10 19:52 發表
我要兩個仔坐係飯桌做功課,我坐係中間。輪流溫習。我自己亦會拎本書一齊睇。

反而唔放心俾佢地自己係房,唔知佢搞乜。

佢地都習慣了,可以專心。有時教哥哥溫習,弟弟亦一齊聽一齊學。 ...

回覆 1# 恩林 的文章

小朋友有自己的想法。
以前小兒子讀幼稚園時,我只看大囝做功課,不管他。最近他告訴我,他當時覺得自己很笨,因為媽媽只教哥哥不教他。
大囝就常常不甘寂寞,自己做功課,要見到弟弟也一起做才開心。

When they get to P.1, it's no play time during weekdays.  I guess too much tutors.
On weekends, give them some free time in the afternoon.
Our time;
Mon to Fri
4:15 - 5:00 Check homeworks and showers, let them have some ideas of what they're going to do.
5:00 - 6:30 Afternoon nap.
6:30 - 7:00 Homeworks.
7:00 - 7:45 Dinner with sharing.
7:45 - 8:30 Homeworks and prepare.
8:30 - 9:00 Reading or sometimes for Dictation and Quiz.
9:00 Sleeping

Weekends;
Morning extra activities like swimming class or drawing.
Afternoon free time.
Sunday - All depends.

Kids need some free times, let them choose what they want on Saturday.

Hope to help you!

小朋友做功課速度要好快d得, 我小朋友每日都要用個半鐘做功課, 我都好想有時間多, 唔好話午睡, 多少少時間睇電視都冇.....唉~~!

原帖由 parentslove2 於 11-3-18 22:36 發表
When they get to P.1, it's no play time during weekdays.  I guess too much tutors.
On weekends, give them some free time in the afternoon.
Our time;
Mon to Fri
4:15 - 5:00 Check homeworks and showers, ...

It's better to separate their homework time by showers, dinner or else.

The concentration of the kids only 30 mins or less.

Of course, every family has different situation or environment.  

parentslove
‹ 上一主題|下一主題