用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 2011-12 小一學前資訊交流區
樓主: victorf
go

2011-12 小一學前資訊交流區 [複製鏈接]

大家好, 初來報到! 多多指教!

原帖由 victorf 於 11-2-16 12:40 發表
大家好呀...入來傾下啦!

大家好, 我仔仔都係九月升G1. 多多指教.
之前幫仔仔買左個SPI, 後來見其他朋友話買左LEGO, 又確係幾輕. 都有少少後悔咁早買左個SPI. 但諗深一層, 我估, 佢地男仔用書包用得好粗,可能好快又要換過第二個書包.
鞋之前買左對CLARKS (爸爸出差時買的), 應該仲啱著, 所以唔使買住.
我最擔心, 反而係上PE 堂, 要換衫, 我仔係"萬世魔王", 我已經"警誡"佢, 要換衫快D, 怕佢衫都未換完, 人地已經落堂就弊!
原帖由 victorf 於 11-8-5 17:00 發表
買左個LEGO....大碼....
今日幫阿仔報左SWIMMING GALA踢水組...唸住玩下姐無所謂掛? (見P2就無左呢組了....)

另校服同書都READY 了....

fashionmami,
係, 我都有呢個擔心,雖然, 我都會將每件校服/ 鞋, 加名, 不過, 唔見左, 都唔知靠佢自己點搵返.
我仔仔係SYKES.
newnew2005,
暫時未收到校車保母的電話. 唔知會唔會好快收到.

原帖由 fashionmami 於 11-8-8 23:59 發表
我唔係驚個仔做"萬世魔王", 我只係怕佢東一件西一件,帶唔齊PE衫同對鞋返黎. 我同DADDY都有心理準備可能要買多套比佢.講開又講你地買齊校服未?

我之前在網上訂, 都等左一排先至齊.
未取書時, SWINDON 都話, 有D 書可能要到開學先有.不過, 在7月中時, 已經有齊所有書了.
你再問問書局, 可能佢會補貨.
原帖由 newnew2005 於 11-8-11 10:14 發表
因為之前比較忙, 琴日先去買書,好多書都冇晒, mouth:" /> 我想問問大家, 學校課本係咪齊晒呢?

LionMM,
你指學生照? 之前家長會時, 講左, 開學時, 會有專人在學校替佢地拍, 唔知我有冇聽錯.
原帖由 LionMM 於 11-8-11 23:30 發表
Hi hi
may I ask if need to take the picture for the kid first? thanks.

Happy.Boy,
I really don't have good memory, I don't recall anything about plain white sport shoes, but I am just going to let my boy wear his sport shoes from K3.And they are plain white.
All,
really glad that there are more parents on this forum now, it was rather quiet previously.

原帖由 Happy.Boy 於 11-8-12 09:54 發表
How about sport shoes, do we need a plain white sport shoes or not?? Anyone know??

newnew2005,
唔好擔心啦, 仲有幾個星期先開學, 或者到時可以有齊. 如果真係要到開學, 老師都會明白, 同埋, 我估, 唔止你一個未買齊...
原帖由 newnew2005 於 11-8-12 11:13 發表

Thanks stliu, 未齊既書已訂好, 不過SWINDON 話開學後先有.....真擔心

回覆 1# fashionmami 的文章

我想唔包書呀,怕增加書包重量。但又怕d 書好快"體無完膚"!

就咁睇, D 書似係上下學期架喎.
原帖由 戀仔狂 於 11-8-13 22:54 發表
hihi~~
大家好!!
想請教一下d書係咪淨係for上學期定用全年架??

thank you!

回覆 2# tallcake 的文章

我寫低左要帶shoulder bag 和文具。

其實我都少少擔心,
最怕係個仔食飯, 將茄汁沾上佢雪白的襯衫!
原帖由 newnew2005 於 11-9-12 11:29 發表
今天是第一天正式上堂, 又要在學校食中午飯, 真係有小小擔心

回復 1# 戀仔狂 的帖子

我仔果班係星期三上的,尋日放假,所以到下禮拜先第一次上PE。

moonychan,
我仔好冇記性, 佢只知你仔仔同佢玩, 但又講唔出佢咩名.

係呀, 個書包真係好重, 我忍唔住幫佢拎一陣(等校車時)
我都係俾佢帶書+作業.
佢自己執書包, 但都係甩甩漏漏咁

原帖由 moonychan 於 11-9-15 17:15 發表
stliu

我仔仔都有講起你仔仔, 都有一起玩 ^^

今日個書包好重, 都想佢自己揹, 但真係重左d.....

我想問下, 係咪所有書+作業都要帶晒??

我仔今日第一次上PE 堂, 唔知佢搞唔搞得掂. 我只希望佢帶左咁多野返學, 帶返相等數量的物品回家.

回復 1# splash 的帖子

我仔
1st- International Corner
2nd Math Games
3rd Typhoon Magazine
‹ 上一主題|下一主題