用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: IOBB
go

Del [複製鏈接]

Dear littlekidult,

今年仔仔是否会参加去澳洲, 如是, 遲些我們可以
向你取经, 非常感謝.

回覆 96# ABC-DAD 的文章

請不要誤會, 以為我說住公屋便無資格讀PAUL. 本來唔信有甘既事. 但知道後, 不能不信, 亦很失望. PAUL都係這幾年轉直資, 我都有同事係普通打工仔兒子讀PAUL, 但當年還是津校.

補充: 我都識有住黃大仙同慈雲山公屋家長讀九龍塘私立小學, 住公屋家長唔冼供樓, 還更多資源投放小朋友既教育, 私立小學唔會因為佢地住公屋而唔收.  

原帖由 Johnny@Klnbay 於 11-3-24 13:27 發表
我都識得兩個住公屋讀SPCC,不要看輕他們,政府年年都免租兩個月,負擔比有些中產更輕,學校是不看學生背境收生,只看成績!

雖然我唔係住公屋.....但我都係窮人

原帖由 ritawong 於 11-3-24 16:36 發表

今年仔仔是否会参加去澳洲, 如是, 遲些我們可以
向你取经, 非常感謝.

係..........5月有必要出席既簡介會....

原帖由 catcatmom 於 11-3-24 20:39 發表
請不要誤會, 以為我說住公屋便無資格讀PAUL. 本來唔信有甘既事. 但知道後, 不能不信, 亦很失望. PAUL都係這幾年轉直資, 我都有同事係普通打工仔兒子讀PAUL, 但當年還是津校.

補充: 我都識有住黃大仙同慈雲山公屋家 ...

Sorry, 不過唔想比人感覺係貴族學校姐, 如果講有錢既家長, ssc d家長有錢果d真係好有錢!

原帖由 kenfu 於 11-3-24 18:07 發表
舊時北角村(公屋)的停車場泊左好多寶馬和Benz. 所以由細到大我都無白鴿眼, 只有羨慕他們住在海景單位.
話說回來, 我都係唔相信SPCC有低收入家庭的學生. 除了成績之外, SPCC 還需學樂器, 仲有N咁多ECA. 做父母的 ...

我贊同, SPCC中產也有不少, 公務員拿政府本地教育津貼交學費也有, 但好窮的就唔多覺.

早上不少學生在金鍾搭12A返學, 這些應該不是貴族學生吧! 貴族點應該是小學升上來的學生!

其實中產最慘. 又交稅,又供樓, 收入又未低到可申請減免學費, 所以負擔好大.  有錢的同學暑假約埋一起去遊學加渡假, 冬天去滑雪, 春天賞櫻... 你家也有去旅行吧, 但人家坐的是頭等 ! 那差距之大, 多生性的孩子心中也會有比較.   但好多有錢學生會在中三或以前出國留學.

不好意思, 我的意思是未聽講過小學收生會收到草根階層, 如住公屋等等.. 中學收生睇成績, 特異功能..是知道的.佢地幾多外海交流, 收費不菲, 普通家庭如何負擔. 不過重要有能力交學費. 貴校家長都很友善, 網上交談, 請不要介意.   

原帖由 LittleKidult 於 11-3-24 22:36 發表

Sorry, 不過唔想比人感覺係貴族學校姐, 如果講有錢既家長, ssc d家長有錢果d真係好有錢!

言重啦﹗無事無事,唔知點解講講吓講左人地家庭收入、住乜屋,好多轉左直資嘅名校之前都係為清貧學生可以接受良好教育而辦學嘅,只不過社會比以前富裕左,大家有小小錯覺都唔定,SPCC成八十幾年都係個古蹟度教出好多有素質嘅學生,係近年轉左直資,學費好似好高咁,計計下大部份都使番係學生身上。支持嘅家長都好心水清嘅。

原帖由 catcatmom 於 11-3-25 00:17 發表
不好意思, 我的意思是未聽講過小學收生會收到草根階層, 如住公屋等等.. 中學收生睇成績, 特異功能..是知道的.佢地幾多外海交流, 收費不菲, 普通家庭如何負擔. 不過重要有能力交學費. 貴校家長都很友善, 網上交談, 請 ...

係學校學樂器好平都有架,12xx一年學口琴,我自己個入左spcc先開始學,學校d學會活動几蚊雞咋,無乜eca 都收架。佢有獎學金俾d好高水平嘅同學係真,不過得幾個,General admission入學唔計呢d野,好多人唔信,但係真架。
要學好樂器係好花時間同金錢就係事實。

原帖由 kenfu 於 11-3-24 18:07 發表
舊時北角村(公屋)的停車場泊左好多寶馬和Benz. 所以由細到大我都無白鴿眼, 只有羨慕他們住在海景單位.
話說回來, 我都係唔相信SPCC有低收入家庭的學生. 除了成績之外, SPCC 還需學樂器, 仲有N咁多ECA. 做父母的 ...

Dear Littlekidult,

謝謝回覆, 祝今年仔仔有个愉快暑假, 回來再向你取经,
謝謝!

原帖由 ritawong 於 11-3-25 10:30 發表
Dear Littlekidult,

謝謝回覆, 祝今年仔仔有个愉快暑假, 回來再向你取经,
謝謝!

唉~希望啦..................係呢件事上已經同佢噪過黎......

謝謝! 是否你不想他去, 還是有其它原因,
我太八掛, 請原諒, 謝!

原帖由 ritawong 於 11-3-25 11:16 發表

謝謝! 是否你不想他去, 還是有其它原因,
我太八掛, 請原諒, 謝!

因為太多人, 所以會分兩批學生爭幾日分別出發, 由學校抽簽決定組別, 行程大至一樣, 但第二組回程要搭多一程內陸機, 同轉機期間有3~4鐘空隙, 佢抽到第一組, 即係來回直航機, 而又係8月頭返, 佢係8月頭至中會有課外試要考, 咁時間上就鬆d, 因為學校話唔會主動幫人調組, 咁有d家長有唔同理由搵人調組, 跟著有位唔識既同學搵佢調組, 我地唔贊成, 因為最後果日會辛苦d又返黎日期近佢個試, 但佢就因為話有一個識既係另一組, 係都想轉過去..................

Dear littledult,

看來應該第一組好些, 因為主要是回來要考試, 否則
回程辛苦些對他們也不是問題, 但如果仔仔和第二組
的其中一個同學較投契, 他們在整個過程可以一起活動,
也是很開心的, 因為出门最重要是互相照顧. 所以或者
各有好处, 孩子大了, 有他們自已的觀點及想法, 我們做
家長也只能將好处及壞处與他分享, 希望仔仔開開心心.
謝謝您的回覆.

Hi JJmail,

My daughter chose SPCC at the end.  She prefer
co-edu school.  Hope she will enjoy her school life as well as your daughter.

Isabel

Hi Isabelisabel,

It is definitely a privilege for early admission and recieving scholarship from SPCC, as the scholarship would be extended into future years.  I think that could be the determinin ... [/quote]
‹ 上一主題|下一主題