用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Del [複製鏈接]

2    0    0    0

回覆 1# IOBB 的文章

恭喜晒阿:D  你一定系成績好好ga啦,SPCC系收D成績好標青既學生ga... SPCC裡面的學習氣氛好好,全部學生都系好勤力讀書,老師都好盡力教書,讀書有良性競爭。

DGS系純女校,而大部分都系由DGJS升上黎,外來生都唔容易融入,可能會有D唔習慣...

SPCC相對上系男女校,所以融合上既問題就容易得多。

希望我既意見可以幫到你!

可否分享吓你囡囡有咩特別才能被SPCC取錄?謝謝!
Discuz!

簽名被屏蔽

其實SPCC都唔系非富則貴ga... 當然,富貴人實有,但好多同學都系普通家庭長大,就算系有錢都唔系曬命,番學都唔會拎個名牌,放lunch都系食學校canteen既食物,總之你唔會係學校分得出邊個住半山邊個住公屋,讀書都系首要。

簽名被屏蔽

乜st paul 唔係2月尾先開始interview 咩?

回復 7# coolkid 的帖子

咁我個女個封信實凍過水lu...

回覆 1# IOBB 的文章

視學報告

Comprehensive Review Report
St Paul’s Co-educational College
Address of School: 33 Macdonnell Road, Hong Kong
Comprehensive Review Period: April 16, 17, 18, 19 & 22, 2008

To be compatible with the EMI status, there is a need for the School to help
students form the habit of using English language inside the classrooms.

==> Student in Top EMI does not like to use English inside classrooms

回覆 13# IOBB 的文章

那請問你女兒在SPCC是不是免學費一年?

如果是, 從經濟角度睇, SPCC是不是有優勢?

睇番SPCC網頁,佢地首先係收全級第1或某項優異技能學生,開左彩,有大約12個學生;我諗SPCC和DGS差不多卦?但學費有差異,地點亦不同,我諗樓主要衡量家庭經濟和住處;
學費:SPCC大約6-7萬,DGS大約3.5萬(1年,唔知樓主小朋友可以免學費幾年和怎樣計去維持呢個免學費狀況?);
學校地點:SPCC在麥當奴道,DGS在佐敦;
學生:SPCC大約1半自己友,1半外校生(根據佢地網頁講),DGS自己友佔大多數,好似得1班係外校生(今年);
校園:好似SPCC大好多.

原帖由 IOBB 於 11-2-14 10:17 發表
多謝咁多位回應,特別是Tobymm提供了很值得參考的意見,我的囡其實也不是有什麼特殊技能,課外活動也不多,她能被取錄,主要原因是她在五年級的成績是全級第一,而六年級第一次報分試又能保持第一名,現在拔萃仍未面試,能否成功還是 ...

原帖由 IOBB 於 11-2-14 11:08 發表
我女兒只是免第一年1/4學費,等同拔萃的學費,所以經濟負擔來說分別不大

優先取錄唔係全免嗎?

原帖由 Sherryko9 於 11-2-14 11:16 發表
睇番SPCC網頁,佢地首先係收全級第1或某項優異技能學生,開左彩,有大約12個學生;我諗SPCC和DGS差不多卦?但學費有差異,地點亦不同,我諗樓主要衡量家庭經濟和住處;
學費:SPCC大約6-7萬,DGS大約3.5萬(1年,唔知樓主小朋友 ...

spcc學費$52000/year
新校舍今年底啟用(好似)

回覆 15# IOBB 的文章

如是這樣, 可以再考慮基本要素, 例如 :

1. 女校/ 男女校
2. 居住地區
3. 個人喜好
...

因我覺得二間都是香港一等一的學府, 學習環境應差不很多.

‹ 上一主題|下一主題