用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ma on shan pre-school
go

ma on shan pre-school [複製鏈接]

請問ma on shan 邊間 pre-school 好呀? 因為將搬入ma on shan 住, 又唔熟地頭, 請幫下手介紹一下呀?
   0    0    0    0

可考慮boxhill, 朗思, 綠茵.

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果e+報名諗住下個年度入學
康傑同綠茵機會會大d
如果你只係問定~ 出年報名, 咁~ 好好考慮你想小朋友入讀邊類形嘅KG
boxhill係國際學校, 校內有近一半小朋友係以廣東話以外語言做母語架!
think, 兩文3語

K1有學卷嘅~ 合一堂
恐龍家

thanks Mabello6 & 小曳人.
我係下年先報既, 不過想諗定

回復 3# 小曳人 的帖子

我都係住mos, bb 岩岩3個月,我都為左bb學校而煩惱......
請問你2個小朋友讀邊間架?? 好唔好架??

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 applemore 於 11-1-21 11:49 發表
我都係住mos, bb 岩岩3個月,我都為左bb學校而煩惱......
請問你2個小朋友讀邊間架?? 好唔好架??

你好~
我大仔現時讀緊劍鳴, 當初只報咗康傑同劍鳴兩間N班
細仔就出年先報N班, 應該會報埋樂基 (共3間)

不過~ 你bb得3mth, 即細b, N班可能無乜選擇喎~
我聽過think會收細b (pm班), 其他嘅~ 我就唔太清楚喇
恐龍家

唉~好急地買咗居屋mos,個仔18個月仲未搵到k1...連想搵playgourp都搵唔到!!打親去問一係full 左,一係waiting..荃灣playgroup易搵好多!都唔知點算好..

我都遲下要搬入去住,唔知信義會幼兒園ok嗎?
貪佢係附近,請指教,仲有不如大家做過朋友~

版主

據我所知MOS,康傑、綠茵、Boxhill都有playgroup,你問過未呀???

Boxhill 3月會開始新一期,你可以攞張catalogue睇吓個課程啱唔啱你個baby。

原帖由 SHAN117 於 11-1-27 17:30 發表
唉~好急地買咗居屋mos,個仔18個月仲未搵到k1...連想搵playgourp都搵唔到!!打親去問一係full 左,一係waiting..荃灣playgroup易搵好多!都唔知點算好..

版主

Boxhill 每學年有2次OPEN DAY,下一次係3月,你可以到時去參觀吓,問吓O野。

原帖由 vvn 於 11-1-20 16:38 發表
thanks Mabello6 & 小曳人.
我係下年先報既, 不過想諗定

(Babyislove) THX very much 等我打去問吓先~

請問MOS即咩學校?我seach唔到~有冇佢哋嘅電話?康傑同綠茵都排緊waiting ,一間話5月開班,一間話6月開班

醒目開學勳章

原帖由 SHAN117 於 11-1-28 17:34 發表
請問MOS即咩學校?我seach唔到~有冇佢哋嘅電話?康傑同綠茵都排緊waiting ,一間話5月開班,一間話6月開班

MOS = Ma On Shan

if playgroup only u can also try jolly kingdom, its not bad, n u can join anytime of the month as long as yr child is 8 months or over

回復 13# kerkermui 的帖子

哈~搵playgroup搵到傻咗..忘記mos

MOS 我住了多年, 女女08細B, 嗰時1歲我已帶她返playgroup, 返過:-

1. Boxhill, 全英, 老師是講英文的中國人 (大部份), playground 細到不得了, 學費貴, 自從ESF (WKS)開咗後必入ESF國際小學的機會細咗, 可試下playgroup, 星期六有班, 我阿女返過2個term playgroup, 不過不失la

2. Think, 學費貴, 中英, 英文少, 因為近阿女讀nursey, 返咗2個月立即退學, 嗰學校好唔好自己諗下啦。 Playgroup 都有返過, 成$300 一堂, 英文, 老師是講英文的中國人, 唔係好值

3. Greenfield, 有local 有international stream, 阿女返過2個月playgroup, NET + 香港老師, OK 架又唔貴, nursery 有offer 比阿女但我覺得playgroup 細咗d, 所以無accept

4. 康傑, 中英, 校舍大, 學費中上水平, 但課程似普通村校, 去open day 時老公响校舍比蜜蜂針到又紅又痛, 好多蜜蜂

5. 富安Wellborn, 有local 有interntional stream, 我阿女响Think退學後轉咗去Wellborn, 校舍大, international stream, NET teacher (class teacher) + 2 local teachers 幫手, 英+普, 全日班下午可選Eng / Cantonese, 3文兩語, 老師好好, 學費唔太貴, 阿女返學好happy。 推介Wellborn Playgroup, $1500 10堂, Net + Chinese teachers 教, 英文, 好好好!

阿女K1 會轉讀ESF (WKS), 已有Offer。
希望幫到你哋。

醒目開學勳章

回復 7# SHAN117 的帖子

早兩年呀仔都番過 boxhill 的 playgroup, 都ok 的, 但番sat 好 full, 如你有興趣要打去 wait.

如找 k1, 試下wait 康傑啦.

回復 15# 小曳人 的帖子

想請問boxhill 升上的小學邊間多?

醒目開學勳章

原帖由 KT1028 於 11-2-3 22:21 發表
想請問boxhill 升上的小學邊間多?

兩年前去睇open day 時, 聽到係去英基同renaissance 多.

回覆 1# monkey05 的文章

thank you for your prompt reply.
‹ 上一主題|下一主題