用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 林文燦收...培正收埋....點揀呀!!
樓主: bape0001
go

林文燦收...培正收埋....點揀呀!! [複製鏈接]

醒目開學勳章

agree!!!

原帖由 cpcog 於 11-1-19 22:24 發表
I think the style of those schools are  totally different! Which kind of  education system would  be more suitable for your kid?? You need to think about that.
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

醒目開學勳章

ccpwagon,

我估35C9意思係TSL好過LMC。

我會選LMC。因為阿仔在LMC讀左半年,讀得好好,D老師教得好好,又有愛心,師資好。

TSL都係一間好小學,好有口碑。不過最近聽聞TSL D 老師近幾年D師資無以前那麼好,教學無外間所說的。我朋友的同學在TSL教書,佢同我講TSL D 老師唔係大家所想的那麼好,反而佢睇好LMC呀!!

大家唔好誤會,我無講TSL差呀!!我都認為TSL係一間好的英文小學。

原帖由 ccpwagon 於 11-1-20 13:06 發表
我的小朋友唔係TSL或LMC讀,不過我都好認同你地。LMC的34校網同師資好好,真係冇得同TSL比。LMC師資好親戚嘅女讀緊。

醒目開學勳章

我仔仔唔係。

原帖由 cherrieshum 於 11-1-20 16:03 發表
我聽聞讀保良局譚歐陽少芳入林文燦小學機會較高,請問你仔仔是否也讀譚歐陽少芳呢?

醒目開學勳章

有呀!!

2nd round interview 會係6月左右。

原帖由 ccpwagon 於 11-1-20 16:42 發表
Whitepine

請問LMC會唔會仲有一輪interview?

醒目開學勳章

反而因為LMC由P1開始以經用全英語教學,所以英文根基應該打得好好!我仔在學校都係講英文多,睇書又係英文,所以我發覺阿仔都學得好好呀!!

原帖由 iwff 於 11-1-19 13:28 發表
一定係培正啦。唔好比英文小學的名字而吸引, 因為英文其實可以出去再補課的。我朋友個女係林文燦讀緊小四, 常識用英文考試真係好難的, 若小朋友英文底唔好更加辛苦。反之常識用中文教真係容易吸收好多。

另外林文燦 ...

醒目開學勳章

可能播道書院會合你口味!!

原帖由 edwinho123 於 11-1-20 17:48 發表
你哋好﹕
我都係同你哋一樣放棄咗一間brand 1津貼小學而選擇咗一間我認為適合我小朋友的直資小學.....一條龍....英文、國語授課!希望小朋友唔好咁大壓力、唔好咁多功課(因為聽到有些家長話要做二、三十樣功課我和我媽咪 ...

醒目開學勳章

cherrieshum,

無問題。如果我知,我好樂意比D資料大家。

你有無過LMC forum 個邊睇下,其他家長應該都可以比 多D資料架!

原帖由 cherrieshum 於 11-1-20 17:08 發表
學費便宜,英文又好,林文燦我很有興趣。希望Whitepine日後多多提供林文燦的資料。 謝了!

醒目開學勳章

LMC D 功課唔係好多呀! 高年級可能會多D,P1就唔算多,大約1小時都做完啦!!

大家都比較著重LMC英文好,其實D普通話都幾好呀!阿仔除左在LMC學好一口流利英語外,普通話也進步好多,LMC D 普通話課程都唔係易呀!!

原帖由 眼超超 於 11-1-21 16:03 發表
我會揀 LMC, LMC 出咗名, 功課多, 一年都4次考試架, 千祈唔好以為佢易呀.

不過我揀LMC, 係想英文好, 唔關功課多唔多,因為唔想嘥咗自己小朋友讀Bilingual Kinder學嘅地道英文底子

每個人都要揀適合自己小朋友嘅學 ...

醒目開學勳章

真係呀!! LMC近年可以好多家長留意,報名人數越來越多。

原帖由 chei05 於 11-1-25 15:52 發表
LMC而家競爭好大 !!

醒目開學勳章

因為多人報,所以收生的標準都高左,學生D質素又高左,難入左。

原帖由 ccpwagon 於 11-1-25 16:56 發表
係啊,我親戚個同事今年no offer from LMC (no 2nd interview), 我親戚試吓幫忙問校長。不過校長話今年競爭好大,好講實力!
quote]原帖由 Whitepine 於 11-1-25 16:36 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/b ...

醒目開學勳章

其實香港的教育制度係有問題,唔少中、小學都會選擇轉為私校或直資學校,希望可以多一D自主權。如果有留意,好多好的學校已經轉左型,舊年我在大抽獎,自行收生發覺想報的學校大多數都變為私校或直資了!!

原帖由 goodmama2003 於 11-1-26 12:33 發表
可能我老了, 跟唔上潮流了.

醒目開學勳章

chei05,

你小朋友係入左 2011-12 LMC P1,係唔係呀?

Welcome to join our LMC family!!

原帖由 chei05 於 11-1-26 14:29 發表
又因為而家英普教學比較注重(幼稚園都開始),好多學校都要追上這個模式, 學校都要改變去追上。   
‹ 上一主題|下一主題