用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 若大抽獎唔好彩,係咪點都會派返本區學校? ...
go

若大抽獎唔好彩,係咪點都會派返本區學校? [複製鏈接]

若唔好彩,派唔到所填志願,係咪點都會派返本區學校?
定係有機會派他區?
   0    0    0    0

回復 1# littlecook 的帖子

係有機會派他區 !

醒目開學勳章

一般來說,如果本區是有足夠的學位,是會派回本區的
但如果如今年net 12不足學位,需要抽用net 14的
就有機會派區外的
所以留意一下簡介,今年應該有4~5個校網是不足位的

原帖由 littlecook 於 11-1-17 00:22 發表
若唔好彩,派唔到所填志願,係咪點都會派返本區學校?
定係有機會派他區?

回復 1# ziyi 的帖子

請問從那裡可知有4-5個校網學位不足?
我74區, 寄來的74區選校單內加有73區學校, 這是否因74區學位不足要借用別區呢?
那麼乙部填表是否可一併排本區及列出之別區學校呢?

醒目開學勳章

是的
如果俾了73區的你選,即係唔夠位才會分一些位給74區

根據教育局的文件
Net 12 加了net 14
net 41加了net 43
net 48 加了 net 46
net 64 加了 net 65
net 74 加了 net 73
net 80 加了 net 81

這6個區如果填唔足或抽到另一區的

原帖由 RalphYuki 於 11-1-17 12:00 發表
請問從那裡可知有4-5個校網學位不足?
我74區, 寄來的74區選校單內加有73區學校, 這是否因74區學位不足要借用別區呢?
那麼乙部填表是否可一併排本區及列出之別區學校呢? ...

唔該晒 ^^
74+73區可選的都填唔足乙部, 餘下的不需填??
想請問, 如本區有些學校不想入, 是否應排另加的73區學校先, 最後至排不想入的學校!?
(但73區可選的學校派位額暫定只得數個極少).

醒目開學勳章

除了加入校網的學校外,其他是唔可以填的,填了都只會當漏空
你的小朋友只會視作那一個志願放棄輪空
而你唔喜歡還唔喜歡,但你唔填就一定會由電腦自行派,更大機會會派入
你自已填反而有機會按照你的次序派,最唔想的派最後,起碼按照你的喜好.50步跟100步的分別
另外填晒容許的學校後就可以了

原帖由 RalphYuki 於 11-1-17 13:29 發表
唔該晒 ^^
74+73區可選的都填唔足乙部, 餘下的不需填??
想請問, 如本區有些學校不想入, 是否應排另加的73區學校先, 最後至排不想入的學校!?
(但73區可選的學校派位額暫定只得數個極少). ...

回復 5# ziyi 的帖子

thanks!
過几年出生率咁高,多左咁多細路,以目前學額嚟講,咪好多區,尤其是比較好的區,都變得唔夠位?咁會唔會從一D較不受歡迎既區分D住過去,即係一個好區,點知搭一個唔太好既他區?定係只會從最近既他區分位過去?

醒目開學勳章

如果你見今年的情況及之前的情況,通常只會在隔離區抽一些位給不足學額的
而市區的情況會好一些
加上名校區很多學校未轉小班,如LS, Marymount, Maryknoll等
在可看將來因出生率上升,這些學校都不一定會轉小班
像48,也有一些學校未轉
而新的發展區也會有新的學校,差別是你會否選擇入讀或繼續去博有成績支持的學校

原帖由 littlecook 於 11-1-19 00:48 發表
thanks!
過几年出生率咁高,多左咁多細路,以目前學額嚟講,咪好多區,尤其是比較好的區,都變得唔夠位?咁會唔會從一D較不受歡迎既區分D住過去,即係一個好區,點知搭一個唔太好既他區?定係只會從最近既他區分位過去? ...

hi ziyi,
thanks!
其實我小朋友已經有真幼OFFER,如讀真幼可直上真小.亦有英文私立幼稚園OFFER.未諗掂.如選後者,就要靠大抽獎啦!
我仲有個細既,又擔心真光唔收返佢,唔係首名子女自行又低分,又驚大抽奬無運.如果大既大抽奬OK,咁細既就可跟住讀.但如大既讀真光,細既就唔知點算啦!
我兩個小朋友分別08,09出世,出生率咁高,真係令人好擔心!
如果係你,你又點選呢?

醒目開學勳章

真幼上真小是可以繼續玩大抽獎的,即係有一間保証,會安全一些,只要小的也入到真幼,就唔需要擔心,基本上我今年有同事的小朋友考K1,好多都先收有兄姊的,所以她現在只有一間offer,而且真幼是收學劵,負擔較小,真小是男女校,校網好,中學派位,男生80%都是派區內英中,所以男生讀,其實問題都不大,只看你的心態,怕唔怕小朋友在女人國中,像過那一年升中,真小好似得10個左右男生
所以俾我會選真幼

原帖由 littlecook 於 11-1-21 02:05 發表
hi ziyi,
thanks!
其實我小朋友已經有真幼OFFER,如讀真幼可直上真小.亦有英文私立幼稚園OFFER.未諗掂.如選後者,就要靠大抽獎啦!
我仲有個細既,又擔心真光唔收返佢,唔係首名子女自行又低分,又驚大抽奬無運.如果大既大 ...

謝謝你既意見!
我兩個小朋友都係囡囡嚟架!
爸爸就話鐘意中學係女校.
但我細囡係年尾細B,無資格報大坑真幼,除非遲一年做超大B.但佢能力好OK既,要佢REPEAT一年好似好浪費咁.假設細B入唔到大坑(家姐讀呢間),唔知入堅道機會大唔大呢?
如果細B最後無入真幼,咁K3先考真小,果時家姐已入讀P1,唔知會唔會收返細妹呢?
另,請問你知唔知真小課程大致係點?聽聞初小係活動教學,咁初小上高小,高小上初中,涵接有無問題呢?英文係咪真係弱D,中文就強D?

回復 2# ziyi 的帖子

雖然可以大抽奬,但如讀TL,我家會搬去TKO.
TKO英中少,就算最好既小學收左,都會讀返TL,起碼升中校區會好D.
如果只玩自行分配,甲部跨區,叩門,熱門學校機會係咪都好細?
睇嚟如讀真幼,應該好大機會讀返真小.
只係擔心個細既入唔到TL,連自行都無分!
‹ 上一主題|下一主題