用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

.... [複製鏈接]

....
   0    0    0    0

原帖由 cocopig 於 11-1-6 16:50 發表
未決定自行揀保一定協和做其中一間?

我知保一一定勁過協和, 同樣亦難入過協和,亞女係band2學校band1生,揀保一我驚入唔到, 可否俾啲提議?  多謝 ...

你囡囡班主任有無話你知,你囡囡是band 1幾(頭/中/尾)
保一係band頭好難入,除非你係全級頭五名,而協和也十分多人揀.

回覆 1# cocopig 的文章

聽朋友講:讀「保一」一定要讀到精英班,成績越好,學校同老師就越愛你;若然差少少,佢地都會話之你。結果,我朋友就幫個女轉了另一間英中,現在,讀得不知幾開心。

.

....

原帖由 808280 於 11-1-6 17:29 發表

你囡囡班主任有無話你知,你囡囡是band 1幾(頭/中/尾)
保一係band頭好難入,除非你係全級頭五名,而協和也十分多人揀.

原帖由 cocopig 於 11-1-6 17:37 發表
My daughter should be Band1A, but too bad that the school is band2 頭  nei!

你點知你間小學係band 2 頭?

原帖由 cocopig 於 11-1-6 17:37 發表
My daughter should be Band1A, but too bad that the school is band2 頭  nei!

小学是没有banding的,你系band1生就系band1生。

原帖由 cocopig 於 11-1-6 16:50 發表
未決定自行揀保一定協和做其中一間?

我知保一一定勁過協和, 同樣亦難入過協和,亞女係band2學校band1生,揀保一我驚入唔到, 可否俾啲提議?  多謝 ...

不妨一試 迦密 和 華英

Both of them are good!

....

原帖由 elbar 於 11-1-6 20:54 發表

不妨一試 迦密 和 華英

保一絕對難入,但不要以為協和不難,其實很多家長知道保一難入,也會為仔女選擇協和,所以協和一樣一點也不容易!黃大仙太少band 1英中,保一/協和已經是非常難入了,要選英中,可立可能係一個好選擇。

回復 8# wan2010 的帖子

....

原帖由 cocopig 於 11-1-9 17:32 發表
但係阿女係band1頭學生,無理由揀band2學校架.

真係頭痛

如果比我選擇,阿女已經喺band 1頭,比我就會first choice:保一,第二就:可立。

唔得喇,我第一choice係何文田嘅一間中學,現在得返第二choice未諗掂.

聽人講,保一要全級頭五名先有機會喎,唔知係咪呢?

原帖由 AWG 於 11-1-10 10:21 發表

如果比我選擇,阿女已經喺band 1頭,比我就會first choice:保一,第二就:可立。

回復 1# cocopig 的帖子

又冇咩誇張,要全級前5名. 我是過來人, 去年才經歷你現在的心情. 我囡有几個全級考十几的同學都入左保一. 實際又唔係咁難入. 不過要補充一句, 佢自行的其中一個選擇係保一, 統一派位的第一志愿都係保一. 唔知邊樣中

回復 4# cocopig 的帖子

無錯如果小朋友間小學程度差,係自行會唔夠人爭, 不過大抽獎, 係番本區, BAND1既學生, 就係優先抽.

本來諗住放棄保一嫁喇,但係聽你咁講,又心思思想揀返保一,因亞女係本區生。  不過保一有幾多個位係俾大抽獎ge nei?  有無邊度可以check到?

原帖由 catcatmom 於 11-1-16 01:51 發表
無錯如果小朋友間小學程度差,係自行會唔夠人爭, 不過大抽獎, 係番本區, BAND1既學生, 就係優先抽.

醒目開學勳章

原帖由 cocopig 於 11-1-17 00:25 發表
本來諗住放棄保一嫁喇,但係聽你咁講,又心思思想揀返保一,因亞女係本區生。  不過保一有幾多個位係俾大抽獎ge nei?  有無邊度可以check到?

上年統一派位係甘......

保良局第一張永慶中學(107個位)
協和書院 (104個位)
保良局何蔭堂中學(104個位)
德愛中學(86個位)

咦,原來保一同協和在大抽獎的學位都一樣係10x個位,(我當一樣啦), 咁想問一句:
如果自行佢地兩間都唔收亞女 (我只可以揀其中一間,因第一選擇已揀了何文田, 所以未決定第二選擇應該揀保一定協和!),咁到統一甲部揀呢兩間而中選的機會是否一樣呢?  因為呢兩間係同區&相同統一派位學位.  

學校係咪喺統一階段甲部是冇話事權嘅呢?  因為要靠嗰隨機號碼,如果甲部我揀保一或者揀協和是機會均等,我更係應該揀保一啦!  

唔知我咁諗法啱唔啱呢?

原帖由 carollam310 於 11-1-17 12:56 發表

上年統一派位係甘......

保良局第一張永慶中學(107個位)
協和書院 (104個位)
保良局何蔭堂中學(104個位)
德愛中學(86個位)
‹ 上一主題|下一主題