用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B, 大B, 邊緣BB, 知唔邊個月出世最可憐? 唉~! ...
go

細B, 大B, 邊緣BB, 知唔邊個月出世最可憐? 唉~! [複製鏈接]

親子童讀樂

冇錯我就係9月嗰D媽咪, 其實我都覺9月慘過8月...
原帖由 kerkermui 於 10-12-29 21:00 發表
有人覺得有得揀好~
我就覺得無得揀仲好 (煩少樣!)

做8月bb有乜咁可憐? 有爸媽悉心栽培嘅孩子唔會係可憐嘅孩子!
所謂悉心栽培, 句括學習愛自己+欣賞自己, we are what we are!

無學校會唔收8月嘅孩子.. 9月嗰d咪仲 ...

親子童讀樂

好明白做家長擔心小朋友嘅心情, 我仔仔08年9月尾出世,我之前都一個offer都冇, 我都同朋友講針唔拮到肉唔知痛, 個個人都想比最好嘅野比自己嘅小朋友, 但呢個世界好多野都唔係我們能力範圍裡面可以改變, 何必再計較公平興否, 而且我相信如果小朋友係有能力佢咩月份出世學校都會收, 唔洗咁早就諗冇得repeat以覺得可惜.
原帖由 LL222 於 10-12-30 15:18 發表

係呀,响其它post見過有D家長比細B repeat K1,咁我咪去做reseach,只通答案有點失望!

其它家長有幾個KG offer可以慢慢揀當然針唔拮到肉唔知通,有得揀點會無啦啦比個女repeat? ...

親子童讀樂

本身我報咗9間幼稚園但接2連4咁接咗4封waiting1封reject之後我在12月中即刻去york報名博多個希望, 之後喺23/12終於都收到offer 係 祟真+ york, 之前對祟真真係唔敢有任何期望因為我小朋友係第5輪interview,d人話越遲in機會越細再加上嗰4封waiting信完全打擊晒我們一家人的信心, 我仲為咗咁喊咗幾次, 因為我覺得我個小朋友同我都盡晒力可惜都唔達標, 當時我都好灰因為我心儀嗰幾間都係waiting. 我都有諗過出年repeat但又覺做超大b好似唔係咁好, 唔好再想咁多,好多人都可能入唔到心儀的學校但唔代表將來一定唔成功, 路仲有好長要走, 冇謂再想呢3年, 其實呢3年對佢嘅人生唔會真係有好大影響.
原帖由 LL222 於 10-12-30 15:54 發表

咁你囝囝宜家點(KG方面)?

親子童讀樂

你同我都好似d人都成日話我洗唔洗咁早睇小學呀,3歲都未夠就咁緊張. 可能因為我知自己住緊嗰區d小學唔係太好, 所以我一早已經決定如果有直資/私立背收佢我都一定會比錢佢讀,所以我希望佢可以考到間出名嘅幼稚園希望對佢考小一有幫助, 但經歷咗呢幾個月之後我發覺現在的競爭比我想像的還要大好多, 因此本身我首選kv&sc呢d幼稚園變成e家希望有小學做backup嘅幼稚園.
原帖由 LL222 於 10-12-30 17:39 發表

拆信嗰一刻好大壓力, 睇咗係reject, waiting心裡一沈.

由其是自已好有信心入到D KG(問乜答乜, 叫乜做乜, 走時講Bye Bye, 幫自已及媽咪推回張凳等)但結果reject, waiting, 好失望. (反而我朋友BB由頭到尾都唔出聲 ...

親子童讀樂

其實都唔好話樓主係想人認同,佢可能擔心個小朋友如果入唔到心儀嘅小學的話,有冇可能repeat一年,點知原來發覺係行唔通拎出嚟大家分亨一下lor.
‹ 上一主題|下一主題