用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障) ...
樓主: methy
go

[其他] 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障)   [複製鏈接]

methy~~
你個仔仔都好叻喇 學行都叻左好多 最緊要佢有想行ge動作而家行1,2步 我估2個月到會自己識行 我個仔都係 你講個d推拿+心橋言語治療訓練係點ga?? 物理治療都係多做按摩有冇分別架??
我個仔就快23個月喇 行路都仲係好易跌中下中下咁 有人話佢係咪岩岩識行 我個刻真係唔開心 整體體型仲係冇咩進展 不過認知方面叻左好多 而家都算識識地講野 街街,daddy,今日好突然咁叫爺爺 開心到我地笑到4萬咁口,係都唔肯叫mama>< 不過都好開心 2歲前都講到野
我同你仔仔ge期又係爆滿
day1睇中醫
day2,4,5,6上右腦學前班
day3物理治療
day日 就day off 可以休息下

原帖由 ihpekkleduck 於 11-10-27 16:28 發表
我仔26 months 都係講太空話, 終於排到心橋做評估, 想問下你覺得治療OK ?? 隔週一次會不會太耐??

俾bb聽多d音樂有助言語發展 你個b識講咩音??

Only Da..da..da 音, 还識講 燈燈, 車車, no more ...

但你講得岩, 佢能唱學校的歌首三個字: 小弟弟

大家好~我囡囡而家8個月大,佢喺我肚入面嗰陣已經check到腦仔冇左一個連接左右腦既神經線(胼胝體)好彩照左MRI冇其他腦部問題,所以可以保住阿b,不過醫生話佢學野會比較差,會有發展遲緩問題,佢到而家都未識自己坐,未識爬,條腰唔係咁夠力,而家有跟醫院兒科,眼科,骨科,已經去左體能智力測驗中心排緊見醫生,好彩有你地既分享,令我知道更多資訊~

原帖由 ihpekkleduck 於 11-10-27 16:28 發表
我仔26 months 都係講太空話, 終於排到心橋做評估, 想問下你覺得治療OK ?? 隔週一次會不會太耐??

我覺得ok架,我阿仔22個月大,上堂主要係比d生活既工具,例如匙、fork、之類,一路比佢認,再教佢講,我地都有做,不過去到嗰到,加埋治療師既專業引導,又真係刺激阿仔好多野講架。

我地個個星期去,隔週定每個星期,好睇小朋友既情況 &治療師既期。咁個個星期點都好過隔個星期既。

你阿仔幾時做評估呢?

原帖由
波蘿包1
於 11-10-28 00:16 發表

methy~~
你個仔仔都好叻喇
學行都叻左好多
最緊要佢有想行ge動作而家行1,2步
我估2個月到會自己識行
我個仔都係
你講個d推拿+心橋言語治療訓練係點ga?? 物理治療都係多做按摩有冇分別架
??
我個仔就快23個月喇
行路 ...

阿仔有進步,佢已經好努力,唔使理其他人講咩。你阿仔都好叻呀~

推拿:全身按穴位..由頭至背咁按。阿仔雙腳之前無咩反應,打唔痛,"meet"無反應,推拿師大力按都無反應.係搵到穴位按先有反應,之後先開始識"第"腳。近日開始放手行一、兩步到,我都想佢快d識行,出街無bb車唔得。

個別言語治療: 阿仔仲細,唔係好似大仔咁執發音,而係教認知,認識物件工具的名稱,再學講,亦都學專主、輪流玩。

上完兩堂,學識運用以下動詞(呢個年紀要識用動詞):

比(伸手),切(拿著玩具刀),唔要,抱,擺,坐等.

治療師係有方法可以刺激到小朋友講野。

我會同你一樣加油~
原帖由 sanriokitty 於 11-5-26 10:25 發表
ivychan1999,
我個女已經10個月大, 都照左磁力共振, 腦入面已經confirm無左中間既神經線, 上個月醫生話佢只有2-3個月大的肌肉能力, 到e+都未能夠自己抬起個頭, 坐都未坐到, 扶佢坐一係頭向下流晒口水, 一係向晒後,  ...

hi~木子兔媽媽,仲記唔記得我呀^^我都係2011.2月媽媽會架~
原帖由 木子兔媽媽 於 11-6-1 00:18 發表
上來打個招呼. 阿仔進展不錯呀, 加油! 希望佢水痘快點康復! 小朋友的天賦每人不同, 若然說因為他們有發揮空間, 所以他們只靠訓練便能做任何事, 那只會害了自己和小朋友. 正如李+X的家底同我家底不同, 佢可以日日食鮑 ...

原帖由 nicolelaulau 於 11-10-31 02:24 發表
hi~木子兔媽媽,仲記唔記得我呀^^我都係2011.2月媽媽會架~

你好 Nicole!

我問其他人, 可以識坐的時間有早有遲, 只要你可以保持信心訓練便行了! 你也可以問你的兒科醫生.

我女兒剛8個月, 幸好發展暫時順利. 從這兒明白大家的辛勞, 也來支持版主, 所以一有空便過來看看.

大家加油!

(P.S. 想起來, 我女兒還沒有牙齒, 不去擔心了)

- deleted -

回復 208# 木子兔媽媽 的帖子

我個囡都未出牙呢~見佢發牙痕左好幾個月喇~^^~

原帖由 木子兔媽媽 於 11-11-1 21:50 發表

你好 Nicole!

我問其他人, 可以識坐的時間有早有遲, 只要你可以保持信心訓練便行了! 你也可以問你的兒科醫生.

我女兒剛8個月, 幸好發展暫時順利. 從這兒明白大家的辛勞, 也來支持版主, 所以一有空便過來看看.

...

多謝~

你阿女好靘女

醫院既職業治療唔再睇阿仔,佢話阿仔d小肌肉進步左好多,嗰一刻我唔感覺開心,因為知道阿仔d小肌未"達標",排左咁耐醫院,梗係想接受耐d既訓練。不過排隊既人多,阿仔既情況的確唔係嚴重,我又無咩強烈理由霸住個位。不過個治療師都好好,唔close file左,幾個月後再望一望阿仔,睇下到時需唔需要跟進。

物理治療方面,阿仔好有意識放手行,下肢都有力,梗係行唔得多步,行一、兩步就仆落地。治療師檢查後,發現阿仔用力點因偏平足問題,而行唔到,決定轉介阿仔去做腳墊,睇下可唔可以幫到阿仔。

好多謝你~你既分享俾到好多support我~我會同大家一起加油架^^
原帖由 methy 於 11-11-2 12:52 發表
醫院既職業治療唔再睇阿仔,佢話阿仔d小肌肉進步左好多,嗰一刻我唔感覺開心,因為知道阿仔d小肌未"達標",排左咁耐醫院,梗係想接受耐d既訓練。不過排隊既人多,阿仔既情況的確唔係嚴重,我又無咩強烈理由霸住個位。不過個治療師 ...

想問你地在那裡做物理治療? 私排咗協康的私家症, 但佢話要排9個月至1年才有位~

hi methy:見到你仔仔嘅進步,好開心,好似都為我打咗氣咁,我女都有些進步,不過未够哥哥咁叻,仲要努力努力!!!請問你喺邊度推拿,可以介紹我嗎?

hihi methy:另外add咗你facebook,不過唔知methy ma係你嗎

原帖由 ivychan1999 於 11-11-20 12:00 發表
hihi methy:另外add咗你facebook,不過唔知methy ma係你嗎

原帖由 ivychan1999 於 11-11-20 11:57 發表
hi methy:見到你仔仔嘅進步,好開心,好似都為我打咗氣咁,我女都有些進步,不過未够哥哥咁叻,仲要努力努力!!!請問你喺邊度推拿,可以介紹我嗎?

我呢個fb係for我自己記錄阿仔進度.你想知既野係fb入面可以搵到.係呢度公開似賣廣告。
大家一齊加油。

睇左矯形科."度身訂做"阿仔既彈性鞋墊,睇下可唔可以改善阿仔太過偏平,而用唔到力既問題。
不過治療師提醒唔可以成日著.因為會產生依然,阻礙腳仔既自然發展(慢慢會無咁偏平)。
多d赤腳,會刺激腳仔發展喎~

個鞋墊無幫助,仲令到阿仔行得差左,決定停用,又或者唔關事都唔定,阿仔病左一個月,病完連之前可以放手行一、兩步既能力都無埋。返PT時都話佢退步左,好擔心。

同阿仔去左特殊中心參與佢地既X'mas Party(原本係想去觀課),60個學生,10幾個老師+治療師.其中10幾個好似阿仔差不多情形既體障學生.坐特制椅子,

大家一齊睇影幕上播緊既聖誕故仔。阿仔都好投入一齊聽老師講古仔,有學生好驚不停叫(主任解釋有學生怕新事物),見個老師抱住佢安撫。玩遊戲時.見到行得叻既扶住行得差既去玩遊戲.嗰一刻我好感動,好想阿仔快d入到呢間中心。阿仔就夠2歲,會申請暫託。

hello, methy.....  , 想給你小小資料....

我亞仔2歲時被評為發展遲緩, 尤其是大小肌, 佢4歲半開始學游水, 情況大大改善. .. 大家努力, 小朋友是會開心成長!!
:wave:  :wave:
‹ 上一主題|下一主題