用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔羅定邦中學
樓主: TOMATO1010
go

大埔羅定邦中學 [複製鏈接]

Emma:
羅定邦中學校風非常好!羅中學生在大埔區出名純樸.
羅中未轉直資前是一間Band one 尾英中,多年來也是大埔區受歡迎既中學之一,轉直資後,羅中的辦學及教學理念都是一樣,所以我相信它以往可以辦得好,現在也一樣.
由於大埔區人口老化比較嚴重,又好多年都無新屋苑入伙,所以學生數目大幅下降,好多大埔既Band  one學校都已經被迫收到Band two生,而大埔Band two比較受歡迎個幾間中中,都無咩可能收到band one 生,而且應該會收到Band 3生.所以會開始比較雜.
現在羅中s.1-s.3的學生部份是大埔區學生,其餘都是區外的.所收的學生有Band one,Band two頭 及中,而Band two 尾可能有但應該吾多, Band 3吾收.

Tiger_bb媽媽
你明天8/1羅中簡介會你去唔去呀??
thz~
原帖由 Tiger_bb媽媽 於 11-1-7 14:57 發表
Emma:
羅定邦中學校風非常好!羅中學生在大埔區出名純樸.
羅中未轉直資前是一間Band one 尾英中,多年來也是大埔區受歡迎既中學之一,轉直資後,羅中的辦學及教學理念都是一樣,所以我相信它以往可以辦得好,現在也一樣.
...

Hi,
我明天吾會去啦...
你會去呀...?

我會去呀~
原帖由 Tiger_bb媽媽 於 11-1-7 16:21 發表
Hi,
我明天吾會去啦...
你會去呀...?

請問家長們你哋宜家小朋友屋企用梗嗰部電腦,係家庭電腦定係手提notebook呢??
因為我已經壞咗兩本notebook,所以想問吓你哋,另外咩牌子會又經濟又耐用呢??thz~

今天去羅中簡介會,再一次感受到羅中校長的辦學理念,老師會為學生做嘅back up,學生嘅態度及表現,我好滿意^^
原帖由 TOMATO1010 於 11-1-7 19:31 發表
我會去呀~

請幫手~
原帖由 TOMATO1010 於 11-1-8 23:34 發表
請問家長們你哋宜家小朋友屋企用梗嗰部電腦,係家庭電腦定係手提notebook呢??
因為我已經壞咗兩本notebook,所以想問吓你哋,另外咩牌子會又經濟又耐用呢??thz~

今天去羅中簡介會,再一次感受到羅中校長的辦學理念,老師 ...

一般家用電腦應該吾會咁易壞,除非你部電腦好舊啦....我估你多數係中左毒...你有無用防毒呀?
依家好多牌子機都有三年保養...

Ooh...我一年換一部notebook,兩部都係燒咗底板所以我想整部家庭電腦俾囡囡,因為嚟梗中一,佢哋會成日用電腦做HW,咁請問你用梗咩牌子電腦啊??我之前兩部都係comxxx,thz~
原帖由 Tiger_bb媽媽 於 11-1-10 22:36 發表
一般家用電腦應該吾會咁易壞,除非你部電腦好舊啦....我估你多數係中左毒...你有無用防毒呀?
依家好多牌子機都有三年保養...

我用緊都係compXX喎...呢部我用左兩年,都無咩問題...不過吾係notebook.

Tiger_bb媽媽
請問你的小朋友是否已考入羅中thz~

原帖由 Tiger_bb媽媽 於 11-1-11 11:46 發表
我用緊都係compXX喎...呢部我用左兩年,都無咩問題...不過吾係notebook.

如果搵人砌電腦又好唔好呢?thz~
原帖由 Tiger_bb媽媽 於 11-1-11 11:46 發表

原帖由 TOMATO1010 於 11-1-10 23:30 發表
Ooh...我一年換一部notebook,兩部都係燒咗底板所以我想整部家庭電腦俾囡囡,因為嚟梗中一,佢哋會成日用電腦做HW,咁請問你用梗咩牌子電腦啊??我之前兩部都係comxxx,thz~
...

嘩一年一部甘勁? 我部notebook用左6年, 係慢左d, but仲用到; 上個月又砌左一部, 比部notebook仲快d.

我想問, 你地仲會唔會報自行???

ooh...兩部都係燒底板咁請問你喺邊區砌機架?幾多錢呢?有冇好介紹thz~
我冇再報自行lu,一心一意入羅中咁你呢??
原帖由 ccn008 於 11-1-12 15:29 發表

嘩一年一部甘勁? 我部notebook用左6年, 係慢左d, but仲用到; 上個月又砌左一部, 比部notebook仲快d.

我想問, 你地仲會唔會報自行???

原帖由 TOMATO1010 於 11-1-12 16:04 發表
ooh...兩部都係燒底板咁請問你喺邊區砌機架?幾多錢呢?有冇好介紹thz~
我冇再報自行lu,一心一意入羅中咁你呢??

我部notebook 就係comXXX, 砌機係我妹個同事個老公, 佢係幫人整電腦, 3xxx連埋個Mon, 好似16"...

我個囡囡係羅中讀緊s.1啦....
如果你吾係好識電腦既話,我覺得你買牌子機好d,依家d牌子機都吾係好貴,一般都係二仟幾蚊,又有保養.

咁你有冇報自行呀?thz~
原帖由 ccn008 於 11-1-12 16:19 發表

我部notebook 就係comXXX, 砌機係我妹個同事個老公, 佢係幫人整電腦, 3xxx連埋個Mon, 好似16"...

咁你囡囡讀得開唔開心啊?雜費一年幾多呢?
老師們對學生係咪好好,意思係教學方面,是否真的有小班教學?可否講多些有關羅中的資料比我聽,謝謝你
原帖由 Tiger_bb媽媽 於 11-1-12 16:32 發表
我個囡囡係羅中讀緊s.1啦....
如果你吾係好識電腦既話,我覺得你買牌子機好d,依家d牌子機都吾係好貴,一般都係二仟幾蚊,又有保養.

原帖由 TOMATO1010 於 11-1-12 17:07 發表
咁你有冇報自行呀?thz~

都想報, 睇下人地津中同羅interview有咩唔同....

羅中雜費一年都係幾佰蚊,冷氣費都吾使.
羅中係小班教學,二十五至三十人一班,如果E班,好似仲少D.小班教學真係好好多...
初時羅中收我囡囡時,我都心大心細,因為囡囡是派到大埔Band two頭中學,到決定入讀羅中時,都成日諗住有無揀錯學校,但現在,我好開心呢個決定,因為羅中真係好適合囡囡,囡囡亦讀得好開心.

咁就好喇~因為我覺得羅中嘅辦學理念好好~會真真正正去照顧及教育每一位學生,唔會只照顧成績優異的學生而疏忽其他(因為我覺得現在小學有啲老師都偏心...我總覺得為人師表應該對每一位學生教學都一樣,再講,應該對比較曳或成績一般的學生加以輔導才應該,right?)係呢!你囡囡揀咗邊種樂器學呢?
原帖由 Tiger_bb媽媽 於 11-1-13 11:12 發表
羅中雜費一年都係幾佰蚊,冷氣費都吾使.
羅中係小班教學,二十五至三十人一班,如果E班,好似仲少D.小班教學真係好好多...
初時羅中收我囡囡時,我都心大心細,因為囡囡是派到大埔Band two頭中學,到決定入讀羅中時,都成日 ...
‹ 上一主題|下一主題