用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有D奇怪?今日收到教育處的信要我確認參加大抽獎 ...
go

有D奇怪?今日收到教育處的信要我確認參加大抽獎 [複製鏈接]

請問大家有冇 收到一封由教育處出的信, 內容係話記錄顯示,某私校(有埋個名的) 已經取錄咗我個仔,要我 "明確表示" 仲參唔參加大抽獎,要寄回回條。
我知一向教育處都會向私學提供名單, 目的係係想學校有個泡, 預算有人大抽獎後可能會唔要個學位, 不過因為我的朋友去年也有私校offer, 但冇 收過呢封信....最後抽到第一志願
信入面仲話 --- 請注意,為免浪費小一學位, 佢會把獲得私立學校取錄而繼續參加大抽籤的人的名單交比私校....
想問下係唔係有私校offer 係手的人有冇 收到呢封信呢?唔知係唔係我地係 net41 先出信?定係因為呢間私校上報教育處先出信(學校本身又冇話唔比我地大抽獎...) ?
成日聽人講, 如果有私校係手, 大抽籤結果冇咁好,所以有D擔心...
希望大家可以分享一下, 有冇 收到信, thanks!
   0    0    0    0

我收到, 首輪自行已成功左, 所以唔止有私校名, 仲有埋間官津學校名, 有校網編號, 問我要唔要保留呢間官津學校個位.

回覆 1# wkpapa 的文章

我都收到,我也是41網的。不過我有朋友不在41網也收到。我也在煩惱,萬一繼續大抽獎,教育局通報私校後,留位被取消,那麼之前做的安排便等於白費。最慘系大抽獎又可能會被排得後d。真系有d兩頭吾到岸。
暫時我系諗住放棄大抽獎,其他收到信嘅家長可否上來交流下。

照我理解,   教育處話比私校聽都唔會取消個私校位 (有小部份學校除外, 不過應該註冊時會講...) 我個間督冇講過...
問題係其實我仲有另一間私校收我個仔, 亦已註冊 (不過已準備12月內放番個位出來) , 但封信入面只有一間私校的校名, 所以我唔係好明白, 到底係私校要求咁做定係點解呢?
我想繼續大抽獎的. 因為仲有個妹, 想試下可唔可以抽到一間男女校..
原帖由 mongey 於 10-12-18 22:01 發表
我都收到,我也是41網的。不過我有朋友不在41網也收到。我也在煩惱,萬一繼續大抽獎,教育局通報私校後,留位被取消,那麼之前做的安排便等於白費。最慘系大抽獎又可能會被排得後d。真系有d兩頭吾到岸。
暫時我系諗住放棄大抽 ...

上個月我打去教處,佢地都話會出信問ga

如私校將收生資料上報EDB,而個學生早前亦報咗大抽獎,就會收到呢封信。有d學校(即你所講嘅另一間私校)唔會將收生資料上報EDB,咁EDB咪唔會知呢間收咗個小朋友囉。

原帖由 wkpapa 於 10-12-18 22:09 發表
照我理解,   教育處話比私校聽都唔會取消個私校位 (有小部份學校除外, 不過應該註冊時會講...) 我個間督冇講過...
問題係其實我仲有另一間私校收我個仔, 亦已註冊 (不過已準備12月內放番個位出來) , 但封信入面只有 ...

[quote]原帖由 wkpapa 於 10-12-18 21:06 發表
Hi wkpapa,
想請教一吓是那間私小呢?照以往的經驗私校收了應該對統一派位冇影響喎,以我所知就算是直資收了也可以在大抽獎前取消然後再參加大抽獎的,如不方便公開可以PM比我。
謝謝分享......

係KRS 呀, 學校冇講過參加大抽獎會取消學位架, 我會打比學校確認下.

只不過可能我多心, 收到呢封信, 個感覺好似教處要我決定, 唔好阻住個位咁, 我又真係有D擔心因為有私校收而個大抽獎no.會好後...

我又唔係果D要hold 好多個位開學先決定既人, 只不過考一間私校做 backup, 再抽下男女校等個妹唔駛再玩考小學呢個game姐...如果唔係間間私校都要上報, 就有少少覺得係唔係間私校對自己好冇信心先想快D知邊個會大抽獎呢? 呢D野都係估估下, 不過就真係有D擔心.

其他家長唔介意的話都講下邊間私校會上報而收到信啦, 我朋友上年宣道收了就冇收呢封信.

Thanks!
原帖由 Annngan 於 10-12-18 23:19 發表
[quote]原帖由 wkpapa 於 10-12-18 21:06 發表
Hi wkpapa,
想請教一吓是那間私小呢?照以往的經驗私校收了應該對統一派位冇影響喎,以我所知就算是直資收了也可 ...

咁我明白呀, 初初真係覺得好奇怪點解得一間學校名, 謝!
原帖由 chingchingb.ma 於 10-12-18 23:13 發表
如私校將收生資料上報EDB,而個學生早前亦報咗大抽獎,就會收到呢封信。有d學校(即你所講嘅另一間私校)唔會將收生資料上報EDB,咁EDB咪唔會知呢間收咗個小朋友囉。

...

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 間私校有報俾edb, edb就知, 私校無報, edb就唔知
去大抽獎, 好肯定edb會話俾私校聽, 但私校點處理(取唔取消學位), 就要問有關私校
據我當年經驗, 有私校offer唔會影響抽獎結果, 一樣有人抽得好, 走左, 有人抽唔好, 決定讀私校

I've got a similar letter too today.  Really surprised!  
From my understanding, we cannot join the Lottery system only if we've got an offer from DSS, but not from a private primary school.  So, does the Government have the authority to force us to reply this letter?  Btw, the letter did not mention the consequence if we don't reply it.  So, I wonder what if I just ignore the letter and don't reply it?!
Any ideas?

我同你有同一個想法, 佢又唔係寄掛號, 點樣確保人人都會回覆佢呢, 唔回覆佢都唔可以唔比張FORM 我填, 可能會打電話來confirm啦!

而且又唔係間間私校都要上報, 咁呢個行政工作真係有D多餘, 教育處不如花多D 精神去捉拿虛報地址D人好過啦!

唔介意可以講係邊間私校同校網? PM 都得, thanks!
原帖由 AhWing 於 10-12-19 00:18 發表
I've got a similar letter too today.  Really surprised!  
From my understanding, we cannot join the Lottery system only if we've got an offer from DSS, but not from a private primary school.  So, does ...

Hello wkpapa,
其實做法很簡單,第一打去學校問清楚,問問他們是否將所有巳取錄的學生名單呈上教統局,而將會參加大抽獎的就要放棄該校之學位,第二在Bk上開個新topic呼籲吓KRS巳被取錄的家長有冇收到這封同樣的信。
希望這意見能夠幫到你啦!

原帖由 wkpapa 於 10-12-19 00:31 發表
教育處不如花多D 精神去捉 ...

非常同意....尤其是 net 41....應該要100% checking

咁奇怪? 仲要人回信, 佢又要搵人睇又入電腦, 真係超級浪費人力物力.....
con唔confirm對大抽獎有咩影嚮先? 又唔講清楚, 好難理解...
如果話無影嚮, 係人都話唔會放棄架啦... 咁即係想點呢??

Very strange procedure.  In the letter, it says, "To avoid wastage of P1 places and to enable private primary schools to have a more accurate estimate of their P1 enrollment in the coming school year..." and the letter has even asked us to reply before Dec 31.

My school net is not popular (net 81) and the private school we got is also not popular (聖母小學).  Besides, I have just sent a 退學信 last week since my daughter has another new offer. There are so many 變數 in the next few months.  I don't understand the intention of the letter. All I can say is 此一舉。

我亦收到
禮賢同SFA,
那兩間俾唔俾大抽獎?

我都收到,
收o左阿囡間私校係GH, 我都要問清楚個校長點先得!

其實政府真係有心管理學位分配,就唔好比人hold好多間直資學位,又或者比個deadline所有人放番d位出黎,唔好開學先call人補位啦!希望政府要做就全面一d,考小學已經令人心力交碎,仲要收一封叫人估估下既信,真係激死!

原帖由 momoki 於 10-12-19 09:07 發表
Very strange procedure.  In the letter, it says, "To avoid wastage of P1 places and to enable private primary schools to have a more accurate estimate of their P1 enrollment in the coming school year. ...

我都收到 !!!!

SFA & GH 都收咗我個女,但佢只寫GH ??? 咁点啫

‹ 上一主題|下一主題