用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 2011-12年小一收生通知區
樓主: perfect32
go

2011-12年小一收生通知區 [複製鏈接]

KTS是一間很好的學校. 入到此校的小朋友真的有福氣, 可以在一間地方寬敞,師資優良及充滿愛既環境學習, 完成六年的小學課程. 考到的小朋友真的可喜可賀.  考不到的也不要放棄, 機會永遠留給有準備的人.  努力!!

原帖由 bobohau 於 10-12-24 03:53 發表
係呀,我覺得始終呢間學校係比津校好,所以唔可以因為妹妹而放棄左哥哥既前途,如果妹妹將來係叻既,都可以好似哥哥一樣考到好學校,我們都有著神的引領,所以沒有擔心,很放心地作了選擇,希望你都諗清楚~ :) ...
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Yannamami,

請問您是現任家長嗎? 很多事情您都很清楚~謝謝指教~

我因為要回鄉探親+外遊, 所以暑假本來打算離港兩個月, 不知道多不多同學仔唔返個prep class呢? 唔返prep class會唔會對適應影響好大呢?

原帖由 Yanamami 於 10-12-23 11:10 發表
暑假的P1 prep class會有足夠訓練俾小朋友開學常規要做乜, 唔洗太擔心. 可開始俾小朋友自己收拾書包&食飯&上洗手間(如果仲有小朋友未識自已照顧自己的話).  越早搞掂自理, 開學就越smooth. ...

唔番prep class會有損失, 可能小朋友academic方面OK, 但上學常現, e.g.寫手冊、交功課、放小息.....etc都要習慣一下, 禁開學時先會smooth d.  真要去旅行的話, 建議at least 番後兩個weeks.  好多小朋友係呢4個星期已識o左好多朋友仔, 開學見番會好開心.  

原帖由 siusiusu 於 11-1-5 13:09 發表
Yannamami,

請問您是現任家長嗎? 很多事情您都很清楚~謝謝指教~

我因為要回鄉探親+外遊, 所以暑假本來打算離港兩個月, 不知道多不多同學仔唔返個prep class呢? 唔返prep class會唔會對適應影響好大呢?

...

請問適應班的功課多不多? 要穿校服嗎?

原帖由 Yanamami 於 11-1-5 16:16 發表
唔番prep class會有損失, 可能小朋友academic方面OK, 但上學常現, e.g.寫手冊、交功課、放小息.....etc都要習慣一下, 禁開學時先會smooth d.  真要去旅行的話, 建議at least 番後兩個weeks.  好多小朋友係呢4個星期 ...

回復 2# Yanamami 的帖子

學校攪得prep class, 我唔去當然都係有損失架喇, 都要權衡一下!

回復 2# junemum 的帖子

著便服, 無乜功課.

回復 46# Yanamami 的帖子

Thank you Yanamami, you are very nice.

恭喜晒各位 我都好鍾意呢間學校, 小兒今年年尾將要考小學了, 而九龍塘學校係我首選, 各位可唔可以分享吓你們是如何準备?面試的情况係點呢?問D問題深唔深呢?需唔需好in家長呢?有咩要特別注意?thx.........

For your reference:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2209515&extra=page%3D1

You may also scroll down and check out other postings for your questions.

原帖由 lailai1238 於 11-1-8 01:22 發表
恭喜晒各位 我都好鍾意呢間學校, 小兒今年年尾將要考小學了, 而九龍塘學校係我首選, 各位可唔可以分享吓你們是如何準备?面試的情况係點呢?問D問題深唔深呢?需唔需好in家長呢?有咩要特別注意?thx......... ...

回復 10# bobohau 的帖子

bobohau,

唔好意思, 今日先得閒入來睇下, 因為工人姐姐放咗3個星期大假.  其實, 我老公想個囡讀kts, 但係我又怕係kts讀壓力大過係沙田津校好多, 仲考慮中.  我又諗會唔會讀基督教小學好d呢? 仍然煩惱中.  妹妹今年考n1到而家都未有offer, 4年後考小學唔知會點?

我諗津校功課一定比KTS多.  P1 又未有默書, 無壓力!

原帖由 貝拉 於 11-1-10 19:16 發表
bobohau,

唔好意思, 今日先得閒入來睇下, 因為工人姐姐放咗3個星期大假.  其實, 我老公想個囡讀kts, 但係我又怕係kts讀壓力大過係沙田津校好多, 仲考慮中.  我又諗會唔會讀基督教小學好d呢? 仍然煩惱中.  妹妹今年 ...

Yanamami,

我個囡係讀屋村幼稚園, 佢有另一個同學都考到kts, 不過未知讀唔讀, 她的情況與我囡相似.  不知道小朋友容易識朋友嗎, 我囡應該無其他同學仔一齊, 而我又相信很多小朋友來自九龍塘的幼稚園.

回復 1# 貝拉 的帖子

番完暑期預備班, 小朋友好快熟哂.  就算開學重新編班, 亦會有5-6個同番一班.  小朋友邊會理邊個是從那所幼稚園來的呢? 唔好擔心.  同埋一間幼稚園來的也未必一齊玩.

回復 52# 貝拉 的帖子

補充: KTS雖然是身處Kowloon Tong的私小,但無論校風,學校環境及老師對小朋友的關顧等等...都是十分淳樸,並沒有那些傳統Kowloon Tong名校的貴族風氣。

正如Yanamami說,小孩子一齊玩,一齊學習,很容易就熟起來。另KTS也有不少課外活動讓同級小朋友有機會接觸及認識,所以唔使担心識唔到其他小朋友。

jasontsangmama & Yanimami,

多謝你地的解答, 這令我放心下來.  校風淳樸也是我報考這間學校的原因.  請問返學時間, 學校附近多唔多私家車, 有無位可泊一陣, 因為校車時間應該很早, 或者我自己送佢返學.  謝謝!

回復 1# 貝拉 的帖子

KTS附近有Anfield, Canon, Kingston, St Cat......所以交通越來越擠, 交警出現次數增多.  很難找到parking.  但私家車接送的還是common.  8:10a.m. 前要回校, 關大閘.

回復 55# 貝拉 的帖子

我仔仔乘校車回校的,不過也試過miss咗校車要我husband開車送佢返去。我老公話接近8點附近基本上擠得水洩不通,建議妳可以早些(say 7:30)送小朋友回去,學校7:15就開門。學校環境很不錯,值得早些去走走,吸一口清新空氣,人都精神D ....

回復 57# Jasontsangmama 的帖子

7:30am 返到學校之後, 會做些什麼? 可不可以在操場玩?

再一次多謝兩位的回應.  如果係咁, 我可能同個囡搭巴士好過.  我住沙田第一城, 坐巴士(唔塞車)10分鐘就到九龍塘, 我會係早上試搭先.  照今年的校車時間, 要6點40分上車, 實在太早, 如果我自己帶佢返學, 可以7點3先出門口.  校車有無得坐半程架? 收費會唔會平d呢? 如果有, 或者放學先坐校車.

不過, 我仲未決定讀kts定係心儀的津校, 但係我同老公都鐘意kts多d, 都好大機會讀.

回復 58# junemum 的帖子

佢地可以在課室看書,當然也可以到操場玩。實際上,P1學生(我仔仔也試過)在開學初期有很多時候會帶漏書本及工作紙回家,因而做漏家課。所以小朋友也可以利用這段時間去補做家課。
‹ 上一主題|下一主題