用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 周曰話題:名校
樓主: mattsmum
go

周曰話題:名校 [複製鏈接]

個女上咗中學后,我算係徹底明白,名不名校一D都唔重要,要讀到書,天資和學習態度決定一切,甚至天資重要過學習態度,個女叻既同學唔少,我知既沒一個來自名小學。

依家睇到報考10間、8間幼稚園、小學,覺到好曬氣,不過,D父母唔試過又點知呢?

(明明自己讀書時已知道讀書好睇天份,但做咗人阿媽后就唔信邪忘記咗)

原帖由 judy 於 11-1-5 12:44 發表

又唔可以咁講,父母培育真係好重要。 ...

尼樣野好睇小朋友性格,我係有感而發。

幼稚園小學時,由得父母“搓圓禁扁”,十項全能,點栽培都得,既使天資痲痲,人地8級琴,妳5級,都叫做識下彈琴。

到咗中學就來料,父母有心培育,都十叫九唔應,細個好唔容易儲落既小小老本都被個D真正有天份既人打到落花流水。

原帖由 stccmc 於 11-1-5 20:03 發表
//

大部份孩子是平庸的,無理由因為怕中學 ...

我的意思是,金子在哪裏都會發光,沒必要太過迷信名校,讀名校固然好,進不了名校也不需閉翳,名校並不能將驢子變成馬。

到了中學,小學儲下的本錢F1就會用光,到了F2就唔work,家長有心栽培,也要孩子肯配合,女兒既學校公開試成績很好,身邊既叻同學,不是來自名小學,我也不知道她們是不是天才,但天份肯定有,都讀得很輕鬆。

原帖由 wunma 於 11-1-6 11:03 發表
分數稍遜事小,慣性倚賴事大,。我的兩個曳人雖不是什麼成功例子, 卻能在中一開始便完全獨立起來, 自己顧自己的學業而成績亦不斷進步, 這也是我的終極理想意願,亦讓我們倆老可擁有提早退休的愉快心態。
...

我個係中一靠食小學既老本,成績OK;到咗中二,可能hormone原因,轉變好大,佢D野唔比我掂,我想跟都沒得跟,我埋唔到身,唯有時不時遠距離“溫馨提示”佢。

。。。。

原帖由 judy 於 11-1-6 14:09 發表
我最唔明係有啲食店,明明係牛腩,都可煮成柴,真服咗佢。

太過份,聽執笠啦。

原帖由 judy 於 11-1-6 14:09 發表
到名店吃東西的另一好處是氣氛一流。你坐係度等一碗牛腩,邊等邊流口水,感覺真好!

毖在有d名店門口排曬長龍,閑閑地等幾個鍾先有得入座,甚至貴店供應有限,籌滿拒客。值唔值企係門口吹風,就見人見智啦。

‹ 上一主題|下一主題