用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: bee918
go

培正今日interview

培正今日interview

有甘多人去IN...如果收左, 都真係叫好彩LAW...
佢聽文有成OVER4000人去IN..但我都唔會比甘大希望自己, 收咪讀LAW, 唔收係佢冇眼光...
平常心..啦...

原帖由 kmmum 於 10-12-4 22:05 發表
中三, 應該是三三四新制, 但用中文課本??
BIO, CHEM, PHY 是用中文書? 太可怕了..
讀hku 既朋友話. 讀醫讀law 既同學..唔覺有培正學生. .
真的想知道培中學生入U. 會選什麼科?!
...

我有表哥讀完培正到外國讀大學的,一個到英國讀醫,一個讀法律,不過是20年前的培正舊生
現在有些表姪仍在培正讀書或剛畢業,也到英國讀書的,我問過他培正的英文如何,我也是擔心phy, chem, bio的專有名詞衍接不到大學,他只答我:eng pretty poor,沒有提phy, chem, bio...
不過我相信他們能到英國讀大學,英文也不會差,可能只是比其它科稍遜

回覆 20# yellowriver01 的文章

用冷血就太過了!
需知道人地都有Schedule要Follow!
就樓上個Case, 真係只能同情!
仲有, 如果係校長及親戚, 使乜Interview呀!!

人數太多, 就算面試表現好嗰批, 最終都可能要經過抽籤才能分勝負

未必需要抽籤, 因為培正既收生條件要睇埋考家長個三條問題.

原帖由 yellowriver01 於 10-12-5 11:11 發表
未必需要抽籤, 因為培正既收生條件要睇埋考家長個三條問題.

問卷只是門面工夫, 今年報名成4千幾人, 面試嗰位老師係唔可能咁短時間決定收唔收! 面試當日佢只會初步鎖定已達學校基本標準要求嘅學生, 然後將呢批人group埋一齊再抽籤
當然, 以上只是我假設

醒目開學勳章

回覆 13# stella789 的文章

吃不到的葡萄永遠是酸的, 我想問其實有什麼証據覺得培正係降緊grade呢?

原帖由 一一一 於 10-12-5 12:50 發表
真係好睇彩數,唔知睇唔睇家境呢?

父母職業佢哋無乜點理會。

回覆 28# 一一一 的文章

我估唔睇!! 但係如果有好多叮噹馬頭, 可能會考慮也說不定! 好似揀老公咁, 一樣咁好一樣咁鍾意, 咁梗係財政較好個有多的優勢啦!!

原帖由 cathy_kong9204 於 10-12-5 14:02 發表
吃不到的葡萄永遠是酸的, 我想問其實有什麼証據覺得培正係降緊grade呢?

點解呢位媽媽會咁講野架????? (吃不到的葡萄永遠是酸的)
我對之前o既發表只是個人意見,亦係我眼見姪仔而家面對緊o既野,我亦無帶小朋友去面試,亦唔知道去左面試會否取錄,既然你講得(吃不到的葡萄永遠是酸的),難道你o既小朋友已經取錄了嗎???  呢位媽媽,BK呢道係比大家發表意見,請你注意一下自己的留言好嗎!!!

原帖由 stella789 於 10-12-5 15:42 發表

點解呢位媽媽會咁講野架????? (吃不到的葡萄永遠是酸的)
我對之前o既發表只是個人意見,亦係我眼見姪仔而家面對緊o既野,我亦無帶小朋友去面試,亦唔知道去左面試會否取錄,既然你講得(吃不到的葡萄永遠是酸的),難道你o既小 ...

我亦希望呢位媽媽亦能注意下自己的留言,會影响其他家長的感覺的。

其實一間學校既學術成績好/唔好..係睇你用咩比較
大家衡量既標準唔同就有唔同既結論
我估比上不足比下有餘就係啦.
當然培正學術唔會係最TOP 亦相信唔會係太差
上大學係十多年後既事了..小朋友自己本身係叻.我相信到升中都會自己轉走了.
我朋友囝囝剛升中一.佢學術中上,運動了得, LA SA, DBS....幾間名校都向佢招手. 不過小朋友自己堅持留係培中. 呢一份既歸屬感真係好難得.
我睇番之前既資料,不少培中學生都會係升中大/出國
係工作上我都遇上一D培正畢業生,不講佢地既成績.不過佢地都係有責任感及有好既價值觀 (比起其他既80 /90後已經算好好).
人人心中"好"既定義都唔同. 無必要爭論.

I agreed. My daugther doesn't cry, I knew she is the best in this interview.

原帖由 NICOLE123 於 10-12-5 18:31 發表
上大學係十多年後既事了..小朋友自己本身係叻.我相信到 ...

原帖由 NICOLE123 於 10-12-5 18:31 發表
上大學係十多年後既事了..小朋友自己本身係叻.我相信到 ...

nicole123, 你講得好o岩,人人心目中"好"既定義都唔同,我亦無去爭論,我只係知道姪仔響入面讀緊,見到書本大多是中文的,所以我只係話我無帶小朋友去interview,講出黎都係比大家分享下o者,但係換來一句.....(吃不到的葡萄永遠是酸的)。
唉.....都係少發言為妙!!

原帖由 stella789 於 10-12-5 20:27 發表

nicole123, 你講得好o岩,人人心目中"好"既定義都唔同,我亦無去爭論,我只係知道姪仔響入面讀緊,見到書本大多是中文的,所以我只係話我無帶小朋友去interview,講出黎都係比大家分享下o者,但係換來一句.....(吃不到的葡萄永遠 ...

咁係網上世界大家都應為係言論自由, 講左又唔洗負責任既. 唔洗太上心既. 我都成日比人話 總之問心無愧就係啦

我屋企話有朋友o既小朋友初初吾肯入課室, 後尾肯跟老師入, 都收左wor

原帖由 kwboy 於 10-12-4 11:14 發表
我想問如果第一次入去時哭、要第二次入去才沒哭、你地覺得仲有沒有機會?

報名表內好似要填埋父母既工作機構甚至職位, 唔知有無關係既呢?

報名表內好似要填父母既工作機構同職位, 唔知有無關係呢?