用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 2011-2012 P.1 parents please join to discuss
樓主: KKLmama
go

2011-2012 P.1 parents please join to discuss [複製鏈接]

原帖由 silvia_ng 於 10-12-30 15:01 發表
今日收到學校封信, 話可以係1月3日至17日, 返去學校羅返本A HAPPY LIFE DAIRY。 你地會唔會返去羅? 我會1月3號去呀! 因為果日要同呀仔買書, 又係家長日呢。

??  唔係3-29 日咩????  我重未有時間去羅呀.  請問office hour 係幾多點呀?????

紅包書包真係少D choices.  我睇學校網頁中, 個個小朋友既書包都係得幾個樣, 好似uniform 咁.   到時唔知會唔會羅錯書包, :)

早日經過10蚊店, 見到有防水布既飯毯, 可以摺起來放書包, 真好!!  我初時以為係好硬, 食飯硬膠果d, 重 R 頭點放書包呢!

I bought a SPI, weighted 2.2LB!!!

想呀, 但上次簡介會叫我地遲D先買, 驚D書未齊喎....

"Basic French"  here!!

請教....

請問有無人記得上課同放學時間?? 想夾下校車時間.  BTW, 校車費都幾貴喎, 係香港島車費貴過學費啦. 服務好嗎??

想問下小一有課外活動未架?  是否每日都同一個時間放學??

水樽有無特別要求架??  朋友另一間學校指明要可以掛 shoulder 喎....

你地會唔會一次買埋冬天校服咁唔洗走多次架??

我校巴時間係6:40am, 唉, 都要接受....  希望ok.  阿Q咁諗, 小朋友放學可以係車上nap 下羅.  希望唔好太多功課啦, 因為成5pm 先返到家呀.

LET'S GATHER OUR INFO:
1A - TINGFAI (BOY) BASIC JAPANESE
         ALEXYANYAN (BOY) FRENCH         
1B -
1C - SILVIA_NG (GIRL)  BASIC JAPANESE
        BB00 (BOY) BASIC JAPANESE
        GREASENG (BOY)
1D -
1E - YYPAPA (BOY)
        JJHH (BOY)
       Yamaneko (Girl) Basic French

蕭亞姨:

坐成個鍾校車, 想唔訓都幾難, 重要係放學果程車喎....  希望實際時間好D啦.

上年校車服務係咪麻麻地??  我見都有D舊生唔再坐喎....

我都係有個小B, 所以唔搬得呀.

而家諗住坐一年校車先, 出年個女大D, 先同佢坐巴士返學.  因為由學校行去大馬路都幾耐.

聽日見啦!!!!  好緊張-ing....

Getting ready?

Does anyone work on all those circulars? pretty a lot there.

Does anyone know where I can find the time table and school calendar?

And how I can tell who is the Class Teacher and who is the co-class teacher?  I mean I know their names, just not sure their roles, I don't want to put the wrong name on the assignment book's cover.

thank silvia.
thank yypapa.
thank jjhh.

原帖由 silvia_ng 於 11-9-1 14:13 發表
... LETTER FROM THE PRINCIPAL

搵唔到喎.... 咩都無喎...

Sorry, found on the parents site.

request to join in!!!

thank you, 蕭亞姨.

1E parents:

記得叫小朋友聽日著PE衫, 帶書啦.

卒之聽日有飯食啦, 請問要帶咩呀? 餐墊? 餐具?

請問帶當日科目既書之餘, 要帶作業嗎??  Phonics 要希果本超級大書嗎???

"NM" - New Maths
"LH" - Longman Handwriting

原帖由 jjhh 於 11-9-6 22:00 發表
我有帶埋workbook呀.  Phonics要帶果本大書呀...

吓??  咁咪好重??

P.1 好似得拉丁舞咋.....

我唔見今日既Cir. 我應該搵老師定等小朋友欠交???

其實帶書之餘, 係咪所有作業都要帶架?

My Journal 幾時做架??

原帖由 silvia_ng 於 11-9-15 21:27 發表
而家日日比個女激到嘔七碗血....就快發癲!

吓???  唔洗咁激麻???
‹ 上一主題|下一主題